Dacă ar fi să predai un curs despre dezvoltarea urbană a unei localități centrul municipiului Târgu Mureș este clar un exemplu de AȘA NU!
Trafic rutier aglomerat, și asta datorită unei organizări defectuoase a circulației, lipsa atracțiilor pentru pietoni, a pistelor de biciclete… iar lista e lungă.
Ce constată orice turist care se perindă prin centrul din Târgu Mureș?
– În primul rând nu poate ajunge ușor aici, deoarece parcările sunt insuficiente iar traficul infernal, nu poate afla cum circulă autobuzele pentru că nu este scris nicăieri programul, iar faptul ca transportatorul are un website unde enumera niște stații nu îi prea ajută nici măcar pe localnici. Pistele de biciclete lipsesc cu desăvârșire din centru
– Numărul spațiilor comerciale goale crește de la o lună la alta. Tot mai multe locații de închiriat, care sunt în paragină și au un aspect dezolant
– Lipsa unor prevederi locale clare lasă spațiu de manevră pentru familiile sărace care preiau abuziv spații nelocuite sau abandonate și se mută în acestea chiar și în condiții inumane. Aceste familii sărace se înmulțesc și preiau/amenajează spații din ce în ce mai mari, devin gălăgioase și perturbatoare iar la un moment dat valoarea proprietăților învecinate începe să scadă, devin nevandabile și în final nefolosite. Și ciclul se reia. Acesta este modelul care a bântuit Timișoara timp de 30 de ani, acesta este modelul care bate la ușa Pieței Trandafirilor.
– Clădiri, porți istorice, locuri de afișaj neîntreținute, chioșcuri uitate pe trotuare sau într-o stare jalnică
– Sedii ale Primăriei, dar și ale unor formațiuni politice, folosite sau nu, care însă nu pot fi obiective turistice taman în centru
– Cerșetori, hoți de buzunare, oameni călare
– Aspectul neîngrijit al trotuarelor, guma de mestecat lipită pretutindeni
– Activitate deranjantă a măturătorilor în miezul zilei
Vă lăsăm pe dvs să completați această listă.
Din păcate comercianții rămași se confruntă cu lipsa vadului comercial din cauzele enumerate mai sus, astfel că investițiile în zona centrală se limitează la bănci, farmacii, magazine chinezești și păcănele, la fel ca în orice altă comună sau oraș mic din România.
Ce se poate face?
Nu trebuie inventată roata. Dacă privim ușor spre vest vom vedea că centrele de regulă sunt pietonale, au parte de numeroase atracții și evenimente organizate care să mențină interesul publicului în zonă, au autorizate doar anumite activități (comerciale, horeca, etc) în zona centrală care să stimuleze o direcție a investițiilor care ulterior atrage și mai mult public. Contra-exemplu sunt cazinourile (păcănelele), magazinele chinezești și magazinele second-hand care nu vor atrage turiști sau oameni dispuși să crească sumele de bani pe care le cheltuie, ba din contră: un public de slabă calitate.
Dar cel mai important, acele orașe au o viziune pentru următorii ani!
Cristian Teodorescu
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.