Serviciul Salvamont Covasna a amenajat în ultimii ani opt trasee tematice care prezintă flora şi fauna specifice zonei, cel mai nou fiind cel de la Pădureni, denumit „Barza neagră”, care măsoară aproape patru kilometri şi jumătate.
Şeful Salvamont Covasna, Leonid Moscviciov, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, că majoritatea traseelor tematice se află în arii protejate şi pot fi frecventate gratuit de către turişti.
„Aceste trasee tematice în primul rând facilitează învăţarea despre natură în natură. Acestea sunt marcate exact cum sunt marcate şi traseele turistice. La nivelul judeţului avem în total opt trasee tematice, iar prin intermediul acestor trasee, noi oferim cunoştinţe legate de specificul zonei respective (…) La câteva trasee am integrat inclusiv instrumente digitale, în sensul că aceste panouri includ QR coduri, iar cei care vizitează au posibilitatea ca să citească, ca să se documenteze de pe pagina noastră de web (…) Deci, practic, sunt nişte instrumente, să zic aşa, de educaţie pentru mediu. Şi, putem spune, sunt nişte lecţii în aer liber pentru cei interesaţi, pentru grupuri de elevi, în primul rând, dar şi pentru alţii care vor să facă o drumeţie obişnuită şi prin care pot descoperi aceste valori ale naturii”, a declarat Leonid Moscviciov.
Potrivit acestuia, cel mai scurt traseu tematic are 2,1 kilometri şi se află la Malnaş-Băi, iar cel mai lung este în staţiunea Covasna şi măsoară şase kilometri.
„Cei interesaţi pot afla date despre floră, faună, geologia sitului şi despre amenajarea pădurilor. Aceste informaţii se regăsesc şi la celelalte trase tematice. Avem trasee tematice la Sugaş Băi, în lungime de 3,3 km, la Olteni, de 6,3 kilometri, la Malnaş Băi, cel mai scurt, de 2,1 kilometri, mai avem două trasee tematice în Mestecănişul de la Reci, de 3,8, respectiv 5,4 km şi avem traseul de la Covasna, Horgas, de 6 km. De asemenea, mai există un traseu tematic la Întorsura Buzăului, de 5,2 kilometri şi, ultimul traseu, „Barza neagră”, pe care l-am amenajat anul acesta la Pădureni (…) Aceste trasee se pot parcurge în câteva ore, iar prin intermediul acestora vrem să aducem în special copiii şi tinerii mai aproape de natură”, a mai spus Leonid Moscviciov.
Traseul „Barza neagră” de la Pădureni are o lungime de 4,4 kilometri, iar pe parcursul acestuia au fost amplasate şi popasuri pentru turişti.
„V-aş recomanda ultimul traseu, traseul „Barza Neagră”. Este o pasăre foarte rar văzută, este o barză neagră. Sunt foarte multe persoane care, practic, nici nu au auzit de această pasăre, fiindcă, cum am spus, se fereşte de oameni şi are cuibul foarte departe de tot ce înseamnă activitate umană. Şi din această cauză este foarte rar văzută (…) Deci, am încercat să prezentăm, practic, fauna locală şi specifică a zonei unde am plasat acel traseu”, a mai spus şeful Salvamont Covasna. AGERPRES