Extrasul încheierii Curții de Apel a fost publicat pe portalul instanțelor de judecată din România.
Procesul asupra căruia instanţa s-a pronunţat miercuri a fost separat de cel pe care Partidul Mişcarea Populară (PMP) reprezentat de Marius Pașcan, Asociaţia Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC) condusă de bloggerul Dan Tănasă şi Colegiul Naţional “Unirea” din Târgu Mureş împreună cu Asociaţia părinţilor elevilor şcolii, l-au iniţiat în luna aprilie 2019, susţinând că înfiinţarea şcolii a fost ilegală.
Vă reamintim că din cauza presupuselor ilegalităţi comise în timpul înfiinţării din 2014 a liceului, în 2016, DNA a demarat o anchetă împotriva directorului şcolii, Zsolt Tamási şi a fostului inspectorul şcolar general, Ştefan Someşan,
În septembrie 2017, Guvernul Ungariei a anunţat că din cauza încetării statutului de drept al școlii se va opune aderării României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE). După asigurările date premierului Viktor Orbán cu privire la reînfiinţarea liceului, Ungaria şi-a retras veto-ul.
În februarie 2018, Parlamentul României a votat o lege de înfiinţare a liceului.
În Martie 2018 Curtea Constituţională a declarat-o neconstituţională.
La 9 august 2018, în baza unui ordin al Ministrului Educaţiei, liceul a luat ființă sub noua denumire: Liceul Teologic Romano-Catolic “II. Rákóczi Ferenc”.
În Noiembrie 2019 în primă instanţă, Curtea de Apel Târgu Mureş a anulat deja ordonanţele ministeriale privind înfiinţarea şcolii şi numirea directorului.
Pentru că analiza legalităţii ordonanței (nr. 48/2018) care, prin modificarea altor trei legi, a făcut posibilă reînfiinţarea şcolii nu poate fi făcută decât de către Curtea Constituţională, instanţa s-a adresat acesteia.