Oficiul Central de Statistică al Ungariei (KSH) s-a consultat cu reprezentanţii autoguvernărilor minorităţilor naţionale cu privire la recensământul din toamnă.
În comunicatul remis, marţi, de KSH, agenţiei ungare de presă MTI, se arată că întrebările din chestionarul recensământului privind naţionalitatea sunt deosebit de importante deoarece datele din răspunsurile oferite la aceste întrebări constituie baza juridică pentru înfiinţarea autoguvernărilor minorităţilor naţionale, pentru utilizarea limbilor naţionalităţilor şi pentru a ajuta în mare măsură activitatea autoguvernărilor minorităţilor naţionale.
Potrivit documentului, Oficiul Central de Statistică al Ungariei a organizat un forum cu liderii celor 13 autoguvernări ale minorităţilor naţionale, precum şi cu reprezentanţi ai Oficiului Comisarului pentru Drepturi Fundamentale din Ungaria şi ai Secretariatului de Stat pentru Relaţii cu Biserica şi cu Minorităţile Naţionale din cadrul Cancelariei Prim-ministrului ungar, în legătură cu recensământul care va avea loc în Ungaria, în perioada 1 octombrie – 28 noiembrie. În timpul întâlnirii, participanţii au finalizat aspectele legate de minorităţile naţionale privind recensământul şi au trecut în revistă detaliile implementării acestora, se arată în comunicat.
Chestionarul recensământului poate fi completat în limbile maghiară şi engleză, a declarat, în cadrul forumului, Marcell Kovács, coordonatorul recensământului din partea KSH, se mai arată în comunicat. Însă, tutorialul de completare al chestionarului a fost pregătit în 19 limbi, inclusiv în 14 limbi ale minorităţilor naţionale din Ungaria, cum ar fi: bulgară, greacă, croată, germană, poloneză, armeană, română, rutenă, sârbă, slovacă, slovenă, ucraineană, precum şi în două dialecte pentru membrii comunităţii rome.
Coordonatorul recensământului a subliniat că Oficiul Central de Statistică al Ungariei solicită tuturor persoanelor să răspundă la întrebările privind naţionalitatea, deoarece recensământul este singura sursă de date pentru a înţelege componenţa societăţii ungare din punct de vedere al minorităţilor naţionale.
Gheorghe Cozma, preşedintele Autoguvernării Minorităţii Naţionale a Românilor din Ungaria, a subliniat: “În luna octombrie 2022, va fi un eveniment de mare însemnătate pentru comunitatea noastră, care poate determina pentru mult timp viitorul comunităţii româneşti din Ungaria. Este important pentru noi toţi să ne declarăm identitatea românească la recensământ, aşa cum au făcut-o şi predecesorii noştri. De aceea, vă rog să fiţi curajoşi şi mândri că aparţineţi acestei minunate comunităţi româneşti. Haideţi să ne păstrăm împreună comorile noastre comune, limba noastră, dansurile noastre, tradiţiile noastre! Cheia dăinuirii şi dezvoltării instituţiilor noastre este să ne asumăm identitatea cât mai multi dintre noi, astfel încât copiii şi nepoţii noştri să se poată bucura de cultura şi valorile noastre. Un pas mic pentru dumneavoastră, iar pentru comunitatea românească din Ungaria înseamnă un viitor sigur”, a declarat liderul comunităţii româneşti din Ungaria.
MTI