La Luduș a avut loc de curând un eveniment cultural important prilejuit de lansarea studiului istoric „Revoluția de la 1848 în Câmpia Transilvaniei” scris de regretatul profesor de istorie, dr. Ioan Olteanu. Absolvent al Facultății de Istorie – Filosofie a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, profesorul Olteanu și-a susținut teza de doctorat în istorie, cu lucrarea care a apărut acum în volum, sub coordonarea academicianului Ștefan Pascu în anul 1988.
Dascăl, poet și cercetător
Ioan Olteanu și-a încheiat studiile liceale în Luduș în anul 1960 și, după studiile universitare, a activat ca profesor la Liceul din Luduș, dar a avut și activități științifice și culturale. A colaborat cu poezii și lucrări de istorie în publicațiile vremii: Tribuna, Vatra, Amfiteatru și Steaua fiind apreciat pozitiv pentru contribuțiile sale. A fost membru al Societății de Științe Istorice și metodist în specialitatea sa în cadrul Inspectoratului Școlar Județean. Cu puțini ani înainte de dispariția sa prematură a publicat sub pseudonimul Paul Pretor un volum de vresuri cu titlul „Pădurea sub cuvinte” (1992) cu ecouri remarcabile în critica literară. Volumul a fost reeditat în anul 2013 într-un volum bilingv „Poeme/Poemes” la Editura „Arhipelag XXI”. A fost un cetățean dedicat urbei sale, fost primar în perioada 1991-1992, „Cetățean de onoare” post mortem, a devenit nume de stradă și nume de școală în cartierul Gheja.
Festivitatea de lansare a cărții „Revoluția de la 1848 în Câmpia Transilvaniei” s-a desfășurat în Sala Mare a Casei de Cultură „Pompeiu Hărășteanu” în prezența unui număr însemnat de oameni interesați de o frântură a istoriei noastre, fiind și un omagiu adus peste ani celui care a fost un cercetător dedicat istoriei. Au vorbit profesorii universitari dr. Vasile Dobrescu: „Autorul are un stil sobru, direct, concret și este credibil prin tot ceea ce spune”; dr. Cornel Sigmirean: „Ioan Olteanu a fost un talent ca istoric dublat de un poet sensibil”; dr. Iulian Boldea, editorul volumului: Cartea va intra în circuitul cercetării istorice în țară și în străinătate”. Dr. Hadrian Olteanu, fiul istoricului, a mulțumit celor care au contribuit la apariția volumului și celor prezenți.
Ioan A. BORGOVAN