Kurtos kalacs, ape minerale, palincă și ceai specific secuiesc. Cam acestea sunt, poate, primele lucruri care ne vin în minte când ne gândim la județul Harghita. Însă deși asociem zona cu preparatele sale culinare care au pus, de altfel, întreaga zonă pe harta națională a turismului și nu numai, Harghita are mai multe de oferit. Adrenalina este unul dintre punctele forte ale zonei, căci județul se mândrește deja cu șapte piste de bob, cel mai mare număr din țară.
Harghita deține șapte astfel de piste de bob: cea de la Toplița, cea de la Vărșag, pista de bob de la Lunca de Sus (Ghimeș), pista de bob de la Borsec (cu mențiunea că aceasta este funcțională doar pe timpul verii), pistele de bob de la Lacul Roșu (sunt două, eu am vizitat una dintre ele) și pista de bob de la Homorod. Atenție, vorbim de piste de bob de agrement, deci nu facem referire la vehiculele pe patine destinate sportului de iarnă cu același nume.
Prima astfel de pistă de bob, destinată iubitorilor de aventură, care vizitează județul Harghita, a fost deschisă la Ghimeș, iar de atunci, rând pe rând, au tot început să fie inaugurate și altele. Reprezentanții asociației de promovare turistică a județului, Visit Harghita, ne-au transmis că acest tip de serviciu este extrem de popular și căutat în rândul turiștilor, motiv pentru care o nouă astfel de pistă urmează să se deschidă la Băile Tușnad. Iată câteva impresii despre pârtiile pe care le-am încercat până acum.
Pista de bob Vărșag
Comuna a crescut mult la nivel de dezvoltare, iar în ultimii 10 ani au fost construite peste 200 de locuințe.
Pista se află la o înălțime de aproape 1.500 de metri, iar circuitul include o zonă deluroasă și una care traversează o pădurice.Peisajele tot au fost demne de admirat, iar bucuria și entuziasmul nu au lipsit.
Sursa foto: Wall-Street.ro
Prețul unei ture cu bobul este de 25 de lei pentru adulți și 20 de lei pentru copii, cu mențiunea că după cinci coborâri, turistul este recompensat cu un bilet gratuit. Programul de la Pista de Bob Vărșag este de luni până duminică, între orele 10:00-19:00.
În același loc se află și o pârtie de schi terminată în ianuarie 2021, în urma unei investiții de 1,6 milioane de lei (1,3 milioane de lei accesați din fonduri europene și restul investiție proprie). Pârtia de schi are 900 de metri, la care se adaugă și o porțiune destinată antrenamentelor realizate de Școala de schi din Vărșag, care însumează 200 de metri.
Sursa foto: Wall-Street.ro
„În primii ani am avut turiști care veneau doar în drumeții, dar de când s-a făcut pista de bob au venit mai mulți turiști, pe vară chiar s-a dublat numărul lor. Dezavantajul este că nu avem cazare aici, însă vrem să facem în viitorul apropiat, o unitate care să primească măcar 50 de persoane. Deocamdată, cel mai apropiat loc de cazare este la 6km”, ne-a declarat proprietarul pârtiei de schi.
BONUS: Ture cu mountain cart-ul
O altă atracție turistică ce se află tot în același loc este și care face senzație printre iubitorii de adrenalină sunt și mountain cart-urile. Acestea sunt un soi de triciclete cu care poți coborî pe un drum cu denivelări și pe care poți să te dai indiferent de anotimp. Acest echipament de tip cart nu este dotat cu accelerație, ci doar cu frână. Ca recomandări aici, pe lângă atenția la drum (care este unul plin de denivelări), trebuie să ai grijă și la pietricele mici care îți pot sări în față, atunci când ai viteza maximă.
Sursa foto: Wall-Street.ro
Sursa foto: Wall-Street.ro
În zonă se pot face și drumeții, iar ca puncte de atracție sunt Cascada Vărșag (aflată la o distanță de 1,5 km de pârtia de schi și de bob) și râul Târnava Mare, ce izvorăște din Munții Gurghiu.
Pista de bob Lacu Roșu
Lacu Roșu atrage turiști nu doar datorită celebrului lac de baraj natural care poartă același nume, ci este, mai nou și o destinație turistică ce oferă și o doză de adrenalină. Lacu Roșu are două piste de bob, foarte aproape una de cealaltă.
Sursa foto: Travel Communication
În ceea ce privește prețul, o tură pe pista de bob de la Lacu Roșu costă 25 de lei (pentru adulți) și 20 de lei pentru copii.
Pista de bob de la Toplița
Pista de bob de la Toplița este cea mai lungă astfel de pistă din toate cele care există în Harghita. De aici derivă și avantajul major pe care îl are pentru că o tură cu bobul are o durată de 8 minute, deci mult mai mult comparativ cu cele două-trei minute cât au celelalte. Un minus al pistei, însă, constă în numărul mai redus de curbe care îți oferă parcă mai puțină adrenalină comparativ cu pista de la Lacu Roșu, spre exemplu. Totuși, pista de bob de la Toplița are niște peisaje deosebite, pe care ai timp să le vezi în liniște și pe îndelete, dat fiind faptul că are mai multe porțiuni de urcare.
În concluzie, dacă ești mare amator de senzații tari și de distracții, merită să încerci o tură la o pistă cu bobul. Sfat: pregătește-te să ai și pastile de gât la tine căci adrenalina te va face să țipi din toți rărunchii. Iar în afara de asta, o tură la o pistă de bob e relativ ieftină și o poți face în tot restul anului, spre deosebire de sporturile care depind de un anumit anotimp. Iar partea bună la ele este că dacă alegi să mergi să te dai iarna, în județul Harghita, de pildă, ai și pârtii de schi în imediata vecinătate (cum este pista de la Toplița sau cea de la Vărșag), așa că poți împușca, cum se zice, doi iepuri dintr-o lovitură.