Campania „10 pentru siguranţă!” a ajuns la ultima zi, cea care le încununează şi le sintetizează pe celelalte. CUM SĂ FIU UN PĂRINTE BUN? Deseori părinţii se declară depăşiţi în diverse situaţii cu copiii lor…”nu știu ce să mai fac” auzim destul de des. Dacă eşti prea sever nu e bine, prea îngăduitor nici aşa. Vremurile s-au schimbat, copiii odată cu ele, iar vechile „metode” nu se mai prea potrivesc.
Pentru cei ce doresc să fie buni părinţi şi simt nevoia de puţin sprijin, CENTRUL DE CONSILIERE PENTRU PĂRINŢI al Organizaţiei Salvati Copiii Filiala Mureş le stă la dispoziţie cu servicii GRATUITE! Pot fi contactati la nr. 0265250121, mobil 0754973512, fax 0265250128 sau pe e-mail mures@salvaticopiii.ro .
Aici se oferă suport şi asistenţă părinţilor preocupaţi de educaţia copiilor lor. Misiunea lor este de a sprijini părinţii să dezvolte un mediu de viaţă sănătos, echilibrat, care să asigure confortul emoţional al copiilor şi al familiei.
Echipele multidisciplinare sunt formate din psihologi, psihopedagogi, psihiatri, asistenţi sociali şi asistenţi medicali cu specializare în psihologia copilului şi adolescentului şi în promovarea sănătăţii mentale, emoţionale şi sociale. Ele îşi propun să vină în sprijinul părinţilor, oferind soluţii în funcţie de nevoile familiei şi ajută la reducerea frecvenței comportamentelor dificile ale copiilor şi înlocuirea cu altele dezirabile.
Campania „10 pentru siguranţă!” a avut ca scop reamintirea unor măsuri pentru siguranţa copiilor, a familiei. Timp de 10 zile (22-31 august) am adus în atenţia mureşenilor 10 sfaturi pentru ca familiile din comunitatea noastră să primească nota 10 la lecţia siguranţei.
REGULI DE SIGURANȚĂ PENTRU ÎNTREAGA FAMILIE
- furnizate de partenerul „SALVAŢI COPIII”-
Lumea nu este un loc sigur. Când copilul este mic, el are nevoie să vă știe mereu aproape pentru a se simți în siguranță, vă ține de mână, vă caută cu privirea, se asigură că atunci când are o stare de disconfort vă poate găsi. Însă pe măsură ce copilul crește, nevoia lui de independență este din ce în ce mai mare și este nevoie să îl încurajați să se descurce singur. Această perioadă este destul de stresantă deoarece începeți să vă îngrijorați pentru siguranța lui. Cel mai mare coșmar al unui părinte este să afle că ceva rău i s-a întâmplat copilului său. Multe dintre lucrurile negative pe care copilul le poate
păți pot fi prevenite dacă atât copilul cât și dumneavoastră, părintele, învățați cum să le preveniți.
Iată câteva reguli de siguranță pe care fiecare părinte le poate aplica și care ajută mult în menținerea copilului dumneavoastră în siguranță în drumului spre independentă.
1 . Acordați întâietate copilului
Copilul care este ascultat, auzit și luat în serios va fi capabil să se apere, să contraatace și să ceară ajutor. Cea mai bună metodă prin care puteți să îl feriți de orice formă de abuz este să mențineți o relație apropiată cu el. Petreceți timp de calitate împreună, serviți cina, ascultați-i problemele, ajutați-l să găsească soluții la problemele lui. Faceți asta zilnic cel puțin 15 minute cu fiecare copil.
- Învățați copilul cum să treacă strada
Trecerea străzii a devenit aproape un automatism pentru noi, și nu ne dăm seama că trebuie să îl învățăm pe copilul nostru cum să treacă strada în siguranță. Este nevoie să modelăm acest comportament pentru început, să exersăm reducând controlul nostru treptat. Foarte important, este să trecem mereu strada prin locurile regulamentare. De asemenea este important să îi spunem adesea să nu folosească niciodată telefonul mobil atunci când trece strada.
- Dezvoltă-i copilului tău strategii de a face față bullingului
Cea mai bună metodă prin care îți poți proteja copilul împotriva bullingului este să te asiguri că are o stimă de sine bună și că relațiile dintre membri familiei și prietenii săi sunt armonioase. Adesea, bullingul începe cu mici remarci răutăcioase care au rolul de a testa reacția copilului de supărare sau întristare. Dacă copilul dumneavoastră este tachinat, agasat, agresat verbal și/ sau fizic, jocul de rol vă poate ajuta să îi transmiteți strategii de a răspunde adecvat la asemenea comportamente. Asigurați-vă copilul că este în regulă să se simtă speriat, înfricoșat, să plece din fața copilului care îl agresează și să ceară ajutor unui adult.
- Când copilul dumneavoastră pleacă în vizită la un prieten, asigurați-vă că aveți informații despre familia acestuia.
Cunoașteți părinții și obiceiurile familiei prietenilor copilului dumneavoastră. Vorbiți cu copilul despre cum și-a petrecut timpul acasă la prietenul lui: ce s-au jucat, dacă au fost supravegheați, dacă au fost lăsați să meargă singuri la magazin, cum s-a simțit acolo, cum s-au comportat adulții cu el.
Învățați copilul cum să plece din casa prietenului său dacă ceva neadecvat se întâmplă. Învățați –l cum să refuze anumite jocuri sau activități cu care dumneavoastră nu sunteți de acord: “Nu am voie să mă joc cu …” . De obicei în asemenea situații presiune socială este una foarte mare motiv pentru care discutați cu copilul despre rolul minciunii sociale. Orice copil care are voie să petreacă timp acasă la un prieten are deja vârsta necesară să înțeleagă rolul minciunii sociale și va fi liniștit să știe că îi puteți permite să o folosească : Ups, trebuie să plec! Mi-am amintit că am programare la dentist.
- În loc să îl speriați pe copil cu “străinii periculoși” învățați-l să aibă încredere în instinctul lui și să se apere.
Învățați copilul că majoritatea oamenilor sunt buni dar sunt și oameni care fac lucruri rele. Copilul are nevoie să i se spună că este mult mai important să fie în siguranță și să aibă încredere în el decât să fie drăguț și politicos. În situația în care nu se simte confortabil în preajma unui adult este în regulă să nu fie ascultător, să fugă și să răspundă nepoliticos. Este nevoie să îl învățați care sunt comportamentele neadecvate ale străinilor, de exemplu: să îi ofere dulciuri, jucării, să îl întrebe de direcții de mers, să îi ceară să se joace cu el. În asemenea situații el trebuie să caute imediat un adult sigur la care să fugă: o mama cu un copil, un polițist, un jandarm și chiar să strige: Ajutor! Nu este părintele meu.
- Secretele bune versus secrete rele
Ajutați copilul să facă diferența între un secret bun, și un secret rău. Asigurați-l că nu v-ați dori niciodată ca el să fie nevoit să păstreze un secret rău față de dumneavoastră.
- Mașinile sunt periculoase
Înainte să plecați la drum cu mașina, verificați întotdeauna scaunul special al copilului, centura de siguranță. Asigurați-vă și dumneavoastră, întotdeauna! Nu permiteți niciodată copilului să călătorească cu mașina fără să fie pusă centura de siguranță. Învățați copilul cum să își închidă centura și discutați cu el despre rolul acesteia și care pot fi consecințele repurtării ei. Nu vorbiți la telefon în timp ce conduceți, dumneavoastră sunteți un model pentru el.
- Învățați copilul cum să călătorească cu mijloacele de transport în comun.
Pentru început călătoriți cu el. Apoi, călătoriți în același mijloc de transport observându-l de la distanță. Apoi, lăsați-l să călătorească cu un prieten. Este foarte important să exersați cu el expunerea la diverse situații ce pot apărea călătorind cu autobuzul, autocarul sau trenul. Jocul de rol vă ajută să îl învățați ce să facă atunci când: se pierde de prietenul lui, când cineva îl cineva îl fixează cu privirea și i se face frică, când cineva îl agasează. Învățați-l cum să folosească telefonul mobil în așa fel încât să nu devină o țintă a hoților.
- Cea mai bună metodă să vă păstrați copilul în siguranță este să îl ajutați să își dezvolte o gândire bună.
Nu există substitut pentru supravegherea copilului în așa fel încât să aveți control asupra a tot ceea ce face, dar pe măsură ce el crește și devine din ce în ce mai independent, el are nevoie să fie conștient de propriile instincte legate de propria siguranță și să le urmeze. Ajutai-vă copilul să își dezvolte o gândire bună și să își dezvolte abilitățile emoționale și sociale pentru a rezista presiunilor sociale, când va fi cazul.
- Vorbiți mereu cu copilul și ascultați-l și mai mult.
Faptul că îl ascultați îl face pe copil să se simtă în siguranță. Discutând despre orice subiect îl ajutați să reflecteze, să gândească și să facă judecăți corecte. Adresați-i întrebări de genul de exemplu:
Ce te îngrijorează cel mai mult?
Dacă faci o năzbâtie, cum crezi că voi reacționa?
Ce înseamnă să fii curajos?
Alina Schenk
Psiholog clinician
Sursa: huffingtonpost.com; ahaparenting.com