Diplomatul, care părăseşte şefia Consulatului General al Ungariei la Miercurea Ciuc după un mandat de şapte ani, a subliniat că acest proces trebuie menţinut neapărat şi trebuie depuse eforturi pentru îmbunătăţirea continuă a condiţiilor de trai, pentru ca tinerii să rămână în locurile lor natale şi să îşi facă acolo planuri de viitor. „Cred că putem fi încrezători, întrucât fundamentele sunt puternice: s-a construit un sistem instituţional puternic, averea comunitară a crescut, iar dezbaterea legată de valori care are loc la nivel global, şi mai ales în Europa, aici nu a reuşit să pătrundă, astfel că se poate spune că starea de spirit a comunităţii este stabilă”, a spus László Tóth, pentru Székelyhon.ro.
Diplomatul născut la Târgu Mureş a declarat că una dintre cele mai marcante experienţe din cei şapte ani petrecuţi în fruntea consulatului general a fost lărgirea şi aprofundarea relaţiilor dintre maghiarii din Ungaria şi cei din Ţinutul Secuiesc, pe care le consideră extrem de importante.
„La acest lucru şi-a adus aportul şi consulatul general, am organizat numeroase evenimente culturale şi sportive, iar cu ocazia sărbătorilor noastre naţionale şi religioase am încercat să ne implicăm cât mai mult în evenimente, să fim acolo ca, împreună cu ei, ca reprezentanţi ai statului maghiar”, a spus consulul general, adăugând că evenimentele culturale şi comunitare majore sunt, acum, de neimaginat fără participarea activă a Consulatului General de la Miercurea Ciuc.
László Tóth a explicat, de asemenea, că în ultimii ani în centrul activităţilor consulatului general s-au aflat lucruri ca acordarea cetăţeniilor maghiare şi sarcinile conexe acesteia, întrucât de-a lungul anilor numărul secuilor care au devenit cetăţeni maghiari a crescut mult, iar aceştia îşi gestionează problemele legate de cetăţenie la consulatul general.
„Am încercat să le oferim acestora un mediu prietenos, iar în ceea ce priveşte relaţiile cu publicul am făcut progrese foarte mari, deoarece administraţia publică maghiară a cunoscut o dezvoltare semnificativă în ultimii ani, procesele au devenit mult mai simple, iar acest lucru este vizibil şi în privinţa rezolvării diferitelor probleme cu care oamenii vin la consulatul general”, a spus László Tóth.
Consulul general a spus: faptul că numărul persoanelor care apelează la Consulatul General de la Miercurea Ciuc a crescut de la an la an este o evoluţie îmbucurătoare, întrucât acest lucru arată că legătura dintre maghiarii din Secuime şi statul maghiar a devenit mai strânsă şi în sensul dreptului public. László Tóth a explicat: colectivul de lucru de la consulatul general a rămas stabil şi a desfăşurat o muncă de calitate, lucru pentru care le-a mulţumit colegilor.
Diplomatul care lasă în urmă Miercurea Ciuc a relatat că începând din toamnă îşi va continua munca ocupându-se de relaţia dintre maghiarii din Bazinul Carpatic, de cea dintre patria-mamă şi comunităţile maghiare de peste graniţe.
De Consulatul General de la Miercurea Ciuc aparţin, pe lângă cele trei judeţe secuieşti – Harghita, Covasna şi Mureş – şi judeţele Bacău, Neamţ, Suceava şi Botoşani.
Sursa: MTI