Anul 2020 a fost unul dificil şi din perspectiva finanţelor personale: mulţi dintre noi am realizat cât de utilă ar fi fost economisirea până în acel moment şi ne-am găsit în situaţia unor cheltuieli neprevăzute: spre exemplu, o maşină pe care am folosit-o mai mult fiindcă am evitat transportul public, acordarea unui salariu unei persoane care s-a ocupat de pregătirea copiilor acasă, abonamente la mai multe servicii de streaming care să ne facă viaţa mai bună – acestea în cel mai bun caz – situaţia a fost mai dramatică în cazul familiilor cu pierderi de locuri de muncă sau în cazul celor pentru care veniturile nu au fost constante. Mulţi dintre noi am conştientizat cât de importantă este economisirea şi ne-am propus să facem mai multe în acest sens decât în anii trecuţi.
Jurnaliştii de la The New York Times au stabilit o listă scurtă care să ne ajute să economisim mai uşor.
1. Economisiţi cu scop Brent Weiss, cofondator al firmei de planificare financiară Facet Wealth, crede că suntem prea vagi când vine vorba despre scopurile noastre financiare. Să economiseşti mai mult sau să cheltui mai puţin sunt scopuri admirabile, însă ar trebui ca de fapt să ne concentrăm pe „ceea ce vrem să realizăm”, a spus el. Vreţi să plătiţi o anumită datorie? Să construiţi un fond de urgenţă de economii? Să vă planificaţi o călătorie la finalul pandemie alături de prietenii voştri?Construiţi-vă anumite obiective, apreciaţi cât de mult trebuie să economisiţi şi până când. Aceste detalii sunt cheia economisirii a spus analistul citat de The New York Times.
2. Cumpăraţi ceea ce vă place Anul trecut am trecut printr-un experiment natural: abilitatea de a cheltui a fost limitată, astfel că am dobândit o dimensiune asupra ceea ce aveam nevoie cu adevărat şi asupra lucrurilor care nu sunt atât de importante. Poate aţi învăţat că vă place să mergeţi la plajă mai mult decât ză zburaţi cu copiii spre o altă destinaţie de vacanţă. Poate să comandaţi mâncare în mai multe zile pe săptămână v-a ajutat când aveaţi un program foarte aglomerat. Poate vreţi să contribuţi în continuare la realizările unei organizaţii caritabile. Dacă reuşiţi să decideţi ce este cu adevărat important pentru voi, veţi ajunge să cheltuiţi mai puţin pe lucruri de care nu aveţi de fapt nevoie.
3. Fiţi atenţi la felul în care vă stabiliţi bugetul Ideea unui „sistem bugetar” poate să fie intimidantă – acum însă există chiar şi aplicaţii care vă pot ajuta să faceţi acest lucru.
4. Încercaţi să vă limitaţi accesul la economii „Zidurile digitale” sunt destul de accesibile şi este foarte posibil „să daţi iama” în fondurile voastre pentru o escapadă post-vaccin. Dacă faceţi aceasta de prea multe ori, s-ar putea să aveţi nevoie să vă limitaţi instinctele de cheltuieli. Cheia este să vă protejaţi de voi înşivă. Meir Statman, profesor de finanţe la Universitatea Santa Clara din California, recomandă să vă faceţi economiile greu de accesat din punct de vedere al funcţionalităţii. „O modalitate este să vă plasaţi fondurile de urgenţă într-o bancă aflată la cel puţin o oră distanţă şi să renunţaţi la cardul cu care vă puteţi accesa acel cont.”
5. Aceeaşi regulă se aplică atunci când vine vorba despre cheltuieli. Atunci când faceţi cheltuieli online, încercaţi să vă dezactivaţi cartea de credit de la anumite conturi de magazine, astfel încât să vă limitaţi şi aceste cheltuieli. Stabiliţi împreună cu partenerul de viaţă să discutaţi orice achiziţie nouă care depăşeşte un anumit preţ. Poate va fi nevoie de un efort suplimentar, dar veţi avea o astfel de discuţie doar atunci când va fi vorba despre ceva ce vă doriţi cu adevărat.