Tribunalul Mureş a publicat pe portalul just.ro hotărârea ce poate fi atacată, ca răspuns la cererea consilierului local Mark Christian Hermann, admisă în contencios administrativ şi fiscal prin care acesta solicita pe baza Legii 544/2001 lista completă a cheltuielilor suportate de primărie din bani publici pentru activităţile ocazionate de sărbătorile de iarnă 2016.
Iată ce se spune în decizia nr. 320/2017 pronunţată în şedinţa publică în 2 mai 2017.
- Obligă pârâtul să pună la dispoziţia reclamantului toate informaţiile solicitate prin adresa înregistrată la Municipiul Tîrgu Mureş sub nr. 66777/16.12.2017 şi în special dar nu limitativ lista detalaită a cheltuielilor suportate pentru activităţile legate de sărbătorile de iarnă, cuantumul fiecărui onorariu plătit cântăreţilor, artiştilor pentru concertele organizate în luna decembrie 2016, cine a negociat contribuţia municipalităţii per persoană şi care sunt persoanele responsabile pentru organizarea evenimentului Revelionul Pensionarilor .
- Obligă pârâtul să pună la dispoziţia reclamantului referatele, notele de fundamentare şi decontul cheltuielilor arătate mai sus.
- Obligă pârâtul să plătească reclamantului suma de 3.282. lei cu titlu de daune morale.
- Obligă să plătească reclamantului suma de 250 de lei , reprezentând cheltuieli de judecată.
Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Rămâne de văzut ce mutare va face primăria!
Consilierul local Mark Christian Hermann a explicat:
„Acesta este al doilea proces. Primul l-am câștigat deja definitiv, recursul municipiului fiind respins. Astfel sunt obligați să soluționeze reclamația administrativă conform normelor metodologice impuse de lege și să îmi plătească 500 lei daune morale. Banii îi voi dona unui ONG.
Și mai sunt două procese pe rol. Săptămâna viitoare voi depune din nou o cerere privind detalierea tuturor cheltuielilor făcute din bani publici legat de deschiderea sezonului estival, cât au cheltuit pe concerte, pe mici și bere „gratis”, pe publicitate și promovare etc. Informațiile obținute le voi supune dezbaterii publice. Dacă refuză din nou comunicarea acestora, îi acționez din nou în instanță. Și tot așa, până ce vor învăța că legea e lege. ”
http://portal.just.ro/102/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=10200000000061710&id_inst=102
http://portal.just.ro/43/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=10200000000061710&id_inst=43
EM
Oare alta poza nu aveti cu dl consilier? Sau poate doar mie mi se pare putin nepotrivita…
Cu stima,
Bogdan
Primăria Sighișoara a pierdut definitiv un astfel de proces cu mine pentru refuzul soluționării unei cereri de informații.A pierdut chiar dacă s-a apărat mințind inclusiv instanța că NU avea informați cerută. În urma rămânerii definitive a sentinței informația a … apărut (era vorba de un fișier audio cu înregistrarea dezbaterii bugetului local pe anul trecut care … fusese ștearsă). Credeți că a răspuns cineva pentru fals?Deocamdată nimeni. În plus, nu s-a schimbat nimic în aplicarea cu rea voință sau mai bine zis neaplicarea legilor transparenței – Legea 544/20001 și Legea 52/2003 – care la Sighișoara sunt facultative ca orice act normativ care deranjează autoritățile. La polul opus, cetățenii care deranjează prin întrebări sau opinii critice sunt amenințați sau sunt supuși unor acțiuni revarnșarde pe principiul KGB-ist:”cine nu e cu noi e împotriva noastră…”: petiții anonime la ”organe”, campanie de denigrare în mediul online, bețe în roate la obținerea unor acte administrative samd….
”Tip solutie: Admitere recurs
Solutia pe scurt: Admite recursul formulat de reclamanta Raţiu Anca-Silvia împtoriva Sentinţei nr. 409/3.06.20169 pronunţată de Tribunalul Mureş, Secţia Contencios Administrativ şi Fiscal, în dosarul nr.766/102/2016. Casează sentinţa atacată şi în rejudecare admite cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta Raţiu Anca-Silvia în contradictoriu cu pârâtul Municipiul Sighişoara pe care îl obligă să-i comunice reclamantei informaţia de interes public solicitată prin adresa nr.5522/1.03.2016, în condiţiile şi termenul de 30 de zile prevăzut de Legea nr.544/2001 rep. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică din 15 decembrie 2016.
Document: Hotarâre 905/2016 15.12.2016”
Nu este însă singurul proces pe care această instituiție netransparentă îl pierde, opunându-se aplicării unei legi aflată în vigoare din 2001. Astfel, în locul preocupării pentru informarea completă și promptă a cetățenilor la Sighișoara se risipesc resurse umane și materiale importante pentru a NU se furniza informațiile de interes publice solicitate conform Legii 544/2001.