Aspectul si culoarea pielii sunt influențate de starea de sănătate, gradul de nutriție si hidratare, dar si de fenomenul de imbatranire, expunerea la soare, functionarea corecta a sistemului imunitar sistarea psiho-emotionala.
Vara este perioada ideală pentru a mânca mai multe alimente sănătoase, combinații noi și inedite, echilibrate caloric și combinate în preparate simple, gustuoase si cu putine calorii, dar și momentul să oferim pielii o strălucire aparte, printr-o alimentație benefică ei.
Culorile din farfuria ta pentru a-ți hrăni pielea:
- roşu: căpşuni, fragi, mure, prune, afine, roşii
- portocaliu: ardei gras (portocaliu), caisă, piersică, pepene galben, morcov, roşie (portocalie)
- verde: legume verzi, salate, castraveţi, ardei, dovlecei, vinete
- galben: cereale integrale la micul dejun ofera energie, saţietate. Ele contin fibre, vitamine (B, E), acizi graşi nesaturaţi, proteine, carbohidraţi buni
- alb: carne albă (curcan, pui, peşte, crustacee şi fructe de mare, lactate proaspete, cât mai slabe, vinete albe.
Ce alimente sunt recomandate pentru o piele sănătoasă să ai în farfuria ta?
- Seminte de in – vitamina E si acizii grasi omega-3 reduc inflamatia si mentin hidratarea
- Iaurt și brânzeturi slabe fermentate – bogate in probiotice, promovează prin conținutul de zinc, acid lactic, calciu, vitaminele din complexul de B-uri o pielefrumoasă
- Roșii – conțin licopen si betacaroten, care au efect antioxidant si de protectie solara
- Citrice – vitamina C are rol antioxidant, previne ridurile, menține integritatea colagenului
- Morcov – betacarotenul si vitamina C au efect antioxidant si de protecție solară
- Avocado – grăsimile nesaturate si vitamina E din avocado protejează structura pielii
- Pește gras – acizii grasiesentiali omega-3 scad inflamația
- Ficat – bogat in vitamina A, cu rol de regenerare cutanată
Cum arată un meniu de vară pentru o piele sănătoasă?
Mic dejun: iaurt cu probiotice/ lapte semi-degresat cu cereale integrale, îndulciotr natural, seminţe crude şi fructe de pădure
Gustare: un freshcu legume și fructe
Prânz: supă de legume/ciorbă cu borș de casă
paste integrale cu legume la grill
Gustare: 1 fruct de sezon ( pepene, caise, piersici) / sau ingheţatăhomemade / 1 pumn de fructe oleaginoase
Cina: peşte en papillote cu legume/ salata mare. Nu uita de hidratare și respectarea recomandărilor privind protecția solară
Nutriționist, Carmina Stroia
Category: Stirile Punctul
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.