Directorul Clubului Sportiv Universitar (CSU) Târgu Mureş, Adina Salaoru, fost căpitan al echipei naţionale, desemnată cea mai bună voleibalistă din România în 2016, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că revenirea echipei de volei feminin CSU Medicina Târgu Mureş în Divizia A1 se datorează proiectului Centrului Naţional Universitar de Excelenţă în Volei şi că unul dintre obiective este accederea în play-off.
„Succesul promovării în Liga I (Divizia A1, n. red.) se datorează proiectului Centrului Naţional Universitar de Excelenţă în Volei de la Târgu Mureş. Acest proiect, care a fost demarat în 2022 şi a avut trei direcţii de dezvoltare, a reuşit să ajungă din nou în Liga I. Cele trei direcţii de dezvoltare pe care le avem în vedere se referă la dezvoltarea secţiilor de copii, performanţă şi selecţia necesară pentru a aduce la Târgu Mureş cele mai bune sportive de la nivel naţional la categoria de juniori, în Centrul Naţional Universitar de Excelenţă, singurul de acest tip în România. Şi, bineînţeles, să ajungem cu echipa de seniori în Liga I şi să ne menţinem. În 2022, am reuşit să-l readucem aici, alături de noi, pe Istvan Bokor, un antrenor care a evoluat şi în cadrul echipei naţionale la categoriile de juniori. Aportul lui şi al celor 16 sportive de anul trecut a presupus îndeplinirea a două obiective foarte, foarte importante pentru noi, şi anume câştigarea titlului naţional în cadrul turneului final din cadrul Campionatului Naţional de junioare anul trecut şi promovarea în Liga I. În urma turneului de promovare a obţinut locul trei. Retragerea echipei SCM ‘U’ Craiova din campionatul naţional ne-a dat de drept această şansă, de care am profitat. (…) Practic, ceea ce ar trebui să facem este să dovedim că reuşim să facem faţă nivelului competiţional şi să intrăm în faza de play-off”, a declarat Adina Salaoru.
De pregătirea voleibalistelor de la CSU Medicina Târgu Mureş se ocupă antrenorul belgian Julien van de Vyver, cunoscut pentru rezultatele sale în creşterea tinerilor jucători în Belgia şi Olanda, dar şi pentru munca la echipe profesioniste şi semiprofesioniste din Belgia.
Antrenorul a spus că a avut oferte şi din alte ţări, dar a ales România pentru colaborarea care există la Târgu Mureş cu Universitatea de Medicină şi pentru că a văzut voleiul românesc crescând în ultimii ani între ţările din Europa, mai ales că fiica sa este în România, a evoluat la Târgovişte, iar în sezonul actual joacă la CSO Voluntari.
Julien van de Vyver, antrenorul principal al echipei CSU Medicina Târgu Mureş, are în palmares un titlu de campion european, un titlu de campion olimpic şi o medalie de bronz obţinută la Campionatul Mondial Under-19, alături de naţionala Belgiei.
Căpitanul echipei CSU Medicina Târgu Mureş, Mihaela Jeremic, a arătat că trebuie lăudat faptul că Târgu Mureşul întotdeauna a creat şi crescut jucătoare, fapt care nu se regăseşte la foarte multe echipe şi că ea însăşi este produsul acestei şcoli.
„De obicei, echipele aduc foarte multe străine. Eu mă aflu aici tot din postura unei jucătoare care a fost crescută la Târgu Mureş. Acum vin în calitate de senioară. Este unul dintre motivele pentru care m-am alăturat acestui proiect. Mie Târgu Mureşul mi-a dat primii paşi în volei şi eu am venit să răsplătesc acest lucru aici, la Târgu Mureş”, a declarat Mihaela Jeremic.
CSU Medicina are o victorie şi o înfrângere după primele două etape ale campionatului, iar sâmbătă va juca acasă cu CSM Lugoj (ora 18:00), în etapa a treia. AGERPRES