Dorel Istrate, președintele Asociației Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr BETA, a declarat, referindu-se la campania desfășurată de Fabrica de Zahăr din Luduș în 2023, care tocmai s-a încheiat, că “am avut noroc cu vremea bună astfel că s-a recoltat în condiții bune, cu mici probleme la fermierii care au cultivat suprafețe mai reduse”. El a precizat că toată sfecla de zahăr a ajuns la fabrică nerămânând nimic pe câmp deși la finalul campaniei au apărut câteva probleme la micii fermieri care nu s-au organizat cum trebuie în vederea transportului producției. Istrate a caracterizat producția din 2023 ca fiind una bună. “A fost o producție medie de 54 de tone la hectar, cu o digestie de 17. Avem o digestie (cantitatea de zahăr din sfeclă – n.r.) mai bună decât Moldova”.
Dorel Istrate a mai declarat că pentru a demara mai repede pregătirile pentru anul 2024 și pentru semnarea contractelor pentru suprafețele cultivate a avut loc deja o întâlnire cu proprietarii Fabricii de Zahăr din Luduș. “Am avut deja o ședință cu proprietarii. Înainte am avut o ședință la asociația, am stabilit parcursul contractului (cu fabrica – nr.r). Fabrica a acceptat cam în proporție de 90% doleanțele fermierilor și prețul sfeclei”, a spus Istrate. Conform președintelui Asociației Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr BETA, care reprezintă fermieri din opt județe, pentru campania din 2024 vor crește suprafețele cultivate cu sfeclă.
Dorel Istrate a făcut un apel către mureșeni să caute pe rafturile magazinelor zahărul produs la Luduș care se vinde sub sigla Bod și să îl cumpere pentru că astfel sprijină fabrica, fermierii și economia românească în ansamblul ei. D.B.