Ordonanța de Urgență care vizează taxarea, de la 1 ianuarie 2024, a microîntreprinderilor, publicată vineri în Monitorul Oficial, aduce o modificare care lovește dur în antreprenorii asociați în mai multe firme sau care au rude cu afaceri mici.
Concret, asociații care au mai mult de 25 la sută în mai multe societăți vor putea alege doar o societate plătitoare pe venitul microîntreprinderilor (unu sau trei la sută din cifra de afaceri, în funcție de domeniu și venituri). La celelalte vor fi nevoiți să plătească impozit de 16 la sută din profit. În plus, pragul 500.000 de euro pentru a fi încadrat în categoria microîntreprindere se calculează luând în calcul veniturile tuturor firmelor în care ești asociat.
„Se introduce ca o condiție eliminatorie de la opțiunea de a plăti impozitul pe venitul microîntreprinderilor plafonul calculat pentru firmele legate conform Legii 346/2004. Este pentru prima oară când această noțiune este preluată ca și condiție de opțiune fiscală și presupune stabilirea existenței si a componenței unui grup de firme pe criterii de deținere de părți sociale și/sau obiect de activitate. Este o noțiune extrem de fragilă, reglementată de Legea 346/2004 și este utilizată preponderent la accesarea fondurilor europene sau pentru ajutorul de stat de la IMM Invest”, a explicat Loredana Mihăilă, consultant fiscal și reprezentantă a Organizației Femeilor Antreprenor în comisia de dialog social de la Ministerul Finanțelor.
Loredana Mihăilă a subliniat că a fost pusă condiția de plafon pentru întreprinderi legate direct sau indirect fără a defini ce înseamnă acest lucru.
„Acest direct și indirect nu știm ce înseamnă. Soțul are o firmă, soția are o firmă. Este o condiție inaplicabilă. Probabil marea majoritate a celor care au mai multe afaceri în mai multe domenii, în mai multe asocieri vor lua decizii în consecință: ori se vor închide firmele, ori se vor închide asocierile, ori vor hotărî să treacă la impozit pe profit și nu vor face față costului fiscal. Sunt foarte multe consecințe negative care nu pot fi identificate în acest moment pentru că nu sunt cunoscute condițiile”, a mai explicat Loredana Mihăilă.
Specialista a mai arărat că odată cu asumarea legii privind noile măsuri fiscale, publicată în Monitorul Oficial la finalul lunii octombrie, antreprenorii au considerat că deciziile au fost luate și pot să își facă noile calcule pentru anul viitor.
„În momentul în care în ultima săptămână lucrătoare din an vii cu un set de măsuri fiscale pe care nici nu le poți gândi, și nici măcar nu înțelegi condițiile, este o lovitură grea pentru micii antreprenori. Este o situație greu de anticipat. Nu cred că am mai avut situații atât de incerte”, a mai declarat Loredana Mihăilă pentru „Adevărul”.
Potrivit expertei, unul dintre efecte va fi închiderea unor microîntreprinderi.
„Prin numărul de microîntreprinderi care vor dispărea, veniturile bugetare nu vor fi cele scontate. Se vor închide business-uri, se vor restrânge afaceri, se vor desface asocieri și baza impozibilă din piață va fi mult mai mică”, a mai declarat specialista în consultanță fiscală.
O persoană poate deține o singură microîntreprindere
La rândul său, avocatul Cătălin Pușa, specialist în consultanță de afaceri și fiscală a explicat că o persoană mai poate deține direct sau indirect o singură societate cu calitatea de microintreprindere.
„De multe ori o persoană deține acțiuni într-o firmă și acea firmă deține o altă firmă. Nu se mai poate din acest punct de vedere. Mai există o a doua condiție, de cifră de afaceri de 500.000 de euro. Această condiție include o capcană foarte frumos mascată pentru că plafonul este calculat adunând cifra de afaceri la toate microîntreprinderile legate. Ce înseamnă societate legată? Înseamnă că tu, ca bărbat, om de afaceri ai o societate și soția ta, ca femeie de afaceri, are o altă societate. În această situație trebuie să calculezi un plus între cifra de afaceri a primei societăți cu a doua societate”, a explicat avocatul.
Cătălin Pușa a mai arătat că, potrivit reglementărilor actuale, sunt considerate întreprinderi legate și cele deținute de rudele până la gradul trei.
„S-ar putea să îți suni rudele, fratele sora, nepotul, unchiul să îi întrebi dacă mai au o firmă și e microîntreprindere. S-ar putea nici să nu știi că vreuna dintre rudele tale până la gradul trei este deținător de societate. Va crea o serie de probleme această prevedere legală. Mulți își vor declara societatea microîntreprindere fără să țină cont de societățile legate, deținute de rude”, a explicat avocatul Pușa.
Atât acesta, cât și Loredana Mihăilă susțin că noile reglementări pun pe umerii antreprenorilor, pe lângă povara fiscală provenită din modalitatea de impozitare, noi costuri de contabilitate, analiză și administrare a afacerilor.
Sursa: adevarul.ro