Cum te-ai simțit în ultima vreme? Dacă răspunsul tău este stresat sau copleșit, cu siguranță nu ești singur. Starea generala generata de noul Covid-19, a adus neliniste si stress in fiecare dintre noi.
Hrana este formată atât din macronutrienți – carbohidrați, proteine și grăsimi, cât și din micronutrienți – lucruri precum vitaminele și mineralele. Fiecare dintre acești nutrienți joacă un rol în producerea de neurotransmițători, care sunt substanțe chimice ale creierului care ne influenteaza starea de spirit și sentimentul de bunăstare. Când nu mâncăm bine, limităm accesul corpului nostru la anumiți nutrienți, ceea ce poate contribui la tulburări de sănătate si discomfort la nivel psihic. Cu alte cuvinte, mâncarea este singurul medicament pentru starea noastră de spirit!
Stiai, că modul în care ne simțim afectează ceea ce alegem să mâncăm? De cate ori nu ai găsit solutia disconfortului psihic/in situatii de stres in carbohidrați, grasimi saturate, produse abundente in zahar.
Obiceiuri alimentare care pot afecta negativ starea de spirit. Mai jos sunt doar câteva dintre modalitățile prin care dieta poate afecta negativ starea de spirit.
– O dieta bogata in carbohidratii rafinati cum ar fi dulciurile si toate produsele cu făină albă, patiserie, covrigi, covrigei, orez alb, zahar rafinat, dulceată, gem, etc in detrimentul unei diete bogate in legume si fructe.
– Nu mâncați aportul caloric zilnic, din diverse motive – slabire, lipsa de timp; nu am chef sa gatesc, mai bine comand sau mananc ce este prin frigider – acest lucru restricționează automat accesul la nutrienți.
– Lipsa unui orar de mese. Prezenta pauzelor alimentare nejustificate (nu post intermintent) sau a unor perioade lungi de timp fără a mânca scăde zahărul din sânge (glicemia), nivelul de energie și concentrarea care are un impact negativ asupra hormonilor și ne poate face să fim irascibili
– Lipsa de varietate în dietă, care restricționează aportul de vitamine și minerale esențiale. Este extrem de important sa consumi din toate grupele alimentare, de la carbohidrati lenti din cereale integrale, legume amidonoase, grasimi sanatoase animale si vegetale; proteine animale si vegetale si lactate bogate in calciu fie el animal sau vegetal.
– Excesul de alimente procesate, care tind să fie extrem de inflamatoare datorită substanțelor chimice, conservanților și grăsimilor saturate conținute. Inflamatia a fost strâns legată de cercetări cu tulburările de dispoziție, iar persoanele care suferă de aceste tulburări tind să mănânce o dietă mai ridicată în alimentele pro-inflamatorii.
– Lipsa aportului suficient de fibră alimentara din dieta, care joacă un rol în sănătatea intestinului nostru. Există cercetări în evoluție pe subiectul axei intestin-creier, care este legătura dintre modul în care bacteriile intestinale ne influențează sistemul nervos central, inclusiv creierul.
Puterea nutriției este cu adevărat incredibilă, iar mâncarea poate fi folosită ca medicament pentru stările noastre de spirit și poate scadea nivelul de stres, în mod similar cu modul în care poate avea impact asupra altor stări de sănătate. Mâncarea sanatoasa poate fi delicioasă, sprijinind în același timp și sănătatea mentală!
Astfel, saptamana viitoare iti voi prezenta cele mai benefice alimente pe care sa le integrezi in dieta ta zilnica pentru o sanatate mentala.
Nutriționist, Carmina Stroia