Centenarul Marii Uniri a fost sărbătorit în municipiul Reghin printr-o serie de evenimente organizate de către Primăria şi Consiliul Local Reghin.
În 30 noiembrie s-a desfășurat în Sala de expoziții a Casei de Cultură „Dr. Eugen Nicoară” expoziția jubiliară națională, intitulată „100 de ani de la Marea Unire, 1 decembrie 1918-1 decembrie 2018 – Transilvania leagăn și scut al Daciei străbune-România”. Imagini grafice despre voievozi, guvernatori și principi, albume și cărți au fost expuse de către col. rtg. Gheorghe Bănescu.
De la ora 18,00 în Sala de spectacol a Casei de Cultură „Dr. Eugen Nicoară” s-a desfășurat concertul Opera Group Project sub bagheta dirijorului Cristian Sandu, soliști Lorena Puican-soprană, Ștefan Korch-tenor, Rareș Munthiu – vioară. În program s-au prezentat lucrări ale compozitorilor G. Enescu, C. Porumbescu, F. Barbu, T. Brediceanu și E. Doga.
Sâmbătă, 1 decembrie, evenimentele au debutat la ora 15,00 la Sala de expoziții a Casei de Cultură „Dr. Eugen Nicoară” cu un vernisaj de expoziție a artistei plastice Maria Mera, intitulat sugestiv „Personalități ale Marii Uniri”.
„A fost o încântare să fac aceste portrete, dacă nu ne cunoaștem înaintașii, avem doar prezentul și nu știm spre ce viitor ne îndreptăm. Avem copii, nepoți, trebuie să știe de unde pornim, spre ce ne îndreptăm. Spunem întotdeauna că cele mai frumoase daruri cu care ne-a înzestrat Creatorul sunt înțelepciunea și prietenia. A fost o șansă extraordinară ca cineva să aibă înțelepciunea de a arăta aceste personalități tuturor și mai ales pentru că a fost o lucrare realizată între prieteni”, a spus Maria Mera, artist plastic.
36
„Am participat la un concurs inițiat de Consiliul Județean Mureș legat de Marea Unire. Am fost promovat cu proiectul „Între credință și unire”. Legat de primul cuvânt, credință, am realizat un număr de 36 de icoane pe sticlă, expoziție realizată de Klara Pădurean, care a ajuns nu doar în țară, ci și în Republica Moldova, Grecia, astăzi aflându-se la Hunedoara, la Castelul Huniazilor. Tot în acest proiect a fost prevăzut să realizăm portrete de personalități ale Marii Uniri. În acest sens am căutat fotografiile și biografiile lor și în luna februarie ne-am apucat de lucru. S-au finalizat un număr de 36 de portrete”, a declarat Ilarie Opriș, președintele de onoare al Asociației Artiștilor Plastici Târgu Mureș.
De la ora 16,00 a început spectacolul festiv „Centenarul Marii Uniri – 100 artiști reghineni” la Casa de Cultură „Dr. Eugen Nicoară”.
„Dragii mei, de ziua noastră, ziua Marii Uniri, ziua românilor, ziua Reghinului, vă doresc să fiți uniți, să fiți așa cum vă știm, să trăim în pace și liniște, să ne iubim. Orice limbă am vorbi, avem o singură țară. Aceasta e România. Avem un singur municipiu pe care îl iubim, Reghinul. Vă mulțumesc că mi l-ați încredințat și știți că nu am să vă dezamăgesc. Îmi doresc ca această zi să fie la fel de importantă pentru toți cei care trăim pe acest pământ”, a transmis reghinenilor ec. Maria Precup, primarul Reghinului, înainte să înceapă evenimentul.
În deschiderea evenimentului Fanfara municipiului Reghin a intonat Imnul Național și preoții prezenți în sală au rostit o binecuvântare. A urmat o alocuțiune susținută de către prof.dr. Florin Bengean. Primarul Reghinului, ec. Maria Precup a adresat cuvinte de mulțumire reghinenilor și a citit scrisoarea premierului Viorica Dăncilă, scrisoare adresată reghinenilor cu ocazia Centenarului.
„Astăzi, la Reghin, trăim o clipă istorică, un moment al sublimului, al frumosului, în tot ceea ce înseamnă a fi român. Se împlinesc astăzi 100 de ani de la realizarea marelui act istoric de la 1 decembrie 1918 când toate provinciile românești s-au unit, formând România Mare. Trăim o clipă istorică, să ne bucurăm că suntem români, să arătăm lumii întregi că suntem o societate unită, modernă și civilizată”, a declarat prof.dr. Florin Bengean.
Au urcat pe scenă interpreți de muzică populară din Reghin și grupul vocal folcloric al Asociației Culturale „Flori de pe Mureș”, Ansamblul de dansuri populare românești „Doina Mureșului”, Formația de dansuri populare germane al Forumului Democrat German din Reghin, Formația de dansuri populare maghiare „Vadrózsa” și Formația de dansuri țigănești „Romafest”. Au încântat publicul prezent tineri interpreți de muzică populară din Reghin și împrejurimi: Cristina Farcaș, Dorin Pintea, Alexia Aștelian, Paul Miclea, Daiana Suceava, Cosmin Cotârlă, Maria Grama, Ioana Romanți, Alexandru Moldovan, Andreea și Denisa Morariu, Daiana și Iuliana Ciurba, Maria Suciu, Alexandra Stoica, Sebastian Șerban, Florin Miler și Raul Tamba. Acompaniamentul a fost asigurat de către orchestra de muzică populară a Casei de Cultură „Dr. Eugen Nicoară”, dirijor prof. Ioan Conțiu.
„Trăim într-o lume a diversităţii, dar împreună formăm o Europă bazată pe respectarea și valorificarea identităților individuale și colective, a minorităților naționale și a respectului față de limba și cultura maternă, tradiții, obiceiuri și moștenirea comună. Astăzi aniversăm Centenarul, 100 de ani de la Marea Unire. Respectul reciproc între majoritate și minoritate poate determina pe termen lung situația acestei țări. Avem aici o comunitate mare, care doreşte să dăinuiască, care vrea o convieţuire paşnică, buna vecinătate şi relaţia de parteneriat va influenţa şi viitorul următoarelor generaţii”, a transmis viceprimarul Reghinului, Márk Endre.
În cadrul evenimentului un moment artistic deosebit a avut renumitul actor și regizor Liviu Pancu și rapsodul Vasile Crișan.
Seara muzicală a fost încheiată de către îndrăgiții interpreți Ciprian și Mihaela Istrate. Sala arhiplină a Casei de Cultură „Dr. Eugen Nicoară” a cântat alături de ei și a aplaudat minute în șir.
După spectacol reghinenii au fost invitați să danseze Hora Unirii, între cele două parcuri din centrul orașului, acompaniați de către Fanfara Municipiului Reghin, după care au asistat la un foc de artificii spectaculos.
Imola Grama
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.