Specialişti din cadrul Agenţiei Federale pentru Managementul Situaţiilor de Urgenţă (FEMA) din SUA susţin, în această săptămână, la Târgu Mureş, un curs pentru personalul din sistemul de urgenţă care urmăreşte modul de asigurare a continuităţii operaţiunilor în cazul producerii unui dezastru.
Cursul, care continuă seria celor începute în luna noiembrie 2016, se desfăşoară la Centrul Naţional de Formare în Asistenţă Medicală de Urgenţă de la Târgu Mureş, iar pe parcursul a patru zile experţii FEMA predau principiile managementului dezastrelor specialiştilor români cu funcţii de conducere în cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă din toată ţara.
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că prin aceste cursuri, personalul care lucrează în serviciile de urgenţă învaţă cum să asigure continuitatea operaţiunilor, adică un concept care presupune funcţionarea continuă a serviciilor esenţiale în timpul dezastrelor, cum ar fi calamităţi majore sau alte urgenţe, care ar putea întrerupe funcţionarea normală a operaţiunilor.
‘Noi am început, anul trecut, pe baza unui memorandum prin care s-au întâmplat două lucruri foarte importante. Am primit acces la toată baza de date de cursuri online a Agenţiei Federale de Management al Urgenţelor din Statele Unite ale Americii pentru tot personalul IGSU, pentru un set de cursuri teoretice şi practice, specialişti veniţi din Statele Unite le ţin pentru colegii noştri, aici. În total, au parcurs aceste cursuri 62-65 de persoane. Primele două cursuri, din noiembrie anul trecut şi din martie anul acesta, au fost identice. Acum avem două cursuri la care vor participa toţi cei care au fost în noiembrie şi în martie’, a precizat Raed Arafat, care a arătat că aceste cursuri sunt organizate în baza Memorandumului de Înţelegere cu FEMA, încheiat de DSU în anul 2016.
Şeful DSU a precizat că următorul pas în colaborarea DSU-FEMA va fi trimiterea a patru-cinci ofiţeri români la un curs de specializare în SUA, timp de două luni, ofiţeri care vor fi certificaţi ca formatori, pentru a putea instrui, în viitor, personalul IGSU şi reprezentanţii ONG-urilor care pot veni în ajutorul salvatorilor.
Şeful Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, col. Marian Daniel Dragne, a arătat că în cadrul acestor cursuri susţinute de experţii FEMA au putut fi identificate anumite probleme la nivelul modului sau a gândirii privind gestionarea situaţiilor de urgenţă, dar şi găsirea unor posibilităţi practice de îmbunătăţire a acestor aspecte.
Reprezentanta Federal Emergency Management Agency (FEMA), Michele McCourtain, a subliniat că aceste cursuri nu sunt doar pentru a-i învăţa pe specialiştii români din sistemul de urgenţă anumite lucruri, deoarece şi americanii pot să înveţe de la partea română, un exemplu fiind simulările situaţiilor de urgenţă.
‘Mi-ar plăcea să formulez simulările noastre pe modelul celor din România. Dr. Arafat mi-a explicat anumite proceduri pe care şi noi încercăm să le implementăm în State, dar aş dori să mai învăţ câte ceva despre simulările voastre şi astfel să construiesc programul nostru de instruire’, a afirmat Michele McCourtain.
AGERPRES