Consorţiul Universitar Arte, format din şase instituţii de prestigiu din învăţământul superior cu profil artistic din România, îşi manifestă susţinerea pentru pachetul legislativ România Educată în forma propusă în dezbaterea publică, informează un comunicat transmis AGERPRES.
Consorţiul îşi exprimă îngrijorarea, în contextul dezbaterilor din ultimele zile, în legătură cu propunerile de modificare a unor indicatori de finanţare (Art. 114), care ar avea ca efect o diminuare a fondurilor alocate universităţilor de arte din România.
„În condiţiile în care, în prezent, universităţile de arte îşi acoperă cu greu cheltuielile de funcţionare, o scădere a finanţării ar face imposibilă supravieţuirea unui domeniu pe care-l considerăm important atât pentru învăţământul superior, cât şi pentru cultura românească în ansamblul ei. Învăţământul artistic din România şi-a dovedit valoarea de-a lungul istoriei, mari artişti, absolvenţi ai universităţilor noastre, fiind ambasadori de cel mai înalt nivel ai culturii româneşti, peste tot în lume. Studenţii universităţilor de arte obţin, an de an, numeroase premii şi distincţii naţionale şi internaţionale, fiind prezenţi la festivaluri şi manifestări artistice de înalt prestigiu. Pentru a atinge asemenea performanţe, e nevoie ca un întreg corp didactic să lucreze cu fiecare student într-un mediu performativ de excepţie. Peste 6.000 de studenţi ai universităţilor de arte ar fi direct afectaţi dacă măsurile legislative care vor fi adoptate nu vor ţine cont şi de specificul domeniului artistic”, se arată în comunicat.
Potrivit sursei citate, ministrul Educaţiei este rugat să se aibă în vedere, în elaborarea articolului 114, menţinerea formei propuse în dezbaterea publică.
„Adresăm rugămintea Ministrului Educaţiei, Sorin Mihai Cîmpeanu, în prezenţa căruia, în urmă cu un an, s-a constituit cel mai tânăr consorţiu universitar românesc, Consorţiul Universitar Arte, să asculte şi vocile noastre şi să aibă în vedere, în elaborarea Art. 114, menţinerea formei propuse în dezbaterea publică, care să susţină şi să stimuleze performanţa şi excelenţa şi în domeniile învăţământului artistic, ţinând cont de specificul lor, altfel va fi afectată iremediabil activitatea din universităţile noastre, din atelierele artistice, studiourile muzicale, unităţile de producţie teatrale şi cinematografice şi spaţiile destinate performanţei artistice”, se afirmă în comunicat.
Consorţiul Universitar Arte este format din Universitatea Naţională de Arte „George Enescu” din Iaşi, Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, Universitatea Naţională de Artă teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” Bucureşti, Universitatea de Artă şi Design din Cluj Napoca, Academia Naţională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj Napoca, Universitatea de Arte din Târgu-Mureş. Celor şase universităţi româneşti li s-a alăturat Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chişinău. Consorţiul Universitar Arte este susţinut de facultăţi din cadrul altor unsprezece universităţi româneşti care au în componenţă programe de învăţământ universitar artistic.
SURSA: agerpres.ro