Declarația Unică va fi înlocuită cu Declarația Unică Digitală sau Inteligentă. Anul 2025 va fi unul de tranziție, în care contribuabilii vor avea la dispoziție ambele formulare.
Ordonanța de guvern aprobată săptămâna trecută prin care Agenția Națională de Administrare Fiscală va trimite din 2025 un formular precompletat al Declarației Unice contribuabililor care au venituri independente a fost publicată în Monitorul Oficial. Este vorba de Ordonanța de Urgență nr. 128/2024 care a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 1125.
Se va renunța la formula actuală de estimare a veniturilor și se va trece la o nouă declarație. Aceasta va fi una precompletată și cu calcule deja realizate pe baza datelor de la ANAF, folosind sistemele e-Factura, e-TVA și e-Transport.
Ce se modifică
Se propune eliminarea obligației de a depune în anul curent Declarația Unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice pentru declararea venitului estimat (Cap. II), a impozitului pe venit, a contribuției de asigurări sociale și a contribuției de asigurări sociale de sănătate, capitolul privind veniturile estimate, precum și pentru toate celelalte situații în care intervin modificări/recalculări/rectificări ale acestora.
„Măsura are în vedere simplificarea obligației de declarare de către contribuabil a obligațiilor fiscale datorate într-un an fiscal având în vedere faptul că obligațiile fiscale privind impozitul pe venit, contribuția de asigurări sociale și contribuția de asigurări sociale de sănătate, datorate de persoanele fizice, sunt certe și devin scadente la data de 25 mai a anului următor celui în care s-au realizat veniturile, în funcție de venitul realizat, oricare ar fi fost nivelul venitului estimat”, se precizează în nota de fundamentare a ordonanței de urgență.
De asemenea, se are în vedere faptul că frecvența depunerii Declarației Unice în cazul estimării/modificării/recalculării/rectificării veniturilor îngreunează atât activitatea contribuabililor cât și a organului fiscal, prin completarea și, respectiv procesarea unor declarații care conțin date estimate, irelevante în condițiile în care obligațiile fiscale se definitivează prin Declarația Unică care se depune până la data de 25 mai a anului următor celui în care s-au realizat veniturile, prin declararea veniturilor realizate.
Nu se mai depune pentru venituri noi
Totodată, se propune eliminarea obligației depunerii în anul curent a Declarației Unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice în cazul contribuabililor care în cursul anului fiscal încep sau încetează o activitate, precum și cei care întrerup temporar activitatea sau intră în suspendare temporară a activității potrivit legislației în materie, precum și în situaţiile în care intervin modificări ale clauzelor contractuale sau în cazul rezilierii, în cursul anului fiscal, a contractelor de închiriere încheiate între părți.
În aceste cazuri persoanele fizice au obligația depunerii declarației unice, până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a veniturilor.
Câștigurile din chirii
Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice nu se depune, în vederea stabilirii și declarării impozitului pe venit, în situațiile în care obligația de calcul, reținere, declarare și plată a impozitului pe venit revine plătitorilor de venituri și impunerea este finală, cum ar fi în cazul veniturilor din cedarea folosinţei bunurilor din patrimoniul personal plătite de persoane juridice sau alte entităţi care au obligaţia de a conduce evidenţă contabilă, inclusiv cel al veniturilor din arendare, pentru care impunerea este finală.
De asemenea, sunt exceptați de la obligația depunerii Declarației Unice, în vederea stabilirii și declarării impozitului pe venit, contribuabilii care realizează: – venituri sub formă de salarii și venituri asimilate salariilor, pentru care informațiile sunt cuprinse în declarațiile specifice; – venituri din pensii; – venituri din transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal; – venituri din premii și din jocuri de noroc; – venituri din vânzarea energiei electrice, realizate de prosumatorii exceptaţi/scutiţi, potrivit legii, de la plata obligaţiilor fiscale aferente cantităţii de energie electrică produsă pentru autoconsum, precum şi pentru excedentul vândut furnizorilor.
Veniturile din străinătate
Contribuabilii care obțin venituri din străinătate au obligația să le declare în Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, până la termenul legal de depunere a acesteia. În situația în care, potrivit reglementărilor aplicabile contribuțiilor sociale obligatorii, contribuabilii datorează contribuția de asigurări sociale și/sau contribuția de asigurări sociale de sănătate, după caz, aceștia au obligația depunerii Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, în conformitate cu prevederile Titlului V – Contribuții sociale obligatorii din Codul fiscal.
Opțiunea de venit real
În corelare cu eliminarea Capitolului II. Date privind impozitul pe venit estimat din Declarația Unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, se impune revizuirea prevederilor referitoare la:
- modalitatea de exercitare a opțiunii de a determina venitul net în sistem real, pe baza datelor din contabilitate, de către contribuabilii care realizează venituri din activități independente pentru care venitul net anual se stabilește pe baza normelor de venit, precum și de către contribuabilii care obțin venituri din drepturi de proprietate intelectuală;
- obligaţia înregistrării contractului încheiat între părţi, precum şi a modificărilor survenite ulterior, în termen de cel mult 30 de zile de la încheierea/producerea modificării acestuia, la organul fiscal competent.