”Ferma de păsări pășunate este una dintre puținele ferme avicole care nu produc externalități negative. Ne concentrăm foarte mult pe regenerarea solului și acordăm o grijă deosebită bunăstării animalelor care sunt implicate în procesul de producție, iar asta rezultă într-un produs, respectiv carnea de pui, de o calitate superioară”, povestește Cosmina despre proiectul la care lucrează, din acest an, alături de soțul ei.
”Noi de la 21 de zile încolo, scoatem păsările pe pășune și acolo își petrec tot restul vieții, până la procesare. Deci nu mai există un coteț, ele nu mai intră nicăieri, stau doar pe pășune. Dar există o problemă. Ca să ții păsări afară pe pășune trebuie să le protejezi de mediu, de intemperii, de prădători. Iar soluția cu care a venit el sunt niște adăposturi mobile. Sunt niște voliere care nu au podea și în care stau păsările în grupuri de câte 75 și sunt mutat zilnic pe suprafețe noi de pășune”, adaugă Șerban, menționând că în acest mod diferă abordarea lor de sistemul free-range, unde păsările sunt crescute într-o hală și au acces la exterior.
Ce fac Cosmina și Șerban prin Ferma de păsări pășunate? Concret, iau pui de o zi, îi cresc într-un mediu protejat până la 21 de zile, după care îi mută în acele voliere pe care le mută zilnic. ”Sunt 75 de păsări într-un adăpost mobil, avem foarte mare grijă să nu fie multe la un loc, să reducem stresul, și le dăm șansa asta să-și exercite cât mai mult comportamentul lor natural”, afirmă Cosmina.
Proiectul celor doi soți susține tranziția sectorului românesc de avicultură către practica agriculturii regenerative – ”o soluție veche la problemele (noi) cu care ne confruntăm”.
Citeste mai multe detalii pe Start-Up.ro