Un aspect impregnant și inevitabil în viața noastră este tehnologia. Influența sa iese în evidență în comunicare, organizare și implicit în tranzacționare. Luând în calcul importanța sa, putem spune că aceasta este de neevitat. Suntem înconjurați de echipamente tehnologice, atât în casă, cât și în exteriorul acesteia.
Influența tehnologiei a ieșit în evidență și în sectorul jocurilor. Cele de noroc sunt doar o parte dintre ele. De la jocurile tradiționale s-a făcut trecerea la o variantă digitală, îmbunătățită și inovativă. Multiple cazinouri, precum Vlad Cazino Romania, și-au lansat varianta digitală. Jocurile au fost promovate mai ușor și au devenit accesibile utilizatorilor din toată țara.
Influențele și necesitatea tehnologiei asupra vieții
Tehnologia aduce o multitudine de avantaje. Acestea includ o comunicare rapidă și eficientă, dar și o informare mai exactă și mai amplă. Totul a devenit mai portabil și mai accesibil. Jocurile, cărțile și filmele au devenit resurse aflate non-stop la îndemână. Și pe partea educațională sunt numeroase atuuri. Avem la dispoziție o bibliotecă virtuală imensă, cursuri și metode de evaluare diversificate.
De asemenea, tehnologia este importantă și în multe domenii de bază. În medicină, construcții și transport, toate procesele au fost simplificate cu ajutorul acesteia. Cercetarea, planificarea și diagnosticarea sunt astăzi mai exacte prin utilizarea inovațiilor tehnologice. În plus, sectoare de activitate precum turismul sunt optimizate în diverse moduri.
România un izvor de talente în tehnologie
Din punct de vedere a inovației, la nivel global, România se clasează pe locul 49. În acest clasament, fruntașe sunt Elveția, Suedia și SUA. Indexul inovării globale ne poziționează în primele 50 de țări din clasament, cu un scor de 4,1. Criteriile relevante luate în considerare au fost complexe. Acestea au constat în mediul afacerilor, know-how, dar și nivelul de creativitate.
Țara noastră este o importantă sursă de talente în tehnologie. Un studiu realizat în 2022 de către Gallup State of Global Workplace a evidențiat entuziasmul românilor față de acest domeniu. În funcție de indicele de competitivitate, România s-a clasat pe locul 6. Pe de altă parte, aceasta a ocupat al doilea loc în clasamentul Europa emergentă.
În 2022, valoare pieței IT era de aproximativ 9 miliarde de dolari. Cifra arată intensitatea activității din domeniu și interesul pentru acest sector. Pe acest segment, cel mai mare procent este atribuit externalizării serviciilor IT. România are un potențial masiv în acest sens, deși se confruntă cu deficitul, de forță de muncă.
Tocmai datorită acestui potențial țara noastră poate fi considerată locul perfect pentru talentele din domeniul tehnologiei. Raportul anual IGCT poziționează România pe locul 82 în atragerea de noi talente în 2017. De atunci, lucrurile au mai avansat și am mai urcat câteva poziții. Totuși, motivele din spatele acestor alegeri variază, fiind bine fondate adeseori.
Pe de o parte, nivelul de trai din România este avantajos pentru talentele din alte țări. Acest lucru se potrivește precum o mănușă, mai ales nomazilor. Pe de altă parte. Țara noastră este un mediu propice pentru start-up-urile din ramura tehnologică. Mediul favorizează dezvoltarea, deși pe alocuri există unele lacune. Totuși, inițiativa există și primează de cele mai multe ori.
Din punct de vedere a proiectelor de tip start-up, România ocupă locul 10 în lume. Acest aspect este un real sprijin pentru dezvoltarea tehnologică și informatică. În plus, ramuri precum cea de IT oferă flexibilitate și oportunitatea de implicare în proiecte mari. Sectorul tehnologic este vast și va avea mereu nevoie de îmbunătățiri și inovații.
Pe scurt
Din punct de vedere al tehnologiei, mai ales al sectorului IT, România are potențial. Specialiștii din domeniu sunt caracterizați prin profesionalism și pasiune. Drept urmare, și rezultatele sunt de cele mai multe ori pe măsură. Tinerele talente dețin acel entuziasm necesar pentru obținerea rezultatelor optime. Acest lucru se reflectă în parteneriatele încheiate cu companiile mari precum Google și Amazon. Cu siguranță, țara noastră are încă multe de oferit și în continuare în acest domeniu.