Cum sa folosesti centrala termica pentru a reduce consumul de gaze. Iata ce trebuie sa faci daca vrei ca factura la gaze sa fie mica si pentru a te asigura ca tii costurile sub control. Care sunt obiceiurile proaste ce cresc semnificativ consumul de gaze si pe care ar trebui sa le faci uitate.
In primul rand, vom vorbi un pic despre centrale termice. Daca vrei sa faci economie, trebuie sa te asiguri ca folosesti o centrala termica economica, asa ca te sfatuim sa alegi una din clasa superioara de consum. Astfel, stii din start ca factura la gaze nu va fi atat de mare.
Dupa aceea, vorbim despre o setare corecta a temperaturii apei calde. Aceasta ar trebui sa aiba valoarea de 50 grade Celsius, pentru ca daca este fierbinte cu siguranta vei folosi si apa rece. Asta inseamna ca vei incalzi apa degeaba, doar pentru a o raci.
Si daca tot vorbim de apa calda, te sfatuim sa nu o lasi sa curga in nestire. Fie ca ti-a sunat telefonul, fie ca a intervenit ceva, ar fi bine sa opresti apa calda de fiecare data. In acest fel, centrala nu va mai consuma gaze pentru a incalzi apa si vei resimti economia in buzunar.
Detectorul de gaze este folositor, pentru ca vei fi informat imediat daca exista eventuale probleme la centrala termica. Poate ca sunt scurgeri minore, insa nu uita ca pe langa asta iti poate salva viata.
Centrala termica trebuie mentinuta in perfecta stare de functionare. Tocmai de aceea este necesar sa faci reviziile la timp, in fiecare an. Nu uita nici de verificarea instalatiei de incalzire sau de schimbarea filtrelor anticalcar. In acest fel inveti si cum sa folosesti centrala termica pentru a reduce consumul de gaze.
Va fi necesara si citirea indexului contorului de gaze in fiecare luna, pentru a evita posibilele facturi umflate. Nu uita ca vorbim despre consumul real, asa ca nu vei vrea sa primesti o factura cu consumul estimat, atat cat crede furnizorul de gaze ca folosesti.
Termostatul centralei termice trebuie programat astfel incat temperatura de la interior sa nu depaseasca valoarea de 24 grade Celsius. In acest fel, poti face economii de pana la 15%.
Consumul de gaze este redus de fiecare data cand reducem si temperatura de la interior. Orice temperatura care depaseste valoarea de 19 grade Celsius inseamna o crestere a consumului de gaze.
Ar trebui sa fim atenti si la calorifere, asa ca evita acoperirea acestora cu perdele sau draperii ori cu alte piese de mobilier. Vei limita distributia uniforma de caldura, iar aerul incalzit va circula necorespunzator. Acest lucru poate genera pierderi de caldura de pana la 15%.
De asemenea, temperatura apei din calorifere trebuie sa fie de 70 grade Celsius la centralele termice conventionale, in timp ce la centralele termice in condensatie aceasta trebuie sa fie cuprinsa intre 55 si 60 grade Celsius.