Începând cu acest număr, săptămânalul Punctul dorește să facă o prezentare a proiectelor și realizărilor consilierilor locali târgumureșeni. Astfel, în fiecare număr, veți putea citi despre planurile câte unui consilier local și despre proiectele importante inițiate de acesta. Precizăm că vom urmări, îndeosebi tânăra generație de consilieri, cea care poate aduce un suflu nou în Consiliul Local, cu efecte benefice asupra dezvoltării municipiului Tîrgu-Mureș. Desigur, nu doar că vom prezenta proiectele consilierilor, ci vom urmări dacă, în timp, aceștia le duc la bun sfârșit, iar rezultatele activității lor vor fi analizate după ce respectivele proiecte au fost sau nu concretizate.
Începem cu Peti András
În vara anului acesta, consilierul local UDMR Peti András a fost ales viceprimar în locul demisionarului Jozsa Tibor, cel care a renunţat la această funcţie, din motive personale. De atunci, Peti s-a dovedit a fi un om de perspectivă pentru viitorul orașului, implicându-se în mai multe proiecte. Astfel, am luat legătura cu dânsul pentru a afla care sunt cele mai recente și mai importante proiecte la care lucrează…
Ajutor pentru încălzire
Viceprimarul Peti a precizat că, de curând, în cadrul unei ședințe de Consiliu Local, au fost votate trei proiecte de hotărâre semnificative, propuse de dânsul.
Unul dintre aceste proiecte se referea la acei solicitanți de ajutor de urgență pentru montarea unei centrale termice proprii, care din motive obiective nu și-au depus solicitările la termen. „Vorbim despre aproximativ 40 – 50 de familii care sunt într-o situație materială foarte gravă, în sensul că de 2 – 3 ani nu au rezolvat problema încălzirii și a apei calde. Noi am prelungit termenul de depunere a solicitărilor până în 31 decembrie 2013, urmând ca până în 31 martie 2014 să evaluăm și să analizăm toate aceste solicitări, iar anul viitor să includem suma necesară în bugetul orașului. Este, după părerea mea, un ajutor foarte important, dat unei pături sociale foarte expuse și sensibile, dar trebuie ținut cont că este un termen final. Solicităm tuturor celor care se încadrează în această categorie să-și depună dosarele și să nu rateze, din nou, acest termen final de depunere”, a declarat Peti András.
Siguranță în trafic și piste de biciclete
Al doilea proiect propus de Peti András și votat de curând în CL a vizat investiții cu privire la fluidizarea traficului și creșterea siguranței în trafic. „Acest proiect se referă la identificarea punctelor sensibile, unde se întâmplă cele mai multe accidente rutiere, cu implicații asupra vieții oamenilor, dar se referă și la supraînălțarea trecerilor de pietoni, la semaforizarea intersecțiilor, precum și la crearea de rute alternative sau folosirea de mijloace alternative de transport, cum ar fi bicicleta.
Avem o strategie cu o rețea de piste de biciclete în oraș. De curând am suplimentat fondurile necesare amenajării acestor piste de biciclete, urmând să se facă, anul acesta, legătura între Cocoșul de Aur și Complexul de Agrement Weekend”, a precizat viceprimarul Peti.
Într-un final, rețeaua de piste pentru biciclete ar trebui să lege toate părțile orașului, fiind prevăzute, în acest sens, două direcții principale: o pistă principală va lega strada Livezeni de Weekend, trecând prin Centru, iar a doua va lega Combinatul de Spitalul Nou.
Amfiteatru în centru
Apoi, viceprimarul Peti ne-a vorbit despre un alt proiect propus de dânsul și aprobat de CL: construirea unui amfiteatru permanent în Piața Teatrului, între Hotel Continental și Teatrul Național: „Acolo am prevăzut un amfiteatru și, în plus, dorim să amplasăm mai multe statui ale personalităților care au adus un aport considerabil renumelui Tîrgu-Mureșului prin creația lor artistică. Momentan, se face un studiu de amplasament în Piața Teatrului”, a declarat Peti András.
Promovarea lecturii
Un alt proiect important al viceprimarului Peti, dar care încă nu a fost propus în CL, se referă la încurajarea cumpărării de cărți de către elevii târgumureșeni, cu scopul principal de a ridica nivelul cultural al tinerei generații. „Aș veni cu o propunere, știind că ne confruntăm cu o lipsă acută a dorinței elevilor de a citi. Pentru a asigura condițiile financiare, ne-am gândit să alocăm o sumă pentru fiecare elev târgumureșean. Astfel, elevii ar primi un voucher sau tichet de valoare care s-ar putea utiliza exclusiv în librăriile din Tîrgu-Mureș.
Avem trei obiective: 1 – să încurajăm elevii să citească mai mult și să stea mai puțin în fața calculatoarelor și televizoarelor, prin acest lucru asigurându-și o cultură generală, o deschidere mai mare către cultură; 2 – susținem și societățile comerciale care au ca domeniu de activitatea cultura; 3 – prin faptul că ajutăm elevii din Tîrgu-Mureș să cumpere cărți cu bani de la bugetul local, acei bani se reîntorc în bugetul local prin formă de cotă repartizată din TVA, cotă repartizată din impozitul pe profit și cotă repartizată din impozitul pe salariile din cadrul librăriilor. Este un circuit închis din care târgumureșenii câștigă cu toții”, a detaliat Peti András.
Atragerea investitorilor
Un alt proiect important gândit de viceprimarul Peti András se referă la atragerea investitorilor în Tîrgu-Mureș, aceasta însemnând crearea de locuri de muncă și venituri suplimentare la bugetul local. Mai multe detalii am aflat tot de la Peti András: „Este un proiect promovat și pregătit de către mine cu privire la atragerea de investiții noi în oraș. Este vorba despre o schemă de ajutor de minimis, o finanțare nerambursabilă acordată în forma unei reduceri la plata impozitului pe teren și clădire.
Investiție nouă înseamnă investiție realizată și pusă în funcțiune după aprobarea schemei de ajutor. Dacă vine un investitor în Tîrgu-Mureș, achiziționează un teren, construiește o fabrică și pune în funcțiune această fabrică, și dacă valoarea acestei investiții este mai mare de 1 milion de euro și creează locuri de muncă într-un număr definit în funcție de categoria întreprinderii (micro, mică sau mijlocie), poate beneficia de această reducere la impozitul pe clădire sau pe teren, timp de 3 ani, în valoare maximă de 200.000 de euro.
Astfel, aducem investiții noi în Tîrgu-Mureș, creăm noi locuri de muncă și o bază de impozitare pe termen lung, care va aduce venituri suplimentare, prin impozit, la bugetul local. De ce? O investiție de 1 milion de euro, cu un impozit de 1,7 % pe clădire și pe teren înseamnă undeva la 17.000 de euro. Deci, noi dăm o reducere de 17.000 de euro la o investiție de 1 milion de euro și crearea de 30 de locuri de muncă însă, în schimb, firma investește aici, își înregistrează sediul aici, beneficiem din repartizarea din cota TVA și impozit pe profit și pe salarii, angajații plătesc impozitul pe salariu și o cotă revine Tîrgu-Mureșului. După expirarea celor 3 ani, acel investitor rămâne aici și plătește integral suma. Pe termen lung, avem un avantaj. Este pentru prima dată când creăm cadru pentru a sprijini și a atrage investiții noi și pentru a crea locuri de muncă în Tîrgu-Mureș.
În octombrie am aprobat demararea procedurilor, am creionat regulamentul și țin legătura cu Consiliul Concurenței și cu un grup de lucru din cadrul Ministerului Economiei, departamentul pentru întreprinderi mici și mijlocii. Sper să finalizez regulamentul implicând toate observațiile primite de la aceste două foruri și cadrul de finanțare să fie adoptat la următoarea ședință ordinară de CL”.
Vasile Dancea