Prefectul judeţului Mureş, Mircea Duşa, a declarat luni, că deschiderea anului universitar 2018-2019 la Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie (UMFST) din Târgu Mureş se află sub semnul unei premiere naţionale.
„Debutul acestui an universitar ne găseşte în faţa unei premiere naţionale: constituirea unui consorţiu universitar puternic prin unificarea a două universităţi, Universitatea de Medicină şi Farmacie şi Universitatea ‘Petru Maior’ din Târgu Mureş. Prin această unificare, Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie din Târgu Mureş devine o variantă credibilă şi serioasă pentru includerea în proiectul de constituire a reţelelor universitare europene. Uniunea Europeană va lansa, în curând, proiecte-pilot pentru crearea de reţele de universităţi europene, care să permită obţinerea unei diplome, prin combinarea de studii în mai multe ţări din blocul comunitar. Proiectele-pilot vor fi lansate în 2019 şi în 2020 în cadrul Programului Erasmus+, iar punerea deplină în aplicare a acestei iniţiative urmează să aibă loc în 2021”, a arătat Mircea Duşa, la deschiderea festivă.
Acesta a mai precizat că fiecare reţea universitară europeană trebuie să aibă cel puţin trei ţări implicate şi să grupeze între trei şi şase instituţii de învăţământ şi că nu vede de ce Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie din Târgu Mureş nu ar fi una dintre ele.
„Până în anul 2024 se doreşte crearea de aproximativ 20 de astfel de universităţi europene, pe criterii clar stabilite, pe afinităţi academice, tematice sau geografice. Universităţile nu trebuie decât să aplice şi să aibă ce să ofere – iar UMFST Târgu Mureş are ce oferi – trebuie să găsească partenerii europeni şi, mai mult decât atât, să fie dispuse să îşi alinieze programele de studiu în cadrul reţelelor. La nivel European se discută că aceste reţele ar trebui să fie în sfera ştiinţelor, tehnologiei, ingineriei, matematicii, adică acele domenii care cu adevărat ar putea fi aliniate oriunde în Europa. La cum se prezintă lucrurile în această universitate, nu văd de ce nu am fi şi noi acolo”, a apreciat Mircea Duşa.
Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş a devenit din această lună Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie din Târgu Mureş (UMFST), în urma finalizării procedurilor juridice de comasare cu Universitatea „Petru Maior”, potrivit Hotărârii de Guvern nr. 735/2018.
În actuala sa structură, UMFST are 10.726 de studenţi (în programele de studii de licenţă, master, doctorat, rezidenţiat şi alte forme de pregătire), 35 de programe de studii de licenţă, 33 de programe de masterat şi 7 domenii de doctorat. Personalul UMFST numără în prezent 1.233 de angajaţi, din care 739 de cadre didactice şi 494 de persoane încadrate ca personal didactic auxiliar şi nedidactic. AGERPRES
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.