Traseu etapă
Bistrița – Viișoara – Herina – Lechința – Matei – Budești – Sărmășel Gară – Satu Nou – Sânpetru de Câmpie – Pârâu Crucii – Șăulia – Miheșu de Câmpie – Sărmașu – Sărmășel Gară – Satu Nou – Sânpetru de Câmpie – Pârâu Crucii – Raciu – Voiniceni – Târgu Mureș.
Program etapă
Descoperă programul complet al etapei și traseul urmat de rutieri în Ghidul Turului României 2022.
Etapa 1 din Turul României 2022 a marcat o bornă importantă: a oferit un spectacol demn de orice competiție ciclistă internațională, nu doar pe drum, ci mai ales pe marginea lui. Sute de oameni s-au adunat pe traseul care a pornit de la Satu Mare, la Coaș, Suciu de Sus (granița dintre Maramureș și Bistrița), Spermezeu și mai ales la Beclean, unde parcă a ieșit tot orașul, să încurajeze sportivii și să salute caravana ciclistă. La Bistrița cicliștii locali i-au întâmpinat pe profesioniști pe cățărarea de dinainte de oraș, iar la sosire, zeci de oameni au aplaudat efortul de peste patru ore al sportivilor din caravana Turului României. Finalul de etapă a fost de poveste, cu românul Eduard Grosu care, mulțumită rezultatului de la contratimp din ziua precedentă, a îmbrăcat tricoul galben de lider în Clasamentul General.
Cursa a fost extrem de nervoasă la început – mai mulți cicliști au încercat să evadeze din pluton, pentru că, într-o etapă de peste 200 de km, pe un traseu fără provocări, exista o șansă destul de mare ca victoria să le revină. După o oră derulată la o viteză medie de 45,6 km/oră, au reușit să se distanțeze de pluton cicliștii Cormac McGeough (Wildlife Generation), Robin Plamondon (Premier Tech U23), care și-au disputat cele trei cățărări și cele două sprinturi intermediare de pe traseu.
Etapa a fost câștigată la foto finiș de Lucas Carstensen, a cărui echipă, Bike Aid, a pedalat astăzi cu banderolă neagră pe braț, în onoarea unui fost membru al echipei germane, kenianul Suleiman Kangangi, care a murit săptămâna trecută în timpul unei competiții desfășurate la Vermont, Statele Unite ale Americii, după o căzătură survenită pe o porțiune pe care se pedala cu viteză mare. Pe locul doi a terminat cehul Daniel Babor (Elkov-Kasper), iar pe trei românul Eduard Grosu (Drone Hopper-Androni Giocattoli).
Pe podium au fost acordate următoarele tricouri distinctive:
🟡 Tricoul galben: Eduard Grosu (Drone Hopper-Androni Giocattoli)
🟢 Tricoul verde: Cormac McGeough (Wildlife Generation)
🔴 Tricoul roșu: Lucas Carstensen (Bike Aid)
⚪ Tricoul alb: Mika Heming (ATT Investments)
🔵 Tricoul albastru: Eduard Grosu (Drone Hopper-Androni Giocattoli)
Însă câștigătorul detașat al Etapei 1 din Turul României 2022 a fost spectatorul de pe marginea drumului: sute de oameni au ieșit să întâmpine caravana ciclistă în aproape toate localitățile de pe traseu. La Suciu de Sus zeci de copii îmbrăcați în costume populare, mobilizați de jurnalistul Adrian Marchiș, fiu al satului și mare iubitor de ciclism, au așteptat câteva ore pentru a-i putea saluta pe cicliști. La Căianu Mic, cicliștii au fost primiți cu aplauze și mesaje de încurajare imprimate pe un banner uriaș: „Frumoasă organizare! Felicitări! A fost o mare onoare pentru noi să vă putem întâmpina chiar la noi acasă. Mult succes!”, a transmis Paul Știr, primarul comunei Căianu. „Ne-am bucurat din suflet și autentic! Să le transmiteți tuturor cicliștilor că Turul României ne va rămâne în inimi mereu!”, a transmis și Mihaela Hiticaș, consilier de comunicare la Primăria Beclean.
Astăzi, caravana ciclistă pornește de la ora 12.00 din Bistrița spre Târgu Mureș, pe traseul: Bistrița – Viișoara – Herina – Lechința – Matei – Budești – Sărmășel Gară – Satu Nou – Sânpetru de Câmpie – Pârâu Crucii – Șăulia – Miheșu de Câmpie – Sărmașu – Sărmășel Gară – Satu Nou – Sânpetru de Câmpie – Pârâu Crucii – Raciu – Voiniceni – Târgu Mureș. Pentru buna desfășurare a evenimentului, circulația pe drumurile din afara orașelor va fi restricționată pe banda de mers a caravanei cicliste, iar mașinile care vin din sens opus vor fi trase pe dreapta.
În orașele de start și sosire vor fi instaurate următoarele restricții de circulație:
BISTRIȚA, joi, 08.09.2022
• Închiderea circulației pentru startul în Etapa 2, între orele 06.00-16.00, în piața Centrală, zona pietonală Liviu Rebreanu și pe străzile Gheorghe Șincai și Dornei.
• Restricționarea traficului auto și pietonal pentru plecarea caravanei, între orele 09.00-19.00, pe traseul: Strada Gheorghe Șincai – Bulevardul Independenței – strada Libertății – DN17.
TÂRGU MUREȘ, joi, 08.09.2022
• Închiderea circulației pentru Cursa Copiilor, sosirea din Etapa 2 și festivitățile de premiere, între orele 13.00-17.30, în zona centrală a municipiului, între Catedrala Înălțarea Domnului și Mureș Mall: strada Bartok Bela – strada Primăriei – strada Iuliu Maniu (până la strada Tușnad).
Înainte de sosirea caravanei cicliste, la Târgu Mureș se desfășoară, de la ora 14.00, Cursa Copiilor, la care s-au înscris 211 de copii, după ce la Satu Mare și Bistrița au participat la evenimentele similare peste 350 de copii. Acest lucru arată popularitatea de care se bucură bicicleta în rândul tinerilor și face o promisiune pentru viitorul ciclismului românesc. Cursele de copii programate în următoarea săptămână la Târgu Mureș (în 8 septembrie, de la ora 14.00), Făgăraș (în 9 septembrie, de la ora 14.00) Cristian (în 10 septembrie, de la ora 12.00) și București (în 11 septembrie, de la ora 15.30).
Etapa 2 este mai scurtă, dar mai problematică pentru pluton, din cauza vremii – care se anunță ploioasă. „Astăzi, Eduard Grosu termină etapa pe podium și își păstrează tricoul galben de lider în Clasamentul General: Pentru victoria de etapă, pariul meu merge la Nicolas Dalla Valle, de la Giotti Victoria Savini Due”, Alex Ciocan, multiplu campion național în perioada 1995-2013, președinte al Federației Române de Ciclism.
Turul României 2022 are loc în perioada 6-11 septembrie și se desfășoară pe un traseu de aproximativ 850 km de la Satu-Mare la București, trecând prin Bistrița, Târgu-Mureș, Făgăraș și Curtea de Argeș. Devenind un veritabil ambasador al țării, traseul Micii Bucle este construit astfel încât să pună în lumină importante zone turistice din România. Anul acesta, plutonul va traversa zone emblematice precum Țara Lăpușului în Maramureș, Colinele Transilvaniei și cel mai spectaculos drum din țară – Transfăgărășan.
Diversitatea peisajelor românești, o multitudine de obiceiuri, tradiții și comunități, precum și frumusețea locurilor traversate vor fi promovate, în premieră pentru ciclismul românesc, în 50 de țări, prin intermediul unor rezumate zilnice transmise de Eurosport. Pe plan local, Turul este transmis în direct și integral pe canalul TV Sport Extra, precum și online, pe site-ul www.turulromaniei.ro și pe paginile de Facebook Tour of Romania și Auchan. De asemenea, retrospectiva fiecărei etape va fi transmisă zilnic, în perioada competiției, pe TVR 1. Materiale video și știri din timpul competiției vor fi disponibile zilnic pe Eurosport.ro și pe pagina de Facebook Eurosport România, iar rezumatele etapelor vor putea fi urmărite la cerere și pe aplicația Eurosport Player.
Premii totale în valoare de peste 26.000 euro pentru cicliști
Cei peste 130 de cicliști profesioniști din țări precum precum Spania, Columbia, China, Irlanda, Polonia, Cehia, Italia, Austria, Germania, Olanda, Noua Zeelandă, SUA sau Bulgaria vor concura atât pentru puncte UCI, cât și pentru premiile în valoare totală de peste 26.000 de euro, acordate atât celor care punctează în clasamente, cât și celor care trec primii linia de sosire. De asemenea, la finalul fiecărei etape, liderii clasamentelor vor primi tricouri distinctive pe care să le poarte în etapa următoare, după cum urmează:
Tricoul galben – Lider în Clasamentul General
Tricoul roșu – Lider în Clasamentul pe Puncte
Tricoul Verde – Lider în Clasamentul Cățărătorilor
Tricoul Alb – Lider în Clasamentul Tinerilor (Sub 23 de ani)
Se vor acorda și tricouri trofeu:
Tricoul albastru – Lider în Clasamentul Românilor (va fi purtat în competiție)
Tricoul Gri – Lider în clasamentul pe echipe (se acordă la finalul ultimei etape).
Turul României lansează o campanie fară precedent de mobilizare a suporterilor ciclismului
Având în vedere expunerea internațională de care se bucură anul acesta competiția, Federația Română de Ciclism lansează o provocare comunităților de pe traseul Turului României. Aceștia au șansa de a se pune pe harta turismului internațional, dacă ies pe traseu să-i încurajeze pe cicliști prin momente inedite, demne de surprins de către echipele foto-video care documentează Turul.
Liderii grupurilor de inițiativă sunt rugați să-și anunțe intențiile cu cel puțin o zi înainte de trecerea Turului, la adresa de e-mail media@turulromaniei.ro, astfel încât să fie avertizată atât caravana premergătoare, care poate lăsa recuzită de încurajare, cât și echipele foto-video care să surprindă momentul. La finalul turului, fanii de pe pagina de facebook Tour of Romania vor putea vota cel mai frumos eveniment de încurajare.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.