Proiectul ,,De-a arhitectura” (finanțat de Ordinul Arhitecţilor din România) a ajuns și la Reghin, unde elevii unei clase a III-a de la Şcoala Gimnazială ,,Augustin Maior” învaţă, din acest an, noţiuni de arhitectură şi mediu construit.
Prima oră de arhitectură s-a ţinut joi, 18 septembrie, în prezenţa arhitectului voluntar Klaus Birthler care consideră extrem de util un asemenea curs deoarece copiii vor învăța care va fi rolul lor în comunitate. ,,Se spune că oamenii dau formă mediului construit, iar mediul construit formează oamenii. Felul în care construim sau în care primăriile își stabilesc regulamentele locale de urbanism dau verdictul pentru viața locuitorilor” a declarat Klaus Birthler.
Ideea …
… cursului opţional dedicat deocamdată claselor a III-a și a IV-a, a pornit de la observațiile unor femei arhitect din București care, mame fiind, au dorit să implementeze copiilor lor obișnuința de a învăţa să privească în jur, să înţeleagă mecanismele oraşului, să aprecieze ceea ce este făcut cu grijă şi pricepere şi să vadă ce ar putea fi îmbunătăţit. Așa se face că au înființat Asociația ,,De-a arhitectura” și au propus Ordinului Arhitecţilor din România un proiect destinat cultivării şi dezvoltării interesului şcolarilor pentru arhitectură şi mediul construit. Se pare că, Asociaţia se pregăteşte pentru acreditarea ca materie opţională la nivel naţional și va organiza o serie de evenimente complementare, precum întâlnirile între arhitecţi recunoscuţi şi copii.
Copiii din Reghin…
,,Vor învăța ce înseamnă să locuim într-un oraș, cât de mult a influențat mediul, Mureșul, Gurghiul, construcția orașului nostru…Vor învăța să respecte clădirile, locurile și să devină cetățeni responsabili”, a declarat Anabela Holircă, învățătoarea clasei a III-a D, de la Şcoala Gimnazială ,,Augustin Maior”, din Reghin.
,,Cursul <> pentru elevi este conceput din 3 perspective: cea a învățării prin proiecte, perspectiva curriculumului pentru învățământul primar, perspectiva experienței din Reggio Emilia-<> (Mergând înveți, iar învățând mergi mai departe)”, a spus arhitectul Klaus Birthler.
,,Evaluările se vor face fie prin joc, fie prin proiecte, iar la sfârșitul anului școlar vom prezenta macheta propriului nostru oraș: Orașul clasei a III-a D”, a spus Anabela Holircă.
Emeșe Ardelean