La sfârșitul săptămânii trecute, sighișorenii au sărbătorit cu fast 95 de ani de la Marea Unire înfăptuită la Alba Iulia. Manifestările închinate Zilei Naţionale a României au fost complexe, iar sighișorenii au participat în număr mare la evenimente, cele mai apreciate momente fiind cele susținute în cadrul Festivalului Naţional de Folclor „Datini”
Programul manifestărilor organizate de Primărie a sunat în felul următor: duminică, 1 decembrie, ora 12.00 – Monumentul Latinităţii- ceremonial militar; Slujbă religioasă; Alocuţiuni; Depunere de coroane; Paradă militară. Ora 13.00 – Sala festivă a Primăriei: evocarea momentelor de la 1918; Lansarea Anuarului Muzeului de Istorie „Alt Schaessburg”. Ora 16.00 – Sala „Mihai Eminescu”: Festivalul Naţional de Folclor „Datini”.
Datini și folclor
Festivalul Naţional de Folclor „Datini” a fost unul foarte apreciat de sighișoreni; în prima zi a evenimentului (30 noiembrie) au evoluat pe scena festivalului câştigătorii trofeelor ediţiilor anterioare şi artişti consacraţi. Acest festival de folclor, considerat a fi unul dintre evenimentele de referinţă în Transilvania, și-a propus să stimuleze tinerii care promovează folclorul românesc, datinile şi obiceiurile populare româneşti. Pe scena festivalului au păşit, de-a lungul celor şase ani, peste 1.000 de interpreţi de muzică populară şi membri ai ansamblurilor folclorice.
Ediţia din acest an a Festivalului Naţional de Folclor „Datini” și-a propus să contribuie la descoperirea, promovarea şi păstrarea celor mai valoroase obiceiuri şi colinde. Ca şi la ediţiile precedente, Festivalul Naţional de Folclor „Datini” s-a desfăşurat pe parcursul a două zile, sub formă de concurs, la care au participat formaţii din toată ţara, sighișorenii înghesuindu-se la eveniment, semn că gustul pentru folclor nu a pierit, ci dimpotrivă.
1 Decembrie și Festivalul
A doua zi a festivalului s-a suprapus cu data de 1 Decembrie, iar sighișorenii s-au delectat, în Sala ,,Mihai Eminescu”, cu: Formaţia de dansuri populare Târnava Vânători; Microrecital interpreţii: Emilia Munteanu, Liviu Dascăl, Daniela Vlad, Lorena Filipescu; Formația de dansuri Garofița din Dârlos; Microrecital al interpretului Nicu Pintea; Grupul vocal folcloric Târnava Mare din Ţopa; Ansamblul Plaiuri Ardelene din Sighișoara; Microrecital al interpretei Doina Pintea; Grupul vocal Nadeșul Dintre Târnave din Nadeș; Nicu Poșta şi Grupul vocal Târnavele; Recital al îndrăgitei interprete Ana Munteanu din Banat.
Asociaţia „L.C.S.- Speranţa” a iniţiat, în anul 2007, o manifestare culturală care are ca scop principal cultivarea interesului pentru folclorul autentic în rândul tinerei generaţii, cultivarea dragostei pentru portul popular, dansul popular şi tradiţiile populare româneşti, precum şi implicarea directă a copiilor şi tinerilor în desfăşurarea de manifestări culturale în Transilvania.