Curtea de Apel Bucureşti a decis, vineri, că apelul Partidului Civic Maghiar (PCM) este nefondat şi a respins definitiv înregistrarea fuziunii dintre acesta şi Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT).
Minuta sentinţei a fost publicată pe portalul instanţelor de judecată din România. Anterior, înregistrarea fuziunii dintre cele două partide a fost respinsă şi de către Tribunalul Bucureşti; potrivit partidelor, din cauza faptului că acestea au dorit să înregistreze numele Alianţa Maghiară din Transilvania (AMT) atât în limba maghiară, cât şi în limba română.
Atunci când au aflat argumentele primei instanţe, PPMT şi PCM au emis un comunicat comun, în care au calificat refuzul înregistrării fuziunii ca fiind absurd şi inacceptabil.
“Este absurd şi inacceptabil chiar şi numai pentru faptul că denumirea celor două partide care au solicitat fuziunea – şi a căror înregistrare a fost deja aprobată de către instanţă – include, de asemenea, şi denumirea în limba maghiară. Mai mult decât atât, în cazul denumirii Partidului Popular Maghiar din Transilvania, denumirea în limba maghiară primează”, scria în comunicat.
Decizia cu privire la fuziunea dintre PPMT şi PCM a fost luată la 18 ianuarie 2020, la Miercurea Ciuc, de către delegaţii celor două partide maghiare. Organele de decizie ale partidelor au hotărât, de asemenea, ca noul partid să poarte denumirea de Alianţa Maghiară din Transilvania (AMT). Sub aceeaşi denumire, partidele au înregistrat în instanţă şi o alianţă politică, astfel încât să poată candida împreună la alegerile locale din 2020.
La alegerile locale din luna septembrie a anului trecut, candidaţii AMT au câştigat primăria a zece localităţi din Transilvania, printre care şi două oraşe mai mici din Ţinutul Secuiesc (Vlăhiţa şi Cristuru Secuiesc). În urma încheierii unui acord cu UDMR, la alegerile parlamentare care au avut loc în luna decembrie a anului trecut, AMT a obţinut şi două locuri eligibile pe lista UDMR.
István Csomortányi, copreşedintele AMT şi preşedintele PPMT, a spus că decizia de vineri a instanţei este uluitoare şi scandaloasă. Potrivit declaraţiei date MTI, este ca şi cum două persoane au spus da, dar cu toate acestea, căsătoria nu ar fi înregistrată.
“Ştim sigur că fuziunea celor două organizaţii este utilă şi corectă, astfel că trebuie să continuăm pe acest drum, chiar dacă în urma acestei sentinţe va fi nevoie de repetarea congresului comun la care s-a hotărât fuziunea”, a spus Csomortányi.
János Mezei, copreşedintele AMT şi preşedintele PCM, a declarat pentru MTI că decizia este un exemplu edificator al modului în care funcţionează statul de drept în România.
“Alianţa politică a celor două partide funcţionează în continuare, dreapta maghiară din Transilvania este unită. Preşedinţiile celor două partide vor trebui să se reunească la sfârşitul săptămânii, apoi vom anunţa poziţia noastră în cadrul unei conferinţe de presă”, a spus Mezei.
MTI