În perioada premergătoare sărbătorilor pascale, personalul din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Mureş, cu atribuţii de control în domeniul alimentelor de origine animală, a efectuat un număr de 333 controale în unităţi din industria alimentară care desfăşoară activităţi de sacrificare a animalelor, procesare carne şi preparate carne, procesare lapte materie primă şi produse lactate, fabricarea produselor de cofetărie/patiserie precum şi unităţi de tip supermarket/hipermarket, magazine alimentare, unităţi de alimentaţie publică, pieţe agroalimentare, precum şi un număr de 3 controale desfăşurate în trafic, fiind verificate 94 mijloace de transport animale şi produse alimentare.
Controalele efectuate au vizat respectarea condiţiilor sanitar veterinare.
Ca urmare a neregulilor constatate şi încălcării prevederilor legislaţiei sanitar veterinare în domeniul alimentelor, au fost luate măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate şi s-au aplicat 9 sancţiuni contravenţionale din care 2 avertismente, 2 ordonanţe de suspendare a activităţii şi 5 amenzi, în valoare de 24700 lei.
În urma controalelor efectuate au fost constatate o serie de neconformităţi, dintre care menţionăm:
– neîntreţinerea în condiţii corespunzătoare de igienă a spaţiilor de prelucrare, depozitare, comercializare precum şi a utilajelor şi echipamentelor;
– manipularea produselor alimentare cu încălcarea normelor sanitar veterinare;
– lipsa elemente identificare;
– transport animale vii fără documente;
În perioada premergătoare sărbătorilor pascale, în abatoarele autorizate sanitar veterinar pentru sacrificarea ovinelor, a fost sacrificat un număr de 5618 miei.Menţionăm că, la nivelul judeţului Mureş nu au existat solicitări privind autorizarea punctelor temporare de sacrificare a mieilor.
DIRECTOR EXECUTIV
Dr. Kincses Sandor
Foto: arhivă