În cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local din data de 25 august, consilierii au aprobat inițierea reorganizării Liceului Teoretic „Bolyai Farkas” din Târgu Mureș, prin constituirea unei noi unități de învățământ romano-catolic începând cu anul școlar 2023-2024, și anume Liceul Romano-Catolic.
În urma reorganizării inițiate, noua unitate de învățământ ce se va constitui va avea următoarele clase:
- Nivel de învățământ primar, 5 clase: clasa pregătitoare, clasele I-II-III-IV, limba de predare maghiară;
- Nivelul de învățământ gimnazial, 4 clase, clasele V-VI-VII-VIII, limba de predare maghiară;
- Nivelul de învățământ liceal, 12 clase cu limba de predare maghiară, câte 3 clase la clasa a IX-a, a X-a, a XI-a și a XII-a, formate din clase cu filiera vocațională, profil teologic, specializarea teologie romano-catolică; filiera teoretică, profil real, specializarea științe ale naturii; filiera teoretică, profil uman, specializarea științe sociale.
Liceul Romano-Catolic va avea sediul în municipiul Târgu Mureș, str. Mihai Viteazul nr. 15, jud. Mureș și va funcționa și în locația din Piața Trandafirilor nr. 61.
Printre cele mai importante proiecte inițiate de primarul Soós Zoltán ‒ care au fost prezentate, de asemenea, în cadrul ședinței și au primit votul pozitiv al majorității consilierilor locali ‒ se numără și Strategia Smart City a Municipiului Târgu Mureș.
Documentul strategic vizează atât Municipiul Târgu Mureș, cât și zona metropolitană ce cuprinde orașul Ungheni, precum și comunele Acățari, Livezeni, Sânpaul, Corunca, Gheorghe Doja, Cristești, Sâncraiu de Mureș, Sângeorgiu de Mureș, Pănet, Ceuașu de Câmpie, Ernei, Crăciunești și Sântana de Mureș.
Conceptul de Smart City este definit ca oraș inovator. Strategia de Smart City a Municipiului Târgu Mureș este un document strategic și programatic care are în vedere dezvoltarea durabilă a orașului prin stimularea utilizării tehnologiilor digitale cu impact pozitiv asupra calității vieții cetățenilor, protejării mediului, dinamizării mediului de afaceri și dezvoltării durabile a comunității locale și a societății în general, cu alte cuvinte o dezvoltare integrată și echilibrată orientată către oameni și mediul înconjurător. Strategia de dezvoltare a orașului inteligent are rolul de a oferi cadrul de implementare a proiectelor cu rol catalizator în cele 6 componente ale conceptului de smart city:
- Economie inteligentă,
- Oameni inteligenți,
- Administrație inteligentă,
- Viață inteligentă,
- Mediu inteligent,
- Mobilitate inteligentă.
Pentru ca Municipiul Târgu Mureș împreună cu localitățile din zona metropolitană Târgu Mureș să se dezvolte într-o manieră inteligentă și sustenabilă, devine imperioasă modernizarea actului administrativ din punctul de vedere al transparenței și al deschiderii față de actorii principali și cetățeni, astfel încât la dispoziția posibililor investitori să poată fi pusă o infrastructură modernă, interconectată și digitalizată.
De asemenea, este necesar ca zona metropolitană Târgu Mureș să se dezvolte în jurul conceptelor de digitalizare, inovare și transfer de cunoaștere, prin măsuri și acțiuni de îmbunătățire a actului educativ (învățământ dual, școli tehnice etc.), în favoarea companiilor din zonă.
Strategia Smart City a Municipiului Târgu Mureș este armonizată cu Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană (SIDU) și cu Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) ale Municipiului Târgu Mureș, proiecte care au fost, de asemenea, votate în cadrul ședinței din 25 august.
Astfel, Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) a Municipiului Târgu Mureș, votat joi, cuprinde acțiuni grupate în direcții sectoriale privind următoarele tematici de mobilitate:
- Intervenții majore asupra rețelei stradale,
- Transport public,
- Transport de marfă,
- Mijloace (sisteme) alternative de mobilitate,
- Managementul traficului,
- Zone cu nivel ridicat de complexitate,
- Structura intermodală și operațiuni urbanistice necesare,
- Aspecte instituționale.
În structura Planului de Mobilitate Urbană Durabilă s-a detaliat cadrul pentru prioritizarea proiectelor pe termen scurt, mediu și lung. Potrivit calculelor realizate în cadrul documentului pentru perioada 2022-2030, bugetul disponibil este de aproximativ 607,3 milioane de Euro. Costurile totale de realizare a proiectelor selectate sunt estimate la valoarea de 606,486 milioane de Euro. Proiectele eligibile pentru finanțare prin Programul Operațional Regional (POR) 2021-2027 au asociate costuri de 100,536 milioane de Euro.