Dacă locuiești la sat și ai o suprafață de teren la dispoziție, ar fi păcat să nu îți deschizi o afacere, mai ales că Uniunea Europeană impulsionează astfel de businessuri în mediul rural prin acordarea unor fonduri nerambursabile. Important e să îți dorești acest lucru și să lucrezi cât mai mult la proiectul de accesare a bugetului, de preferat cu ajutorul unui specialist, dacă tu nu ai expertiză în acest domeniu.
Probabil că ultima jumătate de an a fost destul de concludentă în legătură cu ceea ce îți dorești, mai ales dacă evoluția la locul de muncă nu a fost cea dezirabilă, în ideea că poate salariul tău a fost redus sau ai fost o perioadă în șomaj tehnic, iar viitorul nu arată promițător în acest sens.
Tocmai din acest motiv, îndrăznește să devii antreprenor, să muncești pentru tine și eforturile tale considerabile chiar să conteze și să aducă o diferență. E drept, poate nu e cel mai potrivit context pentru a pune o afacere pe picioare, însă nu te crampona de detalii. Este important să nu mizezi pe sectoare de activitate afectate direct și marcant de evoluția pandemiei, cum ar fi HoReCa, organizare de evenimente, after-school-uri etc.
În articolul acesta, îți prezentăm câteva idei de afaceri care se pliază mediului rural și al căror profit este independent de vremuri.
Microfermă
Fie că alegi o avicolă, o crescătorie de ovine sau bovine, cea mai mare parte din investiție va fi în stabiliment, nu în achiziția animalelor, mai ales dacă provii dintr-o zonă recunoscută pentru creșterea unora anume, cum ar fi Ardealul, pentru oi, Crișana, pentru bivoli, sau Bucovina, pentru vaci.
Dacă nu vrei să te axezi pe creșterea animalelor mari și nici nu dispui de terenul necesar, atunci te-ai putea gândi la o avicolă. Păsările sunt relativ ușor de întreținut, furaje pentru pui găsești chiar și la un click distanță, la prețuri avantajoase și livrate direct acasă, înaripatele ajung foarte repede la maturitate, iar carnea de pui este din ce în ce mai apreciată și dorită pe mesele românilor. Dacă și administrația locală sprijină astfel de inițiative prin facilități fiscale și asigurarea unor utilități (apă curentă, canalizare), atunci ai motive cu adevărat întemeiate să demarezi o afacere de acest tip în satul tău.
Solarii
Dacă dispui de teren și nu vrei ca schimbările de mediu să influențeze recolta, poți investi în solarii de legume sau fructe. Desigur, acestea nu se exclud reciproc. Dacă vei alege pentru sol îngrășământ natural și nu vei folosi erbicide, oamenii vor fi mai mult decât dornici să cumpere roșii, castraveți, ceapă, salată bio. În solarii se pot obține producții mai devreme cu 2-3 săptămâni, comparativ cu o cultură timpurie în câmp deschis, fără a mai lua în calcul cantitatea obținută, semnificativ mai mare într-un mediu controlat. Avantajul principal e că investiția va fi amortizată încă de la prima recoltă, ceea ce nu e deloc puțin lucru.
Cu siguranță, acestea sunt doar două idei de business dintr-o varietate de opțiuni, important e să vrei să te impui în lumea afacerilor și să aduci un plus de valoare în comunitatea în care trăiești.