Municipiul Târgu Mureș prin Direcția Poliția Locală și Direcția de Asistență Socială continuă acțiunea de prevenire și combatere a cerșetoriei pe raza municipiului Târgu Mureș. Suntem siguri că împreună cu dvs., cetățenii municipiului, putem să îi facem pe cei care practică astăzi cerșetoria să vadă dincolo de opțiunile pe care le oferă strada. Și aici ne referim în special la copiii pentru care, toate instituțiile cu atribuții în acest domeniu, pot interveni în vederea identificării și evaluării situației lor familiale, pentru a putea beneficia de servicii și beneficii sociale sau pentru decăderea din drepturi a familiilor care își exploatează proprii copii pentru a câștiga bani. Totodată, minorilor neglijați sau abuzați în propriile familii li se oferă posibilitatea de a fi incluși în programe de protecție a copilului aparținând DGASPC Mureș.
Efectele acestui fenomen le întâlnim pe stradă, adesea evitându-se a se vorbi despre el, un fenomen care există și se manifestă cotidian în viața municipiului și pe care este vital să încercăm să îl diminuăm pe cât posibil, în virtutea obligației noastre de a garanta siguranța majorității cetățenilor târgumureșeni care au ales să muncească pentru a-și asigura traiul de zi cu zi, cât și o nouă șansă pentru oamenii care practică azi cerșetoria, de a alege o altă cale de a-și câștiga existența.
În anul 2021, Direcția de Asistență Socială Târgu Mureș a monitorizat un număr de 24 de familii și 48 de copii care practicau cerșetoria. După perioada de monitorizare care a durat între 3 și 6 luni de zile, pentru 5 copii s-a recomandat către DGASPC Mureș, instituirea măsurii de protecție specială.
Pe această cale, facem un apel către cetățenii care observă persoane care cerșesc pe raza municipiului, să apeleze numerele de telefon ale Dispeceratului Poliției Locale 0265/250760, Telefonul Copilului (DGASPC Mureș) 0800 800 883 și 119 sau cel al Direcției de Asistență Socială Târgu Mureș 0365/430859.