Începând cu 2014, Consiliul Județean Mureș participă la toate acțiunile dedicate omagierii veteranilor de război
Consiliul Județean Mureș este partener în cadrul programului „Respect Eroilor Mureșeni – 2017”, lansat de Garnizoana Tîrgu-Mureș. Programul ființează din anul 2014 și include, printre alte activități, vizitarea la domiciliu cu ocazia zilei de naștere, a unui număr de veterani de război din județul nostru.
Proiectul, coordonat de maiorul Sergiu-Petru Colceriu, comandantul Comenduirii Garnizoanei Tîrgu Mureş, este o continuare a acţiunilor din anii 2014 şi 2015, organizate în şaptezeci şi două de localităţi mureşene, pentru cinstirea sutelor de veterani de război în viaţă şi pentru pomenirea miilor de eroi şi martiri originari din actualul judeţ Mureş.
Trei veterani primesc vizita reprezentanților Consiliului Județean
Conform informațiilor primite de Alexandru Câmpeanu, vicepreședintele Consiliului Județean Mureș, „pentru anul 2017 lista cuprinde un număr de 23 veterani, din care Consiliul Județean Mureș și-a asumat vizitarea a trei veterani”.
Prima vizită s-a realizat în data de 22 februarie 2017, la locuința veteranului Suciu Ioan, din localitatea Urisiu-de-Jos, care a împlinit 95 ani. Cu ocazia vizitei, i-a fost înmânată o diplomă de onoare și i s-au oferit un buchet de flori și un tort. De asemenea, am purtat discuții privind perioada beligerantă și ne-au fost povestite experiențele militarilor români participanți la război sau aflați în prizonierat.
„Am ținut demersul nostru în mare secret față de domnul Ioan Suciu, dar acest efort a meritat. Când am ajuns la dânsul, a fost atât de plăcut surprins, atât de bucuros de oaspeți, încât ne-a impresionat profund. Nu se aștepta să îl mai onoreze cineva, după zeci de ani de când a fost pe front. La frumoasa dumnealui vârstă, domnul Ioan Suciu este un om vioi, cu mintea limpede și cu sufletul curat. După ce a rămas văduv, locuiește cu una dintre fiice, într-o casă modernă, iar acum le împărtășește amintiri de pe front celor șase strănepoți. O supărare tot are și dânsul: unul dintre cei cinci copii pe care îi are, în vârstă de 75 de ani, care locuiește la Solovăstru, este bolnav și își face griji pentru el. Altfel, își amintește cu lux de amănunte perioada în care a luptat pe frontul din Ungaria, dar și cei patru ani cât a fost în prizonierat la ruși și când a muncit pe șantiere, pentru a înlătura dezastrul lăsat de război”, a spus Alexandru Cîmpeanu.
În septembrie, anul trecut, Consiliul Județean Mureș l-a mai onorat așa cum se cuvine și pe veteranul de război Nicolae Țătc, din localitatea Crăiești (de lângă Târnăveni).
Încă doi veterani din Tîrgu Mureș și Reghin vor fi omagiați
În cursul acestui an urmează vizitarea celorlalți doi veterani, unul cu domiciliul în Tîrgu-Mureș, iar cel de-al doilea în municipiul Reghin.
Consiliul Județean Mureș a participat la toate acțiunile din anii anteriori.
La nivelul județului Mureș se desfășoară, de mai mulți ani, acțiuni dedicate veteranilor de război, printre care și proiectul „Respect, eroilor mureșeni”, în care sunt implicate instituții importante ale județului nostru: Instituția Prefectului, Consiliul Județean, Primăria Târgu-Mureș, Garnizoana Târgu-Mureș, Centrul Militar Județean, Inspectoratul Județean de Poliție, Inspectoratul Județean de Jandarmi, Gruparea de Jandarmi Mobilă Târgu-Mureș, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Direcția Județeană de Informații, Oficiul Județean de Telecomunicații Speciale, Serviciul Teritorial pentru Probleme Speciale, Direcția Poliția Locală și primăriile mureșene.
Titi Dălălău