În urmă cu câteva săptămâni, săptămânalul Punctul a început o serie de articole cu scopul de a prezenta proiectele și realizările consilierilor locali târgumureșeni. Astfel, în ziarul nostru veți putea citi despre planurile consilierilor locali și despre proiectele importante inițiate de aceștia. Precizăm că vom urmări, îndeosebi tânăra generație de consilieri, cea care poate aduce un suflu nou în Consiliul Local, cu efecte benefice asupra dezvoltării municipiului Tîrgu-Mureș. Desigur, nu doar că vom prezenta proiectele consilierilor, ci vom urmări dacă, în timp, aceștia le duc la bun sfârșit, iar rezultatele activității lor vor fi analizate după ce respectivele proiecte au fost sau nu concretizate.
Dacă primul „episod” al acestei serii de articole l-a avut în prim plan pe viceprimarul Peti András, iar în al doilea pe dr. Olimpiu A. Sabău Pop, acum vom continua cu…
Episodul III: Soós Zoltán
Istoricul Soós Zoltán este consilier local din partea UDMR și director al Muzeului Județean Mureș.
O primă preocupare a dânsului e legată de bugetul orașului pentru anul viitor, buget considerat a fi „de compromis”. Soós Zoltán consideră că e necesar ca banii din buget alocat formațiilor sportive să fie alocați după principiul performanței sportive: „Am dorit o altă concepție pentru sponsorizarea anumitor cluburi sportive, și astfel să fie eliminată privilegierea anumitor cluburi. Noi credem că ar trebui să fie, în primul rând, echitație între cluburi și să fie finanțate toate cluburile sportive din municipiu, pe baza unui punctaj. Am cerut ca deja din anul 2014 să existe un alt mod de finanțare, cu o finanțare mai accentuată pentru cluburile care au performanțe. Cluburile care au rezultate naționale sau internaționale merită o finanțare accentuată. În legătură cu cluburile care n-au dat rezultate, trebuie analizată situația și aflat care este motivul lipsei de performanță”.
Digital Mureș reloaded
Consilierul Soós Zoltán a precizat că a abordat în Consiliul Local și problemele referitoare la proiectul Digital Mureș, unde a făcut observații referitoare la strategia proiectului: „Nu este o problemă referitoare la necesitatea acestui proiect. Desigur, dorim ca acest oraș să aibă proiecte viabile care să genereze locuri de muncă. Însă proiectul nu avea o strategie clară în acest sens, nici una referitoare la cheltuieli. Am propus să facem clustere în domeniile în care Tîrgu-Mureș are deja un cuvânt de spus pe piața europeană – biotehnologia, fabricile de medicamente și să fie atrase universitățile mari mai aproape de domeniul cercetării.
Eu sper că, la începutul anului 2014, CL va cere o dare de seamă din partea conducerii Digital Mureș, votată în mai, pentru ca să devină funcțional acest proiect având în vedere că investițiile prevăzute din bugetul local cam pe doi ani de zile ar solicita 50% din investițiile orașului. Intenționăm să ne asigurăm că aceste sume mari nu se pierd, ci vor produce atât profit pentru oraș, cât și crearea de locuri de muncă”.
Brandul Art Nouveau
Soós Zoltán consideră că Tîrgu-Mureș și-ar putea crea un renume ca oraș exponențial pentru stilul artistic Art Nouveau, propunând în CL cerințe referitoare la modificarea PUG-ului, la protecția monumentelor și a patrimoniului construit al orașului: „Cred că suntem orașul cu cele mai multe clădiri în stilul Art Nouveau din România. Avem peste 60 – 70 de clădiri construite în acest stil și protecția lor lasă foarte mult de dorit, fiind deteriorate sau distruse parțial din cauza renovărilor oferite de industria actuală: termopane de plastic, acoperirea fațadelor cu polistiren (care sunt ieftine față de cerințele unor restaurări). Efectiv pierdem caracterul acestui oraș și dacă dorim pe viitor să avem proiecte de turism local vom avea foarte mult de lucru ca să reducem din handicap și să refacem fațadele, care ar fi mai ieftin să le conservăm. Este nevoie de o reinventariere a clădirilor cu caracter de monument. Lista de patrimoniu este foarte scurtă, conține cam 10% din totalul patrimoniului orășenesc și pe acest considerent se fac multe speculații… Dacă vrem să protejăm aceste clădiri, nu înseamnă că ele nu sunt monumente. Înseamnă că din punct de vedere administrativ nu sunt pe o listă… Am vrea să valorificăm clădirile ca pentru orașul Tîrgu-Mureș Art Nouveau să devină un brand”, a precizat Soós Zoltán.
Titi Dălălău