Cea de-a şasea ediţie a întâlnirilor culturale internaţionale ARS MARIS, desfăşurată în perioada 4-6 octombrie la Reghin, s-a încheiat sâmbătă cu piesa de teatru ,,Sărută-mă”, de Vlad Zograffi, pusă în scenă de Teatrul Naţional din Cluj Napoca.
Expoziții, film, muzică, poezie, teatru
Timp de 3 zile, reghinenii care au optat pentru Ars Maris au avut parte de activităţi culturale de excepţie. Joi, după deschiderea festivă care s-a desfăşurat la Casa de Cultură ,,George Enescu”, în prezenţa oficialităţilor locale, participanții au luat parte la două vernisaje de mare valoare artistică: ,,Memorii afective”, expoziţie de grafică semnată de Cristina Cătălina Cheşuţ şi expoziţia de pictură a reghineanului Eduard Csupan. În aceeaşi seară, programul a inclus vizionarea unui film despre care scriitorul Radu Ţuculescu, organizatorul întâlnirilor Ars Maris, spune că este unul deosebit, pelicula fiind premiată la Karlovy Vari şi încă nemediatizată în România. Cei prezenţi în sală au urmărit o comedie spumoasă semnată de Robert Lakatos şi intitulată Bahtalo. Filmul arată peripeţiile unui ţigan care face o călătorie în Egipt.
Vineri seara, de la ora 18, la Business Café din Reghin, sub egida aceloraşi întâlniri culturale internaţionale ne-am delectat cu un concert extraordinar susţinut de Tiberiu Herdlicska & Friends care a inclus de la muzică clasică până la jazz şi chiar tango.
Poezii româneși, în cehă și italiană
Un recital poetic multilingv susţinut atât de poeţi români, cât şi de oaspeţi străini, în principal traducători de literatură română în italiană şi cehă, a întregit atmosfera. Tânărul Danilo de Salazar din Italia şi mai experimentatul său coleg de breaslă Ladislav Cetkovskydin Cehia au fost răsplătiţi cu îndelungi aplauze pentru limba română vorbită impecabil şi pentru melodicitatea versurilor scrise de poeţi români pe care le-au tradus în limba lor şi le-au recitat în faţa publicului.
Trofeul Ars Maris
Ca în fiecare an, Radu Ţuculescu a decernat Trofeul ARS Maris, trofeu care se acordă unuia dintre participaţi, în urma deliberărilor juriului. De data aceasta, trofeul a plecat în Cehia împreună cu Ladislav Cetkovsky. Uşor ironic, acesta ne-a declarat că ar fi trebuit să ducă premiul acasă anul trecut, dar pentru că nu a reuşit să vină atunci în România a venit acum să-şi dea ,,corigenţa şi…iată , a trecut examenul” , motiv pentru care e foarte mulţumit deoarece este vorba despre un trofeu foarte valoros.
Emeșe Ardelean