Cosmin Pop: „Dacă nu vom învăța și nu vom avea capacitatea să ne conducem singuri, cineva ne va conduce”
Rep.: Pentru început, dorim să vă cerem detalii privind ultima achiziție imobiliară a companiei pe care o conduceți – platforma Jysk din cartierul Tudor, aflată în spatele Benzinăriei MBO City.
Cosmin Pop: Este cea mai mare tranzacție din punct de vedere valoric, care a avut loc între societățile comerciale locale de la Revoluție până în prezent (chiar recent m-am informat asupra tranzacțiilor locale). Spun acestea, nu pentru a atrage atenția asupra dimensiunii valorice în sine a proiectului, ci pentru a conștientiza că în Tîrgu Mureș există capacitatea de a derula afaceri de mare sau foarte mare anvergură. Trebuie să realizăm că în Tîrgu Mureș sunt persoane care cred în viitor și care, prin modul în care își dirijează resursa financiară, într-o zi vor produce efecte economice pozitive. Majoritatea tranzacțiilor au necesitat anumite studii și abordări preliminare elaborate, reușind astfel să realizez acest proiect la sfârșitul lunii ianuarie după aproape doi ani de zile.
Acest proiect are în vedere un complex comercial integrat, cu funcțiuni moderne și cu o gândire de deservire a clientului, realizate printr-o arhitectură modernă comercială. Vorbim despre o suprafață utilă comercială de 8.028 de metri pătrați și de un teren unde se află locurile de parcare și anumite amenajări, acesta având 20.000 de metri pătrați. Proiectul s-a realizat printr-un parcurs absolut firesc, abordat prin mijloace profesionale de prevenție și de calcul. Să lucrez la acest proiect a fost o plăcere, întâlnind pe parcurs mulți oameni serioși, cu multe calități, stabilind o legătură care ne va putea permite să colaborăm și pe viitor.
Rep.: Care sunt planurile în timp pentru această investiție imobiliară, având în vedere că sunteți o persoană care este convinsă că profitabilitatea unei afaceri se cuantifică la momentul inițial al acesteia, nu pe parcurs.
Cosmin Pop: Prin această întrebare ajungem la filosofia personală de afaceri, eu fiind adeptul unei școli economice „mai americane” și mai prudente, consider că pierderea riscurilor ulterioare trebuie marcată la cumpărare prin profit la achiziție. Deși închei mai rar tranzacții, mențin calitatea acestora. În ceea ce privește statusul actual al imobilului, doresc să transmit un mesaj direct actualilor ocupanți: din punctul de vedere al vieții cotidiene și al afacerilor existente, nu se va schimba nimic, schimbarea proprietarului fiind irelevantă pentru participanții în contractul de locațiune. Activând în această profesie de 15 ani, pot spune că îmi respect până la ultima virgulă contractele și angajamentele.
Acest complex, pornind de la actuala înfățișare, permite adăugiri care să potențeze întreaga dezvoltare a zonei. Cred că, trecând de la un proprietar la distanță la un proprietar local, vom putea avea o viteză de intervenție în ceea ce privește punerea în practică a oportunităților ce apar, dar și în privința remedierii deficiențelor care ne împiedică.
Rep.: Zona Pandurilor este una dintre zonele „fierbinți” din punct de vedere imobiliar, având în vedere complexul Bența, sediul E-On Gaz și accesul spre cartierul Belvedere. Putem discuta despre multiple variante de dezvoltare ale zonei, în ce privință considerați că ar trebui îmbunătățit conceptul urbanistic al acestei zone?
Cosmin Pop: Cartierul Tudor are aceeași problemă ca majoritatea zonelor din Tîrgu Mureș, chiar dacă nu este atât de acută în alte zone. Cartierele din Tîrgu Mureș au fost gândite într-o dimensiune, orașul în sine a integrat aceste cartiere pe dimensiunea respectivă. De 25-30 de ani ne dezvoltăm mai lent sau uneori mai în galop, dar nu s-a intervenit asupra concepției de oraș, rezultatul generând zone nefuncționale în acest oraș.
Cartierul Tudor trebuie să primească o viziune de largă independență față de actualele funcțiuni unice ale orașului, mai precis se accesează aceleași destinații de 30 de ani către fiecare din noi: spitalul, școli, licee și totalitatea instituțiilor publice, aceste puncte de o importanță majoră rămânând neschimbate. Aceasta este una dintre provocările obligatorii în redarea confortului zilnic al locuitorilor zonelor respective, aici referindu-mă la tratarea într-o manieră care să ducă spre independența funcțională a cartierului. Consider că într-un orizont de 5 ani de zile lucrurile au posibilitatea de a se schimba, iar existența zonelor funcționale se va materializa probabil în 8-10 ani, momentan fiind desprinși de mecanismele esențiale ale unei funcționalități.
Rep.: Orașele medii și mari din Europa analizează foarte serios direcțiile în care se dezvoltă societatea: tehnologie, turism, timp liber, dezvoltare personală etc. Se implementează tehnologii noi, concepții noi privind dezvoltarea urbanistică, modificând strategiile bazându-se pe ultimele tendințe adoptate de propriii locuitori și de potențialul de dezvoltare al zonei. Ca exemplu, se observă municipiul Bistrița care a adoptat o atmosferă mai relaxantă și boemă, Clujul un puternic centru studențesc și capitala high-tech a României, Oradea care a adoptat sloganul de „Poarta de Vest a României” exemplele putând continua. Unde vedeți Mureșul în această ecuație?
Cosmin Pop: Direcția pe care o vedem noi toți… din păcate nu este niciuna, aceasta trebuie imediat schimbată. Orașele ca și județele sunt într-o acerbă concurență, nici o zi care trece peste noi fără a face ceva nu înseamnă o zi pierdută, ci două zile pierdute atât timp cât vecinul nostru face ceva, calculând inactivitatea ta și activitatea lui. Mai avem timp de o relansare, încă nu este foarte târziu deoarece avem resursă umană de foarte bună calitate.
Acest oraș și județ nu are și nu a avut de foarte mult timp, o personalitate care să își asume paternitatea lui. Am rămas aruncați ca un copil fără părinți în mijlocul unei concurențe de copii cu părinți bogați. Nu putem să așteptăm ca cineva să ne ia de mână pentru a ajunge undeva, dacă analizăm situația observăm că suntem sub intervenția unor forțe din diverse județe, poate chiar o suzeranitate. Dacă nu vom învăța și nu vom avea capacitatea să ne conducem singuri, cineva ne va conduce. Din păcate, cred că nimeni rațional și obiectiv în aprecieri nu poate să vorbească la momentul de față de un viitor optimist.
Rep.: Care ar fi pașii imediat următori și strict necesari pentru a schimba ceva în Tîrgu Mureș?
Cosmin Pop: Este o întrebare puțin provocatoare având în vedere felul meu de a fi. Eu consider că totul este ca în cazul unui bolnav care dacă vrea să se trateze trebuie să își conștientizeze boala, prima rezolvare este în noi și trebuie să fim realiști față de situația actuală. A doua etapă în rezolvarea situației actuale este ieșirea din ipocrizie și lașitate, indiferent că este dulce și profitabil, acestea fiind doar aparențe, în realitate sunt doar două abateri grave a felului de a fi a ființei umane. Nu cred că mai este vremea fricii, a „tăcutului”, a pasivității de dragul unei păci defavorabile otrăvite, consider că dacă vrem să întrebăm care este viitorul, răspunsul salvator este în interiorul nostru.
Repet faptul că nimeni nu poate într-un mod rațional, termen asupra căruia insist, să vină să afirme că este bine atâta timp cât noi nu mai avem posibilități de a ține tinerii în acest oraș.
În concluzie, trebuie prima dată să analizăm situația, apoi să ieșim din ipocrizie, să ne exteriorizăm. În trecut, lumea era unită contra unui singur rău, în prezent ne împărțim viața între atâtea rele și nu ne mai facem auziți. Asistăm la două decenii de scindare socială în care prin stigmatizarea unei clase sociale (studenți, deștepți, intelectuali etc.) am reușit să polarizăm societatea negativ. Unul dintre polii cu potențial capabil este neproductiv și nefuncțional, iar la polul opus se află o populație activă, militantă, ale cărei simțuri sunt foarte ușor adormite și corupte. Trebuie să ne hotărâm care este polul generator de efecte, pe de o parte polul cel mai dispus manipulării și a adormirii simțurilor sau polul mare, dar mut.
Rep.: Care ar fi sloganul unui candidat la Primăria Tîrgu Mureș? Sloganul definește o idee un concept, ulterior se definesc prin acestea și intențiile candidatului.
Cosmin Pop: În prezent lucrez la ideea unei candidaturi la Primăria Tîrgu Mureș, fără a însemna un „da” sau un „nu”. Vorbind de apariția unui nou lider, observăm că suntem într-un moment în care fundamental diferă modalitatea prin care un lider ia naștere. Ne aflăm în momentul în care va înceta ultimul capitol al revoluției române, cel al mentalităților. Potrivit concepției din vremea Revoluției, vechiul lider devenea, prin diverse forme ale ascensiunii politice, titularul unor bogății care trebuiau delegate. Acest lider avea capacitatea de a acapara imediat energii noi în jurul lui și devenea peste noapte liderul acelor actori activi din societate care ulterior își continua bucuria pe culoarul indicat.
Este important să creăm un nou tip de lider cu care să mergem mai departe. Tot ceea ce vom găsi este o idee, în jurul căreia să se nască un nou „conducător”. Pe fiecare dintre cititori doresc să îi întreb dacă consideră că societatea noastră este capabilă să lucreze sincer și solidar în jurul unei idei. Ar avea putere această idee prin care se naște un lider nou, să învingă puterea și bogăția pe care o stăpânește un lider vechi? Este necesar cel puțin să prioritizăm totalitatea lucrurilor rele din jurul nostru pentru ca ulterior să îl excludem pe cel mai rău.
Privind decizia unei viitoare participări la schimbare, doresc să mă asigur că avem resursa umană necesară și dispusă de a participa la acest demers din punct de vedere operativ, iar în al doilea rând doresc să mă asigur în cât mai mare măsură că există solidaritatea necesară.
Rep.: Revenind la investițiile Romur SA de la care a pornit discuția. Ce proiecte finalizați și ce începeți?
Cosmin Pop: Ca o altă oportunitate de a vă demonstra că am ales Tîrgu Mureș, pot să precizez că doar anul trecut am investit în acest oraș peste 28 de milioane de lei, bani care au rămas în acest oraș și s-au cheltuit doar pentru că eu am hotărât acest lucru și am considerat că așa este bine. Am încheiat investiția celui de-al doilea complex imobiliar, care împreună cu prima etapă, reprezintă, fără a putea fi contrazis de cineva, cea mai mare dezvoltare imobiliară post-revoluționară din Tîrgu Mureș. Am promis că le voi realiza, le-am realizat și le-am încheiat funcțional cu succes. Se apropie o perioadă de care îmi este puțin teamă din prisma obiectului meu de activitate, mai precis proprietăți imobiliare, fapt în care voi aborda această perioadă cu o prudență mai mare.
Voi continua să dezvolt punctele pe care le-am început deja, și anume un hotel de pe strada Horea. Aștept cu mare nerăbdare, la fel ca noi toți, finalizarea lucrărilor la Cocoșul de Aur după o luptă lungă și complicată perioadă de timp. Promit de acum că nu voi mai achiziționa niciodată simboluri are orașului, deoarece ești prins între ciocan și nicovală, pe de o parte, forța reactivă a legislației, a organelor, din punct de vedere urbanistic al monumentelor istorice, iar pe altă parte presiunea celui care are așteptări în inerția amintirilor. Nu în ultimul rând, voi dezvolta în continuare o zonă care din punct de vedere comercial a murit, și anume zona Piața Republicii, unde voi face un ansamblu rezidențial cu bun gust și puține unități locative. Astăzi dețin undeva la 12 proiecte deschise. Asupra vitezei lor de implementare am intervenit ulterior așteptând timpuri mai stabile.
Doru Anton