Telefonul mobil este device-ul pe care îl folosim non-stop atât în interes personal, cât și profesional, iar datele stocate în el sunt extrem de importante pentru noi. De aceea, protejarea acestor date împotriva virușilor, dar și a atacurilor cibernetice lansate de hackeri trebuie să fie o preocupare permanentă a fiecăruia dintre noi.
Instalează un program antivirus
În cazul în care deții un telefon cu sistem de operare Android, iar acesta nu vine cu un antivirus preinstalat, experții recomandă instalarea unui astfel de soft. Unele antivirusuri pentru telefoanele mobile le oferă posibilitatea utilizatorilor să-și blocheze anumite aplicații cu ajutorul unei parole și, implicit, să aibă dublă protecție. În același timp, indiferent de sistemul pe care îl folosește telefonul tău, este indicat ca îniante de orice să ți-l protejezi cu o parolă de acces. Află și alte metode sigure pentru blocarea telefonului mobil
Descarcă aplicații doar din surse verificate
Pentru a fi sigur că telefonul tău mobil este protejat trebuie să descarci și să instalezi aplicații doar din surse verificate, și anume Google Play și App Store. Îți recomandăm să ții seamă de recenziile altor utilizatori referitoare la aplicațiile pe care dorești să le instalezi pentru că, dacă acestea au probleme, recenziile vor fi proaste și vor primi una sau maximum două stele, ceea ce înseamnă că va trebui să le ocolești.
Limitează accesul aplicațiilor la funcțiile telefonului
Majoritatea aplicațiilor pe care le instalezi în telefon solicită diverse permisiuni – locație, listă de contacte, cameră, microfon, etc. Cel mai eficient mod de a preveni eventualele scurgeri de informații este să ștergi toate aplicațiile și conturile pe care nu le folosești, iar la cele pe care le folosești să limitezi accesul la toate datele din smartphone-ul tău.
Folosește doar aplicații sigure pentru a comunica
Zilnic comunicăm cu familia, prietenii ori cu colegii de serviciu prin intermediul aplicațiilor de chat, mai alex în actualul context pandemic.Folosește întotdeauna aplicații sigure ce conțin tehnici de criptare pentru că astfel îți vei proteja datele și vei fi sigur că nimeni nu îți poate citi sau asculta conversațiile. Cele mai cunoscute aplicații de chat care folosesc criptarea sunt WhatsApp, Hangouts de la Gmail și chat-ul Outlook.
Nu împărtăși date din viața ta pe social media
Trăim într-o lume digitală în care este normal să ai un cont pe o rețea de socializare unde figurezi cu numele tău real. Pe cât posibil, nu exagera cu distribuirea unor date și fotografii din viața ta personală, însă dacă o faci evită să specifici orașul unde te afli, locația, adresa sau alte informații pe care hackerii le vor putea folosi ca să te urmărească. Este indicat să-ți protejezi aceste date cu ajutorul setărilor din platforma social media pe care o folosești.
Nu efectua plăți online folosind o rețea publică
Nu efectua niciodată plăți online sau alte tranzacții bancare în cazul în care te-ai conectat la o rețea Wi-Fi publică. Hackerii vor avea imediat acces la datele tale personale, dar și la cele bancare și, astfel, te poți trezi cu contul golit.
Nu accesa site-uri periculoase
Asigură-te că site-urile pe care le accesezi sunt sigure. Dacă se întâmplă ca, prin accesarea unui astfel de site, să ți se deschidă un „pop-up” cu un site suspect, în nici un caz nu da click în acea fereastră pentru că te vei putea alege cu un virus sau cu un troian. De asemenea, dacă ajungi pe un site periculos, nu descărca niciodată fișiere audio, video sau în alt format pentru că riști ca telefonul să fie compromis.
Nu deschide mesaje suspecte!
În cazul în care primești un SMS care conține un link, iar acesta nu este vizibil în întregime, sub nici o formă nu îl deschide deoarece vei deveni victima unei tentative de atac de tip „phishing”. De asemenea, nu deschide niciodată un e-mail SPAM primit de la o adresă necunoscută sau unul care conține fie un link care te duce către o pagină suspectă, fie un mesaj prin care ești anunțat că ai câștigat un premiu substanțial constând într-o sumă de bani, un obiect sau chiar o excursie într-o destinație exotică.
Atenție când încarci telefonul la calculator!
Dacă ai rămas fără baterie și vei fi nevoit să-ți încarci telefonul de la un port public de încărcare USB, asemenea celor din cafenele sau din aeroport, alege întotdeauna opțiunea „doar încărcare”. Astfel, nimeni nu va avea acces la datele stocate în smartphone-ul tău. Pentru mai multă siguranță, poartă cu tine întotdeauna încărcătorul și adaptorul originale și folosește numai porturi USB de încredere cum sunt cele din mașină.
Actualizează sistemul de operare și aplicațiile
Menține updatat sistemul de operare, precum și aplicațiile instalate în telefonul tău. Companiile actualizează constant sistemul de operare, însă nu o fac doar din motive pur estetice. Multe actualizări conțin remedieri de erori și îmbunătățesc diversele vulnerabilități de securitate. Atunci când apare o nouă actualizare, instaleaz-o imediat pentru a beneficia de protecție.
Semne că telefonul tău mobil a fost compromis
Telefonul tău începe brusc să rămână fără baterie atunci când rulează o aplicație necunoscută; Telefonul tău se supraîncălzește chiar și atunci când nu utilizezi telefonul; Telefonul tău se restartează sau se oprește din senin, deschide diverse aplicații, mărește excesiv lumina ecranului, formează diverse numere, etc.; În lista de apeluri recente apar numere de telefon necunoscute; Nu poți restarta sau opri manual telefonul În timpul apelurilor vocale pe fundal se aud diverse zgomote sau interlocutorul se aude cu ecou.
Citeşte întreaga ştire: Cum îți protejezi telefonul de viruși și hackeri – 10 sfaturi de care să ții cont