Cea mai renumită (poate) universitate de medicină din țară, cunoscută și sub acronimul UMF Târgu Mureș funcționează într-o clădire construită între anii 1906-1907, sub mandatul primarului Dr. György Bernády. Construită în stil secesionist cu elemente vieneze, clădirea găzduia cursurile pentru tinerii militari. Începând cu 1919 acolo a funcționat un liceul militar, până-n 1940.
După dictatul de la Viena a fost reînființată la Cluj Universitatea maghiară ”Bolyai”, a revenit cea română refugiată la Sibiu cu denumirea ”Victor Babeș”, iar două facultăți de medicină- din lipsă de spațiu – s-au mutat la Târgu Mureș. În 1948 a fost înființat Institutul Medico-Farmaceutic de sine stătător, cu cinci facultăți, primul său rector fiind Lajos Csőgör. În 1953 a fost înființată și o grădină botanică, pentru Facultatea de Farmacie. În 1962 a fost inființată secția română de medicină. În oraș a funcționat un Institut Pedagogic, devenit apoi Universitatea ”Petru Maior”.
Cele două universități au fost unificate în 2018 devenind Universitatea ”George Emil Palade”. Duminciă , 24 ianuarie 2021 a fost inaugurat Muzeul Universității, eveniment prezentat de rectorul Universității Leonard Azamfirei într-o postare pe pagina sa de socializare:
”Am inaugurat astăzi, în incinta Cetății Medievale din Târgu Mureș, Muzeul Universității „George Emil Palade”, un proiect menit să conserve și să promoveze valorile academice locale.Transmitem prin acest proiect finalizat astăzi, un mesaj de unitate cu o dublă perspectivă. Una privește înapoi, în istorie și arată faptul că cele două universități, deși au avut o istorie separată și o evoluție diferită ca profil și traseu, de-a lungul timpului au găsit mai multe lucruri care sa le unească decât sa le țină separate, astfel încât, în 2018 am devenit o singură instituție.
Decizia de a unifica cele două universități a fost una dintre cele mai importante și curajoase decizii luate de cele două universități și ea va impacta profund istoria acestui oraș și capacitatea sa de dezvoltare ulterioară. Cealaltă perspectivă privește spre viitor și se referă la faptul că Târgu Mureșul, dincolo de orice, trebuie să-și regăsească identitatea potrivită. Acest oraș rămâne un oraș universitar și cultural, iar partea de muzeistică reprezintă o componentă importantă în ceea ce numim cultura unui oraș și imaginea pe care acesta o are.
Din aceste motive, credem că Muzeul Universității „George Emil Palade”, ca insulă de cultură și de știință, trebuie să devină parte a circuitului cultural al orașului.Parte integrantă vitală a identității UMFST, muzeul vă invită la o incursiune în cunoașterea trecutului acestei prestigioase instituții de învățământ, sub toate valențele sale, de la evoluția celor două universități (Universitatea de Medicină și Farmacie și Universitatea „Petru Maior”), până la redimensionarea în plan academic în urma fuziunii, dezvoltarea instituțională și deschiderea spre internaționalizare.E pluribus unum!”, a conchis Leonard Azamfirei.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.