Primăria municipiului Reghin, Biblioteca municipală ,,Petru Maior” și Parohia Ortodoxă „Petru Maior” a organizat joi, 20 aprilie, o prezentare de carte la sediul bibliotecii. A fost prezentată cartea „Cornel Pop și rugăciunea cântată”, autor Menuț Maximinian și s-a desfășurat un recital muzical al Coralei „Petru Maior”.
La eveniment au participat prof. arhid. Cornel Pop, scriitorul bistrițean Menuț Maximinian, preotul paroh Daniel Ciolocoiu, primarul ec. Maria Precup și preotul protopop Teodor Beldean.
Scopul acestei întâlniri a fost recitalul în avanpremieră a Coralei „Petru Maior”, cor care va participa la Festivalul Corurilor Orașelor Înfrățite cu Bourg la Reine, din Franța, care se va desfășura în perioada 28 aprilie – 02 mai.
Corala „Petru Maior” este rodul colaborării dintre Parohia Ortodoxă „Petru Maior” – care dispune de un cor mult mai numeros și care sporește emoția Sfintei Liturghii oficiate duminică de duminică la biserică – și Biblioteca municipală „Petru Maior” – care se dorește a se identifica drept centru cultural atractiv, oferind utilizatorilor săi nu doar informații consemnate în cărți, ci și șansa de a se exprima în diferite forme artistice. Nu întâmplător, din această corală face parte atât părintele paroh Daniel Ciolocoiu, cât și directorul bibliotecii, Sorina Bloj.
Membrii coralei s-au îmbrăcat în cele mai prețioase costume populare autentice specifice satelor învecinate cu Reghinul pentru a ne etala și o expoziție mărturisitoare a măiestriei lucrului manual și a bunului-gust cu care țăranul român se „împodobește”, la sărbători.
Recitalul a fost conceput special pentru festivalul la care vor participa membrii corului și cuprinde câteva cântece din zona etnofolclorică a Transilvaniei, prelucrate interpretativ la patru voci. Textele abordează teme diferite: dragostea, relația de cuplu, duioșia amintirilor legate de familie, petreceri, întâmplări hazlii din viața cotidiană, iar linia melodică pune în vibrație corzi de sonoritate aparte.
Corala va fi însoțită de unul dintre cei mari talentați și prolifici dirijori de cor din România, o personalitate în viața culturală, dar și bisericească, despre a cărui carieră încununată de succes s-au scris sute de articole, precum și o carte biografică – profesor arhidiacon Cornel Pop.
Imola Grama