Inițial ar trebui să privim însă la un alt aspect. Trăim în vremurile în care producem cel mai mult gunoi din istoria noastră, deoarece am devenit o societate de consum care cumpără tot mai multe lucruri pe care apoi le aruncă repede pentru a putea achiziționa o versiune mai nouă a aparaturii, mobilei, hainelor, mașinilor etc…iar la alimente trăim un adevărat dezmăț. Și pentru că educația, atât de acasă cât și de la școală este tot mai absentă, avem tot mai mulți indivizi care se scapă de deșeuri așa cum îi duce capul.
Pe de altă parte avem impusă de la UE o colectare selectivă care se desfășoară precum o glumă proastă în România. Puse la colț de termenul expirat, autoritățile au rezolvat pe repede înainte salubritatea, aducând prețurile la nivel european și colectarea la stilul românesc.
Mai putem avea speranțe? Da! În câteva luni pentru un stimulent financiar modic toate deșeurile ar putea fi aduse la centre de colectare iar râurile și parcurile noastre ar scăpa de peturi sau alte gunoaie. Mai apoi pentru același stimulent curățenia va fi păstrată și întreținută inclusiv de aceia care acum fac mizerie.
Nu putem uita de organele de ordine. Ne-au dovedit că își pot face treaba foarte bine în pandemie atunci când legitimau orice băbuță pentru că îi căzuse masca de pe nas ori nu și-a completat corect declarația atunci când a dus gunoiul. Cât de repede s-ar putea educa populația dacă ar exista aceeași abordare strictă și în cazul aruncării gunoaielor pe jos, dacă inclusiv pompierii, așa cum se întâmpla în 2020, s-ar deplasa în controale pe străzi.
Ce poate face omul simplu? Să aibă grijă unde își aruncă gunoaiele, dar și să fotografieze și să-i publice oriunde pe toți cei care aruncă chiar și o doză de energizant pe jos.
Cât despre activitatea firmelor de salubritate … nu trebuie iertați. De banii pe care îi primesc trebuie să presteze serviciile corecte, iar în cazul acesta atât Primăriile și Poliția precum și cetățenii îi pot supraveghea și sancționa zi de zi.
Și totuși dacă am consuma mai puțin…?!