În mod tradițional, ouăle de Paște se vopsesc folosindu-se culori obținute natural, din flori de sovârf, coji de ceapă, frunze de mesteacăn sau frunze de nuc. Tradițional, ouăle de Paște se vopsesc în Joia Mare, însă aceasta nu mai este o regulă.
Ouă vopsite cu sfeclă roșie
Aveți nevoie de o sfeclă roșie, ouă, oteț, apă și o lingură de ulei. În timp ce lăsați ouăle să firbă, curățați și tăiați cubulețe sfecla, pe care o veți adăuga în apa în care fierb ouăle. Se fierb ouăle cu sfecla cam jumătate de oră la cel mai mic foc posibil, iar apoi opriți focul.
Lăsați ouăle în apa în care a fiert sfecla peste noapte pentru cele mai frumoase rezultate. A doua zi, luați fiecare ou, îl ungeți cu un șervețel îmbibat cu ulei și gata!
Ouă vopsite cu varză roșie
Aveți nevoie de o jumătate de varză roșie, ouă, oteț, apă și o lingură de ulei. La fel, puneți ouăle la fiert și în paralel, tocați varza. După șapte minute de fiert ouă, adăugați varza și lăsați să fiarbă încă 30 de minute.
Stingeți focul și Laura Laurențiu recomandă să lăsați tot peste noapte ouăle în apa colorată albastru de varză și să reluați procesul cu șervețelul și cu uleiul.
Ouă vopsite cu curcuma
Pentru ouă galbene natural, aveți nevoie de culoarea a două linguri de curcuma. De această dată, puneți într-o oală cu apă două linguri de curcuma și amestecați bine. Peste, adăugați alte două linguri de oțet, ouăle și puneți la fiert.
Lăsați la fiert pentru 10-15 minute și apoi opriți focul, lăsând ouăle să stea peste noapte în apa colorată. La fel, reluați procesul cu ștersul ouălor a două zi.
Ouă vopsite cu foi de ceapă
Se strâng foile uscate de ceapă, de preferabil ceapă roșie pentru a obține culoarea roșie. Ceapa galbenă vopsește ouăle arămiu.
Foi de la 20 de cepe – 15 roșii și 5 galbene – se pun în circa trei litri de apă și se fierb cam o oră. Se strecoară apoi apa și se toarnă peste ouă care se fierb aproape 10 minute. În lichid se adaugă și puțină sare, iar la final 3-4 linguri de otet pentru fixarea culorii.
Ouăle se lasă să se răcească în oala cu lichidul colorat, iar la final se ung cu putin ulei pentru a fi lucioase.