Compania Aquaserv a solicitat şi i s-a aprobat ca de la 1 septembrie tarifele la apă rece şi canalizare să fie mai mari. Liceul de Artă mai are de aşteptat încă o săptămână pentru a afla dacă Parohia Romano-Catolică, proprietara imobilului, va fi de acord cu realizarea investiţiilor în clădirea din tavanul căreia au început să se desprindă grinzi. Unul dintre consilierii primarului Csegzi Sándor va fi obligat imediat ce va reveni acasă să îşi suporte din propriul buzunar deplasarea în Polonia. Mai multe despre o şedinţă de Consiliu Local ce a durat aproape cinci ore şi a avut de toate – de la acidităţi la umor negru – în rândurile de mai jos…
Ședința
Cele 54 de puncte de pe Ordinea de zi prevesteau deja o şedinţă de Consiliu Local prelungită, cu toate că vreo 20 de puncte erau numiri în tot felul de comisii şi comiţii, numiri necesare după schimbarea componenţei deliberativului, şi alte 20 – pud-uri şi donaţii de teren pentru realizarea de reţele de utilităţi.
E adevărat că scandalul a început pe la punctul 52 din cele 54 şi a continuat la unul dintre materialele incluse pe ordinea de zi în regim de urgenţă. Dar să le luăm pe rând.
Proiect contestat
Bakos Levente, ales local UDMR, a semnalat mai multe neajunsuri legate de furnizarea apei reci către târgumureşeni. Astfel, acesta a arătat că, în continuare, locuitorii municipiului semnalează diferenţele ceea ce înregistrează contoarele de apartament şi cele de scară, că nu este încă rezolvată problema contorizării individuale în toate apartamentele din oraş şi că târgumureşenii plătesc în „mijlocul secetei” – după cum s-a exprimat alesul – apă pluvială – câţiva metri cubi pe persoană ceea ce „este ceva greu de înţeles”. Lucru cu care suntem şi noi de acord. Bakos a continuat semnalând şi o altă problemă: „În continuare sunt mult reclamaţii că Aquaserv este cel care citeşte contoarele şi cel care certifică contoarele. Practic tu dai cu capul şi tot tu centrezi” şi a concluzionat: „Sunt aspecte pe care ar trebui să le lămurim la o discuţie la Aquaserv”.
Peti András, preşedinte de şedinţă, îşi doreşte ca aleşii locali să fie informaţi periodic cu privire la stadiul implementării proiectului privind extinderea reţelei de apă şi canalizare, în timp ce viceprimarul Ionela Ciotlăuş ar vrea ca politica tarifară de la Aquaserv să fie modificată, iar conducerea firmei să găsească alte surse de a-şi rambursa creditele fără să majoreze preţul apei.
Olimpiu Sabău Pop, consilier local PSD, a fost nemulţumit de modul cum proiectul de hotărâre a fost fundamentat şi a avut un discurs din care nu au lipsit ironiile: „Noi am solicitat în comisie o serie de documente financiar contabile care să îmi explice de ce creşte preţul apei pe care eu aici nu le văd. După părerea mea există aşa o nebuloasă: creşte preţul, de ce? Este preţul apei în Tîrgu-Mureş cea mai ridicată din zonă, am verificat la judeţele din jur, în municipiile capitală de judeţ, avem cea mai scumpă apă, asta se poate datora râului Mureş care este prea aproape de Tîrgu-Mureş, poate dacă era mai departe, era mai ieftină apa. Personal nu aş fi de acord cu această creştere, pentru toate motivele pe care le-am invocat”. Sabău Pop s-a distrat şi pe seama site-ului companiei unde a identificat 54 sau 45 de şefi şi doar doi instalatori şi trei electricieni. Presupunem că managementul companiei, o parte prezent în sală, şi-a însuşit critica şi în secolul 21 se va ocupa şi pagina web.
Acestea fiind spuse, aleşii au trecut la vot, şi au respins proiectul spre stupefacţia lui Törzsök Sándor care şi-a asumat în numele companiei toate criticile formulate de către colegii săi.
Vot reluat
Neîmpăcat cu decizia colegilor, Peti a propus ca proiectul de hotărâre să fie rediscutat. Moment în care a intervenit şi directorul – consilier Törzsök care le-a explicat celor care mai aveau răbdare să asculte de ce este necesară ajustarea preţului apei. „Preţul apei trebuie ajustat anual, de două ori, cu nivelul inflaţiei. Dacă nu se ajunge la majorarea acestor tarife, riscăm să nu avem sursele necesare pentru rambursarea împrumutului de la BERD la care ne-am angajat care sunt într-un procent de 10 % din tot programul, deci astăzi primim 90 de milioane nerambursabili, 10 milioane angajaţi de Aquaserv. Dacă nu avem sursele de finanţare, judeţul Mureş riscă să iasă din acest program”, a spus acesta.
Suficient pentru ca aleşii să treacă din nou la vot, iar proiectul să fie adoptat chinuit cu 14 voturi din cele 21 posibile. În consecinţă, de la 1 septembrie, consumatorii târgumureşeni vor plăti pentru apa rece 3,45 de lei pentru un metru cub, 2,36 pentru canalizare şi 0,91 de lei pentru apa pluvială.
Fără contract, cu probleme însă
După ce şi-au făcut încălzirea pe tema majorării tarifelor de apă-canal, aleşii locali au trecut la problema Liceului de Artă unde săptămâna trecută o grindă din tavanul unei săli de clasă s-a desprins, noroc că elevii erau încă în vacanţă. În aceste condiţii, viceprimarii Ionela Ciotlăuş şi Józsa Tibor au propus ca, din bugetul autorităţii locale, să fie suportate costurile necesare reparaţiilor la imobil. Doar că proiectul nu a primit viza de legalitate din partea secretarului municipiului Maria Cioban, dar totuşi a intrat în dezbatere. Dezbatere ce ne-a prilejuit să aflăm multe chestiuni nescrise şi nespuse despre contractele de închiriere încheiate de către Primărie cu proprietarii clădirilor retrocedate şi în care îşi desfăşoară cursurile elevii.
Despre cel încheiat cu Liceul de Artă ar fi de menţionat că acesta a expirat acum trei ani de zile, că nu s-a mai plătit chiria cam tot de pe atunci, datoriile cifrându-se la 220.000 de lei, dacă directorul economic al Primăriei, Kiss Imola, a prezentat suma corectă, că a operat tacita relocaţiune, că în contractul de închiriere nu a fost prevăzută vreo obligaţie în sarcina proprietarului – Parohia Romano-Catolică – referitor la reparaţia clădirii, că facturile emise de către proprietar au fost înregistrate în contabilitate, deşi nu mai exista contract valabil şi multe, multe alte detalii picante care ne-au dezvăluit un univers administrativ la limita legii.
Am mai menţiona „mea culpa” lui Peti care a spus că: „timp de 5 ani de zile, tot timpul am promis că vom găsi un nou spaţiu, ori construim o nouă clădire. Din păcate, nu numai că nu am asigurat această nouă locaţie, dar nici nu ne-am ţinut anumite promisiuni, cum ar fi că îi mutăm în clădirea administrativă a fostei societăţi Energomur, care este însă inadecvată pentru procesul de învăţământ”. Apoi au venit şi soluţiile.
Soluţii, soluţii
Avocatul Karácsony Etel a afirmat că o rezolvare a problemei ar fi ca Primăria să îşi plătească datoria, iar proprietarul să facă reparaţiile care îi sunt în sarcină din această sumă datorată.
Moment în care consilierul PD-L Claudiu Maior a arătat că a purtat deja discuţii cu reprezentanţii parohiei. „Acum două zile parohia a căzut de acord verbal, nu în scris, că va investi şi va reface clădirea, urmând ca noi să îi punem la dispoziţie o evaluare. Din cauza asta am spus că ar fi bine să aşteptăm până vinerea viitoare, avem evaluarea, avem discuţia cu parohia, ne dă în scris ce vrea să facă. Dar nu putem să îi obligăm”, a spus acesta, fără să insistăm asupra jignirilor aduse colegilor de Consiliu. Acum cine l-a desemnat pe Maior să poarte aceste discuţii nu ne-am lămurit, cert este că mandat din partea deliberativului nu a avut. Cel mai probabil a fost trimis de către primarul Dorin Florea.
O altă soluţie susţinută de către viceprimari ar fi ca aceste costuri de reparaţie să fie suportate din bugetul local ca apoi proprietarul să returneze banii cheltuiţi. „Trebuia făcut un inventar al tuturor clădirilor care se află în această situaţie, de degradare – trebuia să notifice proprietarii în termen de 3 luni, iar dacă acei proprietari în termen de 3 luni nu începeau lucrările, primarul trebuia să ceară Consiliului Local să aprobe reabilitarea faţadelor acestor clădiri din banii autorităţii şi apoi să şi-i recupereze”, a afirmat viceprimarul Ciotlăuş, ceea ce nu ştim dacă s-a întâmplat sau nu pentru simplul fapt că nimeni din Executiv nu s-a sinchisit să îi lămurească pe aleşi.
Revenind la Liceul de Artă, am menţiona că nu este prea clar dacă lucrările ce trebuie executate se încadrează la reparaţii sau la investiţii. „Eu aşa ştiu că acolo trebuie refăcut acoperişul. Refacerea unui acoperiş, după părerea mea, bine, până nu avem studiile nu ştim, este investiţie. Şi nu ştiu ce valoare, dar precis că e de zeci de miliarde. Şi în cazul în care este lucrare de investiţie numai proprietarul poate să plătească. Noi ca chiriaş putem să plătim reparaţiile, întreţinerea”, a spus şeful economicului Kiss Imola.
Ceea ce a întărit şi secretarul municipiului Maria Cioban care le-a propus consilierilor locali o altă soluţie: „Niciodată din bugetul local nu se pot aloca bani pentru reparaţii capitale sau investiţii la un bun imobil proprietatea altcuiva. Eu aş propune să uitaţi acel proiect de hotărâre pentru că niciunul din articole nu poate fi dus la îndeplinire, să mandataţi pe cineva din Executiv sau din rândul dvs. ca să negocieze în numele şi pe seama consiliului cu parohia chiria, termenul contractual, iar acel termen contractual aşa trebuie negociat ca să asigure o compensare a chiriilor şi a cheltuielilor estimate, iar proprietarul trebuie să îşi dea acordul în mod explicit că este de acord ca aceste lucrări să se facă şi să se compenseze din chirie. Dacă acest acord nu există, niciun demers legal nu se poate institui”.
În consecinţă, aleşii au votat o comisie care să negocieze cu parohia, comisie din care vor face parte cei doi viceprimari, Claudiu Maior, Cornel Brişcaru – propus şi votat în lipsă – şi Soós Zoltán. Ce au rezolvat sau nu vom afla joi când Consiliul Local se va întruni din nou în şedinţă extraordinară.
Surpriză pentru Csegzi
Aleşii locali au respins proiectul de hotărâre privind decontarea sumei de 140 de euro şi 282 de lei pentru deplasarea consilierului primarului Csegzi Sándor în Polonia, la Krosno, în perioada 30 august – 2 septembrie. Deoarece acesta nu are nicio calitate oficială de a reprezenta municipiul – cel puţin aşa au considerat consilierii locali -, fostul viceprimar va fi obligat să îşi suporte din propriul buzunar deplasarea în Polonia. Ceea ce noi nu prea credem că se va întâmpla…
Ligia Voro