Culoarul Bătrânelor Doamne, un trotuar acoperit construit în Evul Mediu, a fost transformat în galerie de artă pentru copii şi pictori profesionişti pe parcursul celei de-a 29-a ediţii a Festivalului Sighişoara Medievală.
Culoarul Bătrânelor Doamne, cu o lungime de circa 50 de metri, a adăpostit pe parcursul festivalului o expoziţie de pictură, în cadrul căreia artiştii sighişoreni, în frunte cu toboşarul Cetăţii, Dorin Stanciu, alături de şase copii au pictat turnurile Cetăţii Medievale din Sighişoara în diferite ipostaze.
„Pe Culoarul Bătrânelor Doamne a fost organizată de către Asociaţia Artiştilor Plastici Alma Mater Castrum Sex Sighişoara o expoziţie de pictură mai aparte. Tema a fost să pictăm turnurile Cetăţii împreună cu copiii şi profesorii de arte vizuale, să permitem copiilor să îşi expună viziunea lor artistică, sincer expresionistă. De data aceasta, tablourile sunt mari, de un metru pe 80 de centimetri, şi îmi amintesc amuzat că tablourile erau mai înalte decât copiii. În fantezia lor, copiii au întors planşele pentru a pune cu buretele pata de culoare, verdeaţa de la baza Turnului Cositorarilor sau Turnului Fierarilor. Astfel, am dorit să le dezvoltăm creativitatea şi memoria vizuală. Copiii au fost foarte încântaţi, mai ales că au venit cu părinţii să vadă prima lor expoziţie, dar mai ales că au debutat cu o expoziţie la un mare eveniment, cum este Festivalul Sighişoara Medievală, care adună mulţi turişti. Am expus, astfel, tablouri ale copiilor alături de artişti profesionişti”, a declarat, duminică, pentru AGERPRES, toboşarul Cetăţii, Dorin Stanciu, profesor de arte vizuale.
Culoarul sau Galeria Bătrânelor Doamne este una dintre construcţiile moderne în oraş, datează din anul 1844 şi este un trotuar acoperit, care ajuta în trecut vârstnicii să urce în cetate, în zona cu cel mai dificil acces, de sub Turnul cu Ceas.
În trecut, acest trotuar era prevăzut cu material antiderapant, astfel încât pietonii să nu alunece pe panta de sub Turnul cu Ceas, prevenind accidentele, întrucât prin această poată îngustă circulau călăreţi şi căruţe.
În momentul în care oamenii treceau prin Galeria Bătrânelor Doamne, aveau deja antiderapant pe încălţăminte şi puteau să îşi continue drumul în siguranţă.
Festivalul Sighişoara Medievală a debutat, vineri seara, cu o paradă a participanţilor, un moment artistic susţinut de actorul Dorel Vişan şi un concert Peregrinii, sâmbătă au avut loc lecţii de duel, pedepse medievale şi jonglerii cu foc, iar în ultima zi au avut loc farse medievale, demonstraţii cavalereşti, un concert de harpă, iar seara se va încheia cu un concert extraordinar susţinut de Iris – Cristi Minculescu, Valter & Boro şi cu o retragere cu torţe.
Evenimentul a fost organizat de municipiul Sighişoara sub Înaltul Patronaj al Majestăţii Sale Margareta Custodele Coroanei Române. AGERPRES