Cu toate ca majoritatea dintre noi folosesc centrale pe gaz, in anumite zone ale tarii se foloseste in continuare incalzirea pe lemne. Fie ca vorbim despre centrale pe lemne sau traditionalele sobe, ar fi bine sa stii ce sa stii cum sa le intretii.
La centralele pe lemne, lucrurile sunt destul de simple, pentru ca poti folosi peleti sau lemne. Insa atunci cand vorbim despre soba, lucrurile stau un pic diferit. Ar fi bine sa stii ce sa nu pui pe foc, pentru a nu iti pune in pericol sanatatea.
Atunci cand vorbim despre lemne, ar fi bine sa nu folosesti scanduri sau bucati de lemn tratat pentru a nu putrezi sau pentru a indeparta diverse insecte, patat de ulei sau anumite substante ori vopsit. Gandeste-te ca orice lemn de acest fel va elibera anumite substante chimice in aer atunci cand va arde. Ei bine, acestea sunt toxice si iti pot face rau.
Ar fi bine sa eviti si lemnul ud. Acesta trebuie depozitat in mod corespunzator pentru a se usca, iar abia apoi il poti folosi fara nicio problema. In primul rand, este mult mai usor sa aprinzi lemnul uscat, iar in al doilea rand umezeala din lemn inseamna mai mult fum si funinginea se va depune mult mai repede pe cos, ceea ce inseamna ca va trebui sa il cureti mult mai des.
Bineinteles, ar fi bine sa folosesti doar lemne si sa eviti resturile lemnoase provenite de la plante precum iedera otravitoare. Aceste resturi contin substante iritante si puse pe foc pot pune in pericol intreaga familie.
Si resturile verzi precum ramurile de pin, cedru sau chiar bradul de craciun pot reprezenta un anumit pericol. Cu toate ca se pot aprinde repede datorita rasinii pe care o contin, mult fum inseamna si o depunere pe cos, adica si o curatare ce trebuie facuta mai des. Tocmai de aceea, trebuie sa stii cum sa ai grija de soba ta.
Stim ca paletii de lemn sunt atractivi, insa este indicat sa nu le pui pe foc pentru ca au fost tratate impotriva insectelor. De obicei, acestea poarta o anumita stampila, insa mare atentie ce pui pe foc!
De asemenea, ar fi bine sa nu pui pe foc cutiile de pizza sau alte cutii de carton tratate cu substante chimice. Are loc acelasi fenomen, asa ca este bine sa le eviti sau sa stai departe atunci cand aprinzi focul cu acestea. Iti recomandam sa folosesti surcele sau brichetele speciale pentru aprinderea focului.
Totodata, evita folosirea unui lichid inflamabil pentru a accelera arderea in soba. Majoritatea contin metanol sau alte substante chimice ce au la baza petrolul, asa ca vor in urma arderii va fi eliberat un fum toxic. Pe langa faptul ca e toxic, funinginea se poate depune si pe cosul de fum. Si daca tot am adus vorba, ar fi bine sa stii si cum sa cureti cosul de fum al casei tale.
Hartia colorata sau revistele contin anumiti pigmenti care atunci cand sunt incalziti sau se pun pe foc elibereaza anumite substante chimice in aer. Acelasi lucru se intampla si cand arzi hartia pe care ai scos-o la imprimanta. Iti recomandam sa folosesti o mica bucatica de hartie daca vrei sa aprinzi focul si sa nu pui toata revista pe foc. Nu uita ca foile pot zbura pe cos, iar acestea reprezinta un pericol de incendiu!
Cum sa ai grija de soba ta. Nu credem ca mai trebuie sa aducem vorba, insa mai mentionam faptul ca plasticul sau sticlele de plastic nu trebuie niciodata aruncate pe foc! In urma arderii, aceste resturi elibereaza fum toxic ce poate cauza dureri de cap sau probleme respiratorii. Nu este indicat sa arzi nici bucatile de cauciuc!
Nici frunzele nu trebuie arse, pentru ca ard la temperaturi foarte mari si se consuma foarte repede. Nu uita ca in urma arderii, frunzele elibereaza o cantitate mare de fum, iar asta rezulta in depuneri de funingine pe cosul sobei.
Evita si arderea cojilor de portocale, de lamaie, mere etc. In urma arderii rezulta prea mul fum, iar asta inseamna depuneri pe cos. Daca vrei sa simti acel miros de citrice sau de mere pe timp de iarna, te sfatuim sa le pui la uscat in cuptor. Dupa ce se vor usca foarte bine, abia atunci pot fi arse.
Sub nicio forma nu trebuie sa pui baterii pe foc. Acestea se recicleaza, iar daca decizi sa le pui pe foc ar fi bine sa stii ca acestea pot exploda. Chiar daca nu explodeaza, substantele chimice rezultate in urma arderii sunt toxice! Cel mai bine este sa le reciclezi.
Nu este o idee buna sa pui pe foc nici carpe sau haine vechi. Arderea acestor materiale inseamna un miros urat si toxic, dar si depuneri pe cosul de fum. Cel mai bine este sa donezi hainele sau sa arunci carpele.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.