Un cetățean responsabil! Așa se poate numi Fakó László. Acesta este un pescar amator din Tîrgu Mureș care, indignat de faptul că balastierele de la Chinari, Glodeni, Gorneşti, Petelea poluează apele a pornit o anchetă pe cont propriu. Acesta a luat chiar și mostre din apa poluată pentru a le duce la Wessling România, laboratorul din Tîrgu Mureş, care oferă toate tipurile de analiză a indicatorilor de protecţia mediului pentru toate tipurile de probe de apă.
Și după numeroase sesizări atât în presă, cât și la factorii responsabili a reușit nu numai „tragerea la răspundere a vinovaților”, ci și stoparea poluării.
Dar să le luăm pe rând. Sesizări electronice
Cel care se recomanda ca fiind Fakó László, cetăţean din Tîrgu Mureş, vechi pescar amator, ne atrăgea atenţia asupra poluării apei Mureşului. Redau conţinutul unor scrisori electronice pe care le-am primit începând încă din vară.
„Bună ziua! Mă numesc Fako Laszlo, cetăţean din Tîrgu Mureş şi vă aduc la cunoştinţă cea mai clară dovadă privind poluarea râului Mureş (vezi poza ataşată) de către balastiera din Chinari, a cărei funcţionare se trece cu vederea aproape de zece ani de către toate instituţiile abilitate din judeţ! Această activitate începe în fiecare luni de la ora 7 şi se termină sâmbătă la ora 14. Vă închipuiţi câte tone de nisip-pământ-sedimente se varsă în amonte de municipiul Tîrgu Mureş, iar noi, şi implicit lucrătorii instituţiilor dumneavoastră, cei care au sediul în Tîrgu Mureş plătesc cele mai mari taxe la apa potabilă! Până când trebuie răbdată clientela politică?”, se întreba cititorul nostru într-o scrisoare datată din iulie.
Învinuitul de poluare: balastierele
Într-un email adresat reclamantului, i-am cerut un număr de telefon, un cont de facebook pentru a obţine şi alte detalii, dar nu am primit. Au continuat în schimb să vină noi seturi de poze, filmuleţe şi alte sesizări.
„Bună ziua! În legătură cu balastierele de la Chinari, Glodeni, Gorneşti, Petelea pot să mai adaug că de 10 ani am tot sesizat eu şi mai multe persoane la instituţiile statului aceste nereguli, dar nu s-a întâmplat nimic. Într-o veselie se dă drumul la noroi direct în râul Mureş (funcţionarea balastierelor este condiţionată de o reţea de decantoare). Aceasta se poate vedea dacă mergeţi pe malul râului în zona Chinari în timpul săptămânii după ora 9 şi se poate constata câtă mizerie este deversată, iar noi cetăţenii din Tîrgu Mureş prin compania Aquaserv avem cele mai mari taxe la apa potabilă din cauza acestor firme de balastiere. Nu mai vorbim de problemele ce sunt cauzate faunei piscicole…, dar despre asta pot vorbi biologii… cu stimă F. László”, scria într-un email datat din 24 august.
Mostre pentru analize
Ataşat de email am primit 11 fotografii în care se văd pete pe luciul apei, precum şi un filmuleţ realizat de pescarul amator pe malul Mureşului. Acesta a luat mostre din apa poluată pentru a le duce la Wessling România, laboratorul din Tîrgu Mureş, care oferă toate tipurile de analiză a indicatorilor de protecţia mediului pentru toate tipurile de probe de apă.
În următorul email, pe care l-a adresat tuturor redacţiilor din oraş şi instituţiilor de la care aştepta o reacţie, pescarul amator izbucneşte:
„Nu ştiu ce se întâmplă, dar parcă aş fi singur în acest oraş blestemat de carierele de piatră aflate în amonte de municipiul Tîrgu Mureş (şi aici mă adresez direct jurnaliştilor din localitate, cărora se pare că le-ar fi frică să relateze despre aceste poluări aproape zilnice!). Cum vă trimit poze periodic, aşa se măreşte şi poluarea râului Mureş! Zilnic trec pe lângă el, dar din 1975 de când pescuiesc, aşa ceva ca în data de 24 august 2016, încă nu am văzut! Angajaţii de la instituţiile abilitate într-adevăr mi-au răspuns la sesizările mele, dar degeaba. Poluarea e mai mare pe zi ce trece! Potrivit informaţiilor mele, şmecheraşii de la balastiere varsă apa în care spală cu un detergent industrial utilajele de sortat piatră, precum şi maşinile şi încărcătoarele, de depunerile de calcar şi le deversează seara, ca până în zori să curgă în aval de oraş ca să nu fie depistaţi. Pentru ei ploile torenţiale sunt o mană cerească, pentru că creşte debitul râului şi acţionează şi mai în forţă cu deversările”, mi-a scris pescarul.
Indicele de poluare, interesant de aflat!
În continuare cetăţeanul adresează o întrebare celor de la uzina de apă: „Domnilor de la uzina de apă aş fi foarte curios (să aflu) ca în această zi de 24 august 2016, la orele 7 dimineaţa, ce indice de poluare au fost măsurate… pentru apa potabilă a unui oraş cu 150.000 de locuitori?
În emailul primit era şi un filmuleţ ce a fost postat şi pe you tube şi a fost dat şi pe un post naţional de televiziune. Pe filmare se vede cum se lipeşte de mâna pescarului ceva unsuros, apa colectată într-un flacon pare murdară, cu pete unsuroase ce plutesc pe suprafaţa apei.
„Cum se vede în film, în apă există unsoare, păcură sau motorină, care la căldura mâinii se lipea instantaneu (nu trebuie să ai facultate sau doctorat în ştiinţele naturii ca să-ţi dai seama de această poluare masivă)”, a mai scris pescarul adăugând recomandarea să facem o plimbare până la Reghin să vedem cât de curată şi transparentă e acolo apa! „Chiar aşa slabi suntem?”, a pus întrebarea cu indignare omul.
Rezultatele analizelor
Tot în aceeaşi perioadă au sosit rezultatele analizelor de apă de la Laboratorul Wessling. Cantitatea de 250 de ml de apă s-a dovedit insuficientă, de aceea limitele produselor petroliere au apărut crescute, se arată într-un document semnat de şef de laborator şi director de calitate. Valorile unor produse petroliere apăreau uşor crescute în raport cu cantitatea de apă.
Ultimul email, expediat în septembrie, ne îndemna să facem ceva deoarece şi noi gătim din apa de la robinet!: „Dat fiind faptul că existenţa hidrocarburilor în numai 250 ml apă luată din Mureş s-a putut dovedi, vă rog să faceţi un calcul câţi kilometri de curs de apă este de la Reghin în aval (unde apa e aproape verde spre transparentă) şi vedeţi că se deversează controlat tone de substanţe! Vă rog să informaţi opinia publică despre aceste fenomene îngrijorătoare întrucât şi dumneavoastră pregătiţi mâncarea din apa potabilă de la robinet!”, ne atrăgea atenţia cetăţeanul.
Vinovaţii
Filmuleţul a ajuns şi la cunoştinţa prefectului de Mureş, care a cerut o anchetă: „În urma sesizării am solicitat instituţiilor competente, Gărzii de Mediu, Apelor Române şi IPJ Mureş să facă cercetări în acest sens, dacă există balastiere care funcționează ilegal, dacă există, cei vinovaţi vor suporta consecinţele”, a promis Lucian Goga, prefectul județului Mureş.
S-au deschis anchete, a fost audiat pescarul. Și …
„Am primit răspuns oficial din partea Prefecturii Mureş. Fiind o anchetă s-a implicat şi Poliţia Mureş, prin serviciul Arme şi substanţe periculoase, prin d-na Ştefan Delia, cu care am conlucrat excelent, şi au depistat ce am sesizat şi eu: că firmele care exploatează balast au poluat râul, fapt pentru care au fost amendaţi. De atunci apa râului s-a curăţat foarte mult şi nu au mai fost poluări”, m-a anunţat înainte de închiderea ediţiei cetăţeanul din Tîrgu Mureş. Un cetăţean responsabil.
O plimbare pe râul Mureș
Zilele trecute am făcut o plimbare și noi pe malul Mureşului, având aparatul foto agăţat de gât. Nimerind o zi cu soare, am admirat peisajul, cerul aproape senin şi apa leneş curgătoare a Mureşului, de la graniţa cu Sîngeorgiu de Mureş până dincolo de digul din Tîrgu Mureş. Nu am observat nimic neobişnuit. Apa era cum o ştiam, de o culoare indefinită, impenetrabilă, dar fără impurităţi vizibile plutind pe suprafaţa ei ce strălucea în lumina soarelui.
Erika MĂRGINEAN
Bravo domnului cu initiaiva Si sper sa auda cine trebuie cei de sus sus,,,,
Aveti perfecta dreptate de mult timp nu s-a putut pescui normal de la baraj in sus din cauza apei murdare sedimentele (malul) acoperind icrele de pe pietre . Spersa fim cat mai multi care sa ridice vocea.STIMA!!