De ce în anumite meciuri se marchează multe goluri, iar în altele, niciunul?

De ce în anumite meciuri se marchează multe goluri, iar în altele, niciunul?

Greece's goalkeeper Michalis Sifakis (top) fails to save a goal by Germany's Sami Khedira during their Euro 2012 quarter-final soccer match at the PGE Arena in Gdansk June 22, 2012.                     REUTERS/Pascal Lauener (POLAND  - Tags: SPORT SOCCER)
Greece’s goalkeeper Michalis Sifakis (top) fails to save a goal by Germany’s Sami Khedira during their Euro 2012 quarter-final soccer match at the PGE Arena in Gdansk June 22, 2012. REUTERS/Pascal Lauener (POLAND – Tags: SPORT SOCCER)

 

 

Atunci când accesăm secțiunea de rezultate live din Olanda a unui site de tip livescore, nu suntem deloc surprinși dacă vedem că într-o partidă din Eredivisie s-au marcat cinci, șase sau șapte goluri. Însă dacă întâlnim un astfel de scor într-o partidă de Liga 1, mai mult ca sigur vom înlemni și ne vom întreba: oare cum s-a ajuns la așa ceva, să fi fost un blat pentru pariuri?

Dacă ne uităm pe programul din Liga 1 al acestui sezon, ne putem aștepta ca partidele pe care favoritele la câștigarea campionatului le vor disputa în companiei echipei ACS Poli Timișoara, să se încheie cu un număr mare de goluri.

Dacă în trecut, Liga 1 ne obișnuise cu o medie destul de scăzută de goluri pe meci, finalul campaniei precedente și începutul acestui nou sezon ne-au arătat o schimbare în sens pozitiv.

Valoare scăzută, competitivitate mare

Loturile echipelor din primul eșalon arată mai slab decât anul trecut, iar principală cauză a acestei scăderi calitative este în primul rând lipsa de susținere financiară cu care se confruntă cluburile românești.

Atât campionatul Suedez, cât și cel Norvegian, ne propun adesea meciuri spectaculoase, cu multe goluri, răsturnări de situații și tot felul de rezultate surpriză. Totuși, din punct de vedere valoric, echipele din acele regiuni nu rup gura târgului și nu reușesc să facă mai nimic în confruntările Europene.

Liga 1 pare să se îndrepte în aceeași direcție cu eșaloanele superioare din țările nordice menționate mai sus. Scade valoarea, din ce în ce mai mult, însă iubitorii fotbalului au ocazia să vadă mai mult spectacol și să urmărească partidele cu mai mult interes.

Presiune

Atunci când nu există presiune, jucătorii tind să nu fie concentrați pe întreg parcursul celor 90 de minute de joc. De aceea, există multe momente în care apărătorii sunt surprinși și în consecință, se generează multe ocazii de gol. În funcție de calitatea jucătorilor ofensivi, șansele acestea se fructifică într-o proporție mai mică sau mai mare (însă totul pleacă de la greșelile din apărare).

În egală măsură însă, un grad de presiune ridicat poate genera erori, care vin pe fondul stresului. Dacă așteptările sunt foarte mari, poate mai mari decât ar fi cazul, jucătorii se pot simți oarecum încolțiți, fapt ce le poate afecta jocul într-un mod sever.

Mentalitate

Pentru ca să vedem multe goluri, avem nevoie și de jucători care să aibă o mentalitate nemțească. Dacă o echipă conduce cu 1-0 și se mulțumește cu acest rezultat, este clar că nu vom mai vedea prea multe goluri. Însă, dacă formația care deține inițiativa observă slăbiciunile adversarului și dă totul pentru a-și etala forța, este posibil să asistăm la un festival de goluri.

Este oare posibil ca acest punct critic al fotbalului românesc să schimbe mentalitatea de pierzător care parcă s-a sădit în rândul sportivilor noștri? Nu putem decât să sperăm că acest lucru se va întâmpla. Chiar dacă lucrurile au mers din ce în ce mai prost în ultimii ani, ne putem aștepta ca sacrificiile la care sunt supuși jucătorii în această perioadă să-i motiveze să lupte mai mult și astfel să le formeze un caracter mai puternic.

Lasă un răspuns