Liniştea unui oraş de provincie poate fi bulversată de-a binelea cu o astfel de întrebare: crimă sau suicid? Niciuna dintre variante nu e liniştitoare pentru calmul patriarhal al urbei, dar prima parcă agită şi mai tare spiritele. Cine putea să comită fapta? Cine e victima? Tânăra blondă, căzută pe asfalt, lângă clădirea cu etaj, chiar sub geamul unde se află Camera Roşie. Oare cum a ajuns acolo? Şi dacă nu vorbim de o crimă, ci de suicid, de ce şi-ar fi luat viaţa blonda, ce nu părea să fi avut mai mult de 25 de ani? Întrebări, întrebări!
Dar staţi!
Există câteva persoane în oraş care ştiu exact ce s-a întâmplat! Nu ne vor spune, desigur, mare lucru acum, dar promit să vă lase să descoperiţi singuri răspunsul, pe la mijlocul lunii mai. În 45 de minute, cel mult o oră, cei mai perseverenţi dintre voi, veţi reuşi! Un calculator parolat, o cutie cu poze păstrate sub cheie despre femei importante în viaţa publică, câteva jucării sexuale care activează – sau nu – securitatea în Camera Roşie, un carneţel … Dar să le luăm pe rând!
Un joc de societate
Rep.: Înainte de a fi anunţat dispeceratul 112, ar fi bine să precizăm că vorbim despre un joc de societate. Crima sau suicidul nu sunt decât provocările dintr-un joc ce va fi lansat în curând la Clubul Le &Le Games din Tîrgu Mureş.
Cum a luat fiinţă şi ce ne poate spune despre Club, iniţiatorul, Valics Lehel?
Valics Lehel: Înfiinţarea clubului este rezultatul unei conjuncturi fericite. Eu activez în domeniul IT şi mă joc pe calculator destul de mult, pe lângă job. Într-o zi, un prieten mi-a zis că ei, în Bucureşti, se ocupă de jocuri de masă, cum erau vechile jocuri „Nu te supăra frate”, „CEC, bunul gospodar” şi altele, iar că acum aceste jocuri sunt reînnoite, se joacă prin cafenele, cluburi, ce ar fi să încercăm aşa ceva şi în Tîrgu Mureş. Am zis: OK, să încercăm! L-am luat pe Koncz Levente, un prieten bun şi am înfiinţat ceea ce poartă câte o silabă din numele celor doi fondatori: Lehel şi Levente, adică Le & Le Games. Sunt opt ani de atunci! Am reuşit să creştem şi dintr-un spaţiu mai mic, azi întreţinem un local mai mare, o cafenea de peste 150 de metri pătraţi. De curând, am mărit spaţiul la etaj. S-a mutat firma de acolo şi am decis să ne încercăm noi norocul. Avem momente, mai ales vineri, sâmbătă când nu mai găseşti locuri în club.
Rep.: Cine poate frecventa clubul?
Valics Lehel: Oricine se poate alătura clubului nostru, indiferent de sex, religie, rasă, etnie, orientare politică sau sexuală, cu condiţia să fie întru totul de acord cu acest regulament. Rugămintea noastră e să respecte unele reguli de bază, să se comporte civilizat şi să-i respecte pe ceilalţi membri din club. Indiferent de vârstă, jocurile de societate sunt adecvate pentru toţi, de la 10 ani până la 80 de ani.
Rep.: Aveţi şi membri abonaţi la club?
Valics Lehel: Da, acum avem persoane care vin pe bază de abonamente lunare, ce costă între 30 şi 50 de lei, abonamente ce includ, desigur, şi beneficii. La început ne-a fost cam greu să le explicăm, că nu este vorba nici de „păcănele” şi nici de jocuri speciale pentru copii. Acum opt ani nu prea se cunoşteau multe despre jocurile de societate, dar cu timpul am reuşit să demonstrăm că prin aceste jocuri poţi socializa mult mai uşor decât pe Facebook. Nu am bătut Facebook-ul la popularitate, dar am adus un plus în socializare în Tîrgu Mureş!
Rep.: Există o grupă de vârstă căreia se adresează clubul?
Valics Lehel: Da. Clubul se adresează tuturor doritorilor de jocuri de societate cu vârsta cuprinsă între 8 şi 88 de ani! Cei peste 80 de ani, desigur, vin pe propria răspundere! Glumesc! În general ne frecventează tineretul între 18 şi 30 de ani, dar organizăm şi zile de naştere speciale pentru copiii de peste 8 ani. Programul pentru copii este până la ora 17 și 18, fără riscul de a se suprapune programului pentru adulţi.
Rep.: Cum învingeţi prejudecăţile?
Valics Lehel: Da, e o problemă. Mulţi consideră că jocurile sunt pentru copii, ce să caute la 20-30 de ani într-o sală de jocuri şi nu vin la noi. Dar dacă totuşi ajung, îşi bagă capul timid să vadă ce se întâmplă, în scurt timp devin „infectaţi”, prind microbul jocului şi revin! Odată obişnuiţi cu locul, cu jocul, unii se programează, alţii ajunşi „VIP-uri” ştiu exact când să vină ca să fie totul în ordine!
Rep.: Jocurile se pot închiria?
Valics Lehel: Desigur. Mulţi vin doar să închirieze jocuri. Nu stau în club. Ei închiriază mai ales jocurile de 18+ pentru că le e ruşine să le joace în club! Sunt jocuri în care trebuie să mimeze un orgasm sau chestii cu tentă sexuală sau la CAH de exemplu, unde sunt înjurături, texte care se pot citi cu vocea tare doar dacă nu ţi-e ruşine. Un joc se putea închiria cu 10 lei, dar de la 1 mai va fi 15 lei, plus garanţie, încasată de la clienţii noi!
Rep.: Care sunt cele mai căutate jocuri:
Valics Lehel: Nu se mai joacă nimic din cele vechi, eventual fotbalul de masă, versiunea veche popularul „gombfoci” (fotbal cu nasturi). Cele mai căutate sunt: Coloniştii din Catan, Activity Original şi Club Edition (18+), Cărţi Anti Homosapiens, Risk, Dixit, Magic The Gathering.
Rep.: De unde vă procuraţi jocurile?
Valics Lehel: Sunt foarte mulţi producători români deja, care traduc jocurile în limba română. Cred că avem în jur de 40 de titluri în România. Dar aducem şi de peste hotare, majoritatea fiind însă în engleză!
Rep.: Pot fi cumpărate jocurile de la club?
Valics Lehel: Momentan avem pe raftul magazinului nostru cam 1.000 de produse, dintre care 40, cum spuneam, în limba română, restul în engleză, care pot fi cumpărate.
Noul joc
Rep.: Despre noul joc, ce ne puteţi spune?
Valics Lehel: Noul joc e de fapt un nou concept pentru Tîrgu Mureş. Conceptul de Escape Room, cameră de evadare. Noi avem deja de un an şi ceva o cameră funcţională, cu tema Game Master AI. Un calculator inteligent generează jocuri pentru un grup de persoane, care trebuie să rezolve cele 7 nivele însemnând 7 diferite tipuri de puzzle în termenul de sub o oră, altfel eşuează. Aceste puzzle-uri sunt de diverse tipuri: căutare în cameră, decodare text sau întrebări de cultură generală etc. Sunt peste 15 tipuri de jocuri, fiecare grup primeşte 7 jocuri. E un joc foarte bun pentru grupuri de 3-6 jucători. Distracţie de o oră garantată!
Rep.: De la Escape Room la … Red Room!
Valics Lehel: Am ajuns să pregătim încă o cameră, dar mergând pe ideea de 18+. Asta însemnând că povestea se petrece într-o cameră roşie, cum am văzut în 50 de umbre ale lui Grey. De fapt, povestea e în felul următor: grupul care intră în cameră trebuie să descopere dacă fata blondă a fost omorâtă de Cristian Crey sau ea s-a aruncat pe geam din camera roşie. Camera e plină de biciuri, lanţuri şi alte jucării sexuale şi puzzle-uri, elemente ce nu prea le ai acasă, dar cu ajutorul cărora se poate dezlega misterul. E un pic mai complicat, că sunt două linii de joc, în funcţie de ce găseşti în cameră (parola de pe calculatorul lui Cristian), aşa se termină povestea. Deci ar putea fi şi el ucigaşul, dar poate fi vorba şi de o sinucidere.
Lansarea
Rep.: Când va fi lansarea?
Valics Lehel: Lansarea trebuia să o avem la începutul lunii, dar cred că va fi prin 15-20 mai, încă avem mult de lucru!
Rep.: Un mesaj mureşenilor?
Valics Lehel: Da, le-aş transmite ca să nu uite să se joace, oricare ar fi vârsta lor. Un joc de Remy sau Canasta, şah sau table sunt tot jocuri de societate. Dar de acum, pot trece şi la un alt nivel, căci jocurile au evoluat foarte mult! Deci: îi aşteptăm la club, pe strada Artei, nr. 3.
CASETĂ
Despre ce vorbim aici?
Noi vorbim despre … jocuri de societate sau Boardgames. Cu toţii avem în memorie exemple de jocuri de societate. Acele jocuri care se jucau în jurul unei mese, cu zaruri, pioni, cartonaşe sau cărţi de joc. În spatele blocului se jucau table, prin parcuri pensionarii jucau şah, cei mici se enervau pierzând la „Păcălici” sau chiar la „Nu te supăra frate!”, iar adolescenţii încercau senzaţii tari cunoscând îmbogăţirea şi falimentul cu interesantul „Monopoly”.
Căutând o alternativă la jocurile on-line, în ultimii ani, jocurile de societate au devenit tot mai populare, nu doar în alte ţări, dar şi la noi. Astfel, au apărut o serie de jocuri de la party games, role playing games prin wargames până la card games şi jocuri economice, de la cele mai simple pentru copii la jocuri complicate de simulare istorică și altele. Jocul de la care a repornit totul se numeşte Catan. Astăzi el are multe extensii și variante, precum Cities & Knights, Star Trek, Ancient Egypt prin care poţi construi așezări, scapi de hoți, produci și faci comerţ cu resursele într-o atmosferă plăcută pentru jucători!
Erika MĂRGINEAN