Şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Târgu Mureş, dr. Horaţiu Suciu, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că există o criză de medicamente uzuale de mai bine un an, precum Amiodarone, iar la SMURD acestea s-au epuizat de o lună, medicii ajungând să piseze tabletele şi să le administreze prin sondă gastrică, întrucât nu mai au forma injectabilă.
”De exemplu, Amiodarone este un aritmic foarte uzual, care nu ar trebui să fie scump, dar nu este în toată ţara de peste un an de zile. Amiodarone, Cordarone, numai tablete, ni s-a spus că nu se mai importă, că nu are, nu ştiu, Unifarm. Bineînţeles că SUMRD a mai avut până acum o lună, acum nu mai au nici ei. Scrie în protocolul de resuscitare că se utilizează. Ne-am dus pe fir de ce nu este de peste un an şi Raed Arafat ştie (…) Îţi intră bolnavul în fibrilaţie atrială, fibrilaţie ventriculară, imediat după operaţie. Am ajuns inclusiv să pisăm tabletele şi să le dăm pe sondă gastrică, că nu este formă injectabilă. E ca în Africa”, a afirmat dr. Horaţiu Suciu.
Medicul a susţinut că Amiodrone este principalul medicament lipsă, însă nu este singurul, întrucât există probleme şi cu un medicament necesar transplantului şi la nou-născuţi, care se importă foarte rar. În aceste condiţii, medicii au ajuns să cumpere medicamente din Ungaria şi să le aducă în ţară pentru a-şi trata pacienţii.
”O fiolă e 2.500 de lei şi se foloseşte foarte rar, doar în chirurgia cardiovasculară, neoperând nimeni copii, nu se importă, nu este. Ce să zic? Sunt mai multe, acum nu-mi vin toate în cap. Dar sunt medicamente care uneori lipsesc. Dar acesta, Amiodarone, îmi stă pe creier în fiecare zi, au ajuns medicii să facă rost din Ungaria, vin cu el în buzunar, să aibă pentru pacienţi, normal. Şi chiar nu sunt scumpe. Dar probabil nu e voinţă politică”, a afirmat dr. Horaţiu Suciu.
AGERPRES