Purtătorul de cuvânt al Tribunalului Harghita, judecătorul Cristian Uţa, a declarat că în anul 2013 volumul total de activitate al acestei instanţe s-a ridicat la 9.812 cauze, dintre care 1.634 la secţia penală şi 8.178 la secţia civilă.
Tribunalul Harghita funcţionează cu un număr total de nouă judecători, faţă de 16 cât prevede statul de funcţii, din care doar doi la secţia penală. Datele statistice arată că numărul de hotărâri date de un judecător la Tribunalul Harghita, în 2013, variază între 527 şi 1.059 de hotărâri, luând în calcul doar magistraţii care au funcţionat pe durata întregului an. În ceea ce priveşte dosarele rulate de un judecător, acestea sunt cuprinse între 999 şi 1.685.
Judecătorul Cristian Uţa, care este şi vicepreşedintele Tribunalului Harghita, a spus că volumul de muncă este unul imens, iar greutăţile pe care le întâmpină această instanţă sunt cauzate şi de faptul că nu funcţionează o specializare a judecătorilor pe materii.
Judecătorii preferă alte instanţe
,,Având în vedere numărul mic de judecători, nu avem atâţia judecători câte specializări ar trebui să fie. De principiu, ar trebui să funcţioneze specializările civil, penal, comercial, contencios administrativ şi fiscal, litigii de muncă şi asigurări sociale, cauze cu minori, fiecare dintre ele presupunând cunoaşterea în detaliu a legislaţiei, care este în schimbare frecventă, mai ales la anumite materii cum este contenciosul administrativ şi fiscal, a practicii instanţelor superioare, a practicii Înaltei Curţi. Practic, ar necesita foarte mult timp ca un judecător să cunoască toate aceste lucruri pe mai multe materii”, a explicat Cristian Uţa.
El a adăugat că încărcătura judecătorilor din Tribunalul Harghita este comparabilă cu încărcătura celor mai aglomerate instanţe din ţară, în condiţiile în care la aceste instanţe există o specializare.
,,Nu este acelaşi lucru ca un judecător să intre cu o mie de cauze din contencios administrativ, spre exemplu, sau să intre cu o mie de cauze din toate materiile enumerate. Volumul de muncă este de câteva ori mai mare în aceste cazuri”, a punctat judecătorul Cristian Uţa.
Vicepreşedintele Tribunalului Harghita a subliniat că dacă unul dintre judecători s-ar îmbolnăvi, situaţia ar dezechilibra foarte mult activitatea, pentru că instanţa funcţionează ,,exact la limita suportabilităţii”. Cristian Uţa a spus că dacă s-ar ocupa şi celelalte şapte posturi vacante, situaţia ar fi cu totul alta şi a precizat că judecătorii nu prea vin la Tribunalul Harghita, iar cei care profesează o vreme aici doresc să plece apoi la alte instanţe.