Coșurile de fum sau cele pentru evacuarea gazelor fierbinți sunt indispensabile oricărei locuințe. Atunci când funcționează corect, acestea asigură un randament ridicat al surselor de căldură. În situațiile în care este montat greșit sau nu este întreținut corespunzător, coșul de fum devine un adevărat pericol pentru locuitorii construcției, dar și pentru vecinătăți. Această situație este una dintre cele mai frecvente cauze ale unui incendiu în sezonul rece.
O mare parte a populației, iarnă de iarnă se încălzește la sobe, cele mai multe sunt pe bază de lemne. Din cauza dificultăților materiale, aproape jumătate din numărul celor care se încălzesc la sobe, folosesc aceste surse de radiație termică și peste an pentru a găti hrana zilnică. Cei mai mulți dintre utilizatorii acestor sobe minimalizează sau ignoră complet curățarea coșurilor de evacuare a fumului și a gazelor fierbinți.
În consecință, anul trecut, în județul Mureș, două persoane și-au pierdut viața și au fost provocate 127 de incendii din cauza coșurilor de fum necurățate, amplasarea necorespunzătpare a materialelor combustibile față de acestea și neîntreținerea necorespunzătoare a coșurilor de fum.
Ca și măsuri preventive, rugăm cetățenii să verifice, să curețe și să repare coșurile de fum, ori de căte ori este nevoie, obligatoriu anual, premergător sezonului rece. De asemenea să NU folosiți sobe cu fisuri/crăpături sau alte mijloace de încălzire defecte, obligatoriu să aibă ușițe la focare/cenușare, NU uscați pe sobe materiale combustibile (lemne, rufe sau alte materiale), NU supraalimentați sobele și obligatoriu ușița focarelor trebuie închisă, pe cât posibil să nu fie lăsate nesupravegheate. Recomandăm amplasarea unei tave metalice pe dușumea. Să NU aprindeți focul cu benzină, motorină sau alte lichide inflamabile care produc vapori. NU lăsați niciodată copii nesupravegheați cu soba aprinsă ori cu sursele de aprindere la îndemână. Pe cât posibil se pot vărui coșurile de fum pentru a depista cu ușurință eventualele fisuri/crăpături.
Izbucnirea incendiilor în locuințe și gospodării cetățenești poate fi preîntâmpinată dacă sunt respectate masurile minime specifice de prevenire a incendiilor.
Fii responsabil!
Salvează vieți!
Salvează-ți casa!